Pixsell
Pixsell

Hrvatska će danas saznati protivnika u 1/8 finala: Vjerojatno igramo protiv viceprvaka svijeta

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.09.24. | 11:51

Nakon što je hrvatska futsalska reprezentacija izborila drugi krug natjecanja, u nedjelju do 19 sati saznat će suparnika u osmini finala...

Hrvatska je, uz dosta muke, na kraju uspjela ostvariti svoj primarni cilj na Mundijalu u Uzbekistanu. Nakon razočaranja u prvom kolu protiv Tajlanda, potom i uvjerljivog posrtaja od Brazila, Futsal Vatreni pokazali su svoje nadamo se pravo lice i sa 7-0 pobijedili Kubu. Hrvatska je nakon te pobjede morala 'strepiti' još 24 sata oko toga hoće li izboriti plasman u osminu finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Prolaz smo izborili u subotu nakon uvjerljivih pobjeda Španjolske protiv Libije, odnosno Ukrajine protiv Afganistana.

Budući da je Španjolska završila ispred Kazahstana u skupini D, postalo je jasno da će Futsal Vatreni u osmini finala igrati protiv jedne od dvije futsalske velesile, najtrofejnije europske reprezentacije Španjolske ili aktualnog svjetskog viceprvaka (i zlatnog iz 2016.), Argentine.

Kako stvari stoje, Hrvatska će, gotovo sigurno, u osmini finala igrati protiv Argentine, 27. rujna u Taškentu. Protiv Španjolske ćemo zaigrati tek ako dvije utakmice posljednjeg dana grupne faze natjecanja, Tadžikistan - Panama, odnosno Venezuela - Gvatemala završe neriješeno. U svim ostalim kombinacijama, ako barem jedna utakmica završi s pobjedom, Hrvatska će se u osmini finala sučeliti s Argentinom.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Obje reprezentacije su sami vrh svjetskog futsala, uz bok Portugalu (aktualni prvak svijeta i Europe) i Brazilu (aktualni prvak Južne Amerike), samim time bit će i veliki favoriti protiv Hrvatske. Argentina je jaku Ukrajinu (polufinale zadnjeg Eura) svladala sa 7-1, ali se zato namučila protiv Afganistana (2-1) i Angole koja je u posljednjem kolu vodila s 2-0 i 3-1, ali je Argentina na kraju slavila s 9-5, ponajviše zahvaljujući peterostrukom strijelcu Bradiju. Argentina u kadru ima pet igrača koji su prije osam godina osvojili zlato u Kolumbiji (Cristiana Borrutza, Alana Brandija, Nicu Sarmienta, Pabla Taboradu i Kikija Vaporakija), ali dojam je da Gaučosi, zbog starosti, ali i ne baš najuvjerljivijih predstava u grupi (Ukrajinu su slomili tek u posljednjih 10 minuta) nisu na razini Kolumbije 2016. i Litve 2021. te da bi nam kao protivnik možda i više odgovarali od Španjolaca koji uz Brazilce imaju najširi kadar na turniru.

Uz to, utakmica protiv Argentine se igra dva dana kasnije (27. rujna) što našem stručnom stožeru nudi duži period za pripremu utakmice. S druge strane, protiv Španjolske bi igrali za tri dana (25. rujna), a La Roja je još jučer (subota) morala loviti što bolji rezultat protiv neugodne Libije kako ne bi ostala bez prvog mjesta. Samim time, Španjolska bi nas dočekala umornija nego Futsal Gaučosi.

Iako su nam šanse male i Hrvatska je već sada ostvarila svoj primarni cilj, a to je prolazak grupe, ulaskom u osminu finala ne bismo se trebali zadovoljiti tim rezultatom, već, kada smo dohvatili drugi krug natjecanja, pokušati izvući maksimum. Pobijediti Argentinu ili Španjolsku bit će jako teško, ali ne i nemoguće. S te strane, ako već gledamo korak u naprijed, možda bi nam više pasala Španjolska jer pobjednik tog dvoboja ide na boljega iz susreta Nizozemska - Ukrajina, dok će pobjednik susreta s Argentinom ići na boljega iz dvoboja Portugal/Maroko - Kazahstan. Zamislite, Hrvatska nekako uspije pobijediti jednog od favorita za naslov i u četvrtfinalu ih čeka - još veći favorit za naslov (Portugal), odnosno Maroko ili Kazahstan koji su jači od Nizozemske ili Ukrajine.

No, to su već slatke brige. Prolaz protiv Argentine/Španjolske bio bi povijesni uspjeh, koji bi odjeknuo ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu.

A kada smo se već 'razbahatili' i nakon teškog prolaska skupine pričamo i o četvrtfinalu, možemo još jednom izraziti žal zbog poraza od Tajlanda. Tajlanđani, naime, u osmini finala igraju protiv slabijeg iz susreta Iran - Francuska (Iranci su favoriti), a u četvrtfinalu ih čeka bolji iz dvoboja Paragvaj - Libija/Tadžikistan/Panama. Iako bi i Francuska i Paragvaj bili favoriti protiv Hrvatske, Futsal Vatreni bi, da su završili drugi, u osmini i četvrtfinalu imali protivnike po mjeri (Francusku i Paragvaj) i na neki način odškrinuta vrata prema čak polufinalu natjecanja.

Doduše, biti pretjerani optimist i sanjar nikada nije bilo zabranjeno. Recimo, ako Hrvatska iznenađujuće pobijedi Argentinu, onda i Portugal, u polufinalu bi nas mogla dočekati jedna od tri ranije spomenute reprezentacije (Tajland, Francuska ili Paragvaj). U svakom slučaju, utakmica protiv Argentine, koja se nalazi u gornjem dijelu ždrijeba, garantira nam izbjegavanje Brazila sve do finala :)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Futsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024argentinska futsal reprezentacijaHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti