HNS
HNS

Man of the Match Kristian Čekol: „Nadam se da se Hrvatska probudila“

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 21.09.24. | 08:01

Ako Hrvatska prođe u osminu finala, u što svi vjerujemo, naši reprezentativci morat će biti efikasniji nego u grupnoj fazi natjecanja.

Nakon gotovo 24 godine Hrvatska je slavila u jednoj utakmici Svjetskog prvenstva u futsalu. Posljednju pobjedu na Mundijalu prije jučerašnje (petak) 7-0 pobjede nad Kubom, Hrvatska je upisala 26. studenog 2000. protiv Nizozemske (5-2). Trebalo je proći prvo 24 godine da se Hrvatska plasira na Svjetsko prvenstvo, a potom smo trebali doživjeti i dva poraza, od Tajlanda i Brazila, da opet osjetimo slast pobjede na najvećoj svjetskoj smotri. Rekordna pobjeda do Kube bila je 6-0 protiv Australije 2000., ujedno i prva na Svjetskim prvenstvima. Ova pobjeda protiv Kube nije nas uvela u drugi krug, ali nas je dovela na korak do njega. Nadamo se da silni promašaji protiv Tajlanda na kraju neće biti kobni te da će Hrvatska nastaviti svoje svjetsko putovanje najmanje do osmine finala.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je protiv Kube napokon počela zabijati. No, iako ta 7-0 pobjeda zvuči sjajno, Futsal Vatreni se i dalje muče s realizacijom. Hrvatska je na gol Kube uputila čak 70 udaraca, od čega 24 u okvir. Dakle, u mreži je završio svaki 10. udarac. Protiv Tajlanda smo imali 43 udaraca, od čega 14 u okvir. Zabili smo gol. Brazilu smo uputili solidnih 26 udaraca na gol, od čega sedam u okvir i zabili jedan pogodak.

U tri utakmice Hrvatska je uputila 139 udaraca i zabila devet pogodaka. Samo usporedbe radi, Brazilu je za devet pogodaka Tajlandu trebalo 53 udaraca, za osam Hrvatskoj 44, a za 10 Kubi 62. Brazil je ukupno imao 161 udarac i zabio 27 pogodaka. Dakle, imao je samo 22 udarca više od naše reprezentacije, ali je zabio 18 pogodaka više!

Hrvatska je protiv Tajlanda i Kube stvarala šanse, dominirala, a čak smo i do trećeg gola Brazila bili konkurentni vjerojatno najjačoj reprezentaciji turnira. No, čitav sijaset promašenih šansi doveli su nas u situaciju da se za prolaz moramo 'tresti' možda i do posljednje utakmice grupne faze natjecanja. Čak smo i protiv Kube imali nekoliko nevjerojatnih promašaja, mogli smo slaviti i uvjerljivije i biti još sigurniji u borbi za jednog od najboljih trećih.

Ako Hrvatska na kraju prođe u osminu finala, što svi vjerujemo, naši reprezentativci morat će biti puno efikasniji, odnosno morat će maksimizirati svoje šanse. Jer, i slabije reprezentacije od Argentine, Španjolske i Kazahstana, potencijalnih protivnika u osmini finala, ne praštaju slabu realizaciju, u što smo se uvjerili protiv Tajlanda.

Vjerujemo kako je uvjerljiva pobjeda nad Kubom bila dovoljna da 'odčepi' naše reprezentativce i napuni ih samopouzdanjem za najveće izazove (do kojih će, nadamo se, doći). Pozitivna je stvar što Hrvatska ima veliku raznovrsnost u momčadi. Marinko Mavrović koristi tri četvorke, a u utakmici protiv Kube golove je upisalo pet različitih igrača (Čekol, Vukmir, Perić, Marinović i Mataja), a još šest ih je zabilježilo asistencije (Perić, Čekol, Postružin, Jelovčić, Novak, Vukmir).

Najboljim igračem utakmice na kraju je proglašen Dinamov desni bek Kristian Čekol. Ovaj 26-godišnjak krenuo je u Dinamu sa seniorskim futsalom još daleke 2015. godine. Izuzev jeseni 2020., koju je proveo u Italiji, cijeli je svoj igrački vijek proveo u Futsal Dinamu s kojim je posljednje dvije godine osvojio naslov prvaka.

I njegov bivši trener u klubu, sada stručni sukomentator na HTV-u, Mićo Martić za Čekola je rekao kako je jedan od najmodernijih hrvatskih igrača.

"Njegove karakteristike su karakteristike ovog sporta, brzina, pokretljivost, suradnja s pivotima, udarac. Mali minus mu je, možda, igra jedan na jedan, no vidimo da je iz utakmice u utakmicu i u tom segmentu sve hrabriji i bolji", rekao je Martić u prijenosu.

Čekol igra podjednako dobro u obje faze igre, napadačkoj i obrambenoj, izrazito je motoričan, a kada ima loptu u nogama reagira brzo, tražeći najefikasnije rješenje. Na kraju ga je požrtvovnost nagradila s dva gola, asistencijom i titulom najboljeg igrača utakmice protiv Kube.

"Mislim da smo svi odigrali odlično, odradili sve što je trener tražio i dominirali u oba pravca te zasluženo pobijedili. Željeli smo na kraju igrati i s igračem-vratarem radi poboljšanja gol-razlike, ali nismo iskoristili nekoliko prilika. Nadam se da se Hrvatska probudila i da ćemo sada igrati onako kako znamo. Nadamo se što boljim rezultatima i čekamo mogućeg suparnika u osmini finala", rekao je Čekol nakon utakmice.

Nadamo se da će se uzlazna putanja hrvatske forme u Uzbekistanu nastaviti. Svoj status u osmini finala mogli bismo osigurati već danas, nakon raspleta skupina C i D.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Tagovi

Kristian Čekolsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024FutsalHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti