Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Tko prijeti Hrvatskoj? Nemaju dvije najveće zvijezde, ali su ubojiti na bekovskim pozicijama

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 05.07.24. | 17:41

Hrvatska ima osjetnu prednost na unutarnjim pozicijama, što znači da će Sesar moći ostati pri uhodanom game-planu. Ivica Zubac i Dario Šarić će ponovno morati biti klinički precizni. Dominikanska Republika je opasna, treba ju shvatiti ozbiljno i sigurno da nije slučajno u polufinalu turnira u Pireju.

Nakon nimalo stresne završnice ogleda Slovenije i Novog Zelanda u kojem su Hrovat i Dončić promašivali otvorene trice kojima bi gurnuli Hrvatsku na drugo mjesto skupine A i ogled s Grcima u polufinalu, košarkaški bogovi su se ipak umiješali i poslali Dončića na noge Giannisu i društvu, a Hrvatsku na Dominikansku Republiku.

Pa tko to onda čeka Sesarove izabranike na putu prema finalu?

Da su im na rosteru svi koji su mogli biti, teško da bi se Grci samo tako prošetali do pobjede u natjecanju po skupinama. Naime, dominikansku putovnicu imaju dva NBA superstara – aktualni prvak s Bostonom Al Horford i centar Minnesote Karl-Anthony Towns.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Srećom, duboki odlazak u NBA doigravanju natjerao je spomenuti dvojac da se zahvali izborniku Cheu Garciji. Inače, Garcia je 59-godišnji stručnjak iz Argentine koji je karijeru gradio u domovini i Urugvaju. Od viđenijih angažmana, radio je kao trener Fuenlabrade te izbornik argentinske reprezentacije, a sada radi solidan posao s Dominikanom, iako na raspolaganju nema dvije najveće zvijezde.

Ali zato ima, primjerice, sjajnu bekovsku liniju. Predvodi ju nisko krilo Chris Duarte koji je u dvije utakmice protiv Grka i Egipta uprosječio 20 poena, 4,5 skokova, dva asista, a posebno je dobar bio iza linije za tri poena odakle je šutirao sjajnih 42 posto na sedam pokušaja po utakmici.

Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPAStefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPA

Svojim nastupima u dvorani Mira i prijateljstva, Duarte je zaradio pokojeg obožavatelja više. 27-godišnjak je neustrašiv, pokazala je to utakmica protiv Grka kojima je ubacio 26 poena, čak se i napadački natjecao s Giannisom sve dok i njemu i suigračima nije ponestalo zraka u plućima.

Nakon što je zabijao 13,1 poen za 28 minuta provedenih u igri, kao rookie u redovima Indiana Pacersa u sezoni 2021./2022., u naredne dvije je doživio osjetan pad minutaže. U drugoj sezoni s Indianom je igrao 19 i pol minuta i zabijao 7,9 poena, da bi ga zatim trejdali u Sacramento u kojem skuplja mrvice: u sezoni za nama igrao je nešto preko 12 minuta i postizao 3,9 poena.

Međutim, odličan reprezentativni nastup mogao bi mu pomoći i u klupskoj sezoni pred nama...

Uz Duartea, vrlo nezgodni igrači su, također bekovi, Andres Feliz i Jean Montero. Feliz ima za sobom tri sjajne sezone u Joventutu što mu je, evo, prije tri dana, donijelo transfer u madridski Real! Svlačionicu će dijeliti s Marijom Hezonjom, a jasno je zbog čega su Kraljevi doveli dominikanskog playmakera. U Eurokupu je zabijao 14,7 poena uz 4,7 skokova i 5,1 asista. Povrh toga, bio je najbolji strijelac na U 19 Svjetskom prvenstvu 2015. godine.

Uz njega, tu je strašno talentirani Jean Montero, bek koji daje impuls s klupe. Montero igra za Andorru za koju je u španjolskoj ligi zabilježio 15,7 poena, pet asista i 3,6 skokova. Hvalio ga je u tv-prijenosu i Roko Leni Ukić, a košarkaški poznavatelju mu previđaju sjajnu karijeru.

Dakle, vanjska linija Dominikanaca je poprilično jaka, imaju poene u rukama i tu će trebati igrati agresivnu obranu, biti na liniju dodavanja i ne dozvoljavati otvorene šuteve.

Hrvatska, jasno, ima osjetnu prednost na unutarnjim pozicijama, što znači da će Sesar moći ostati pri uhodanom game-planu. Ivica Zubac i Dario Šarić će ponovno morati biti klinički precizni.

Dominikanska Republika je opasna, treba ju shvatiti ozbiljno i sigurno da nije slučajno u polufinalu turnira u Pireju...



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaDominikanska RepublikaChris Duarte

Ostale Vijesti