Lautaro Martinez i Marcus Thuram. FOTO: REUTERS/Daniele Mascolo
Lautaro Martinez i Marcus Thuram. FOTO: REUTERS/Daniele Mascolo

Derby della Madonnina: Fonseci treba čudo da ostane na klupi, Inzaghi lovi Ancelottija

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 22.09.24. | 10:08

Edin Terzić i Igor Tudor kandidati su za klupu Milana, a napadač Intera želi sustići (danas Debelog) Ronalda i Lukakua

U potrazi za rekordnom sedmom uzastopnom pobjedom nad svojim gradskim rivalom branitelj naslova talijanskog prvaka Inter susreće se s rezultatski bolesnim Milanom na San Siru u nedjelju u 20.45 (Arenasport) u dvoboju 5. kola Serie A.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvi ovosezonski milanski derbi dolazi usred razgovora o promjeni trenera Rossonera, koji su izgubili ovotjedno otvaranje Lige prvaka, protiv Liverpoola doma 1-3, a u prvenstvu imaju tri remija, poraz I pobjedu tek u prošlom kolu nad Venezijom doma (4-0). Inter je, pak, u međuvremenu dobro krenuo u obranu naslova (dvije pobjede i tri remija) i prkosio je Manchester Cityju na Etihadu (0-0).

Što se formalnog domaćina, Nerazzurra tiče, glavno pitanje tiče se stanja Dimarca, koji se oporavio i trebao bi početi na lijevom boku umjesto Carlosa Augusta. Na desnoj strani, drugi krug borbe između Dumfriesa, koji dosad ove sezone nikad nije bio u početnoj postavi i Darmiana. Za ostalo, Simone Inzaghi trebao bi ponovno predložiti tipičnih jedanaest: Lautaro će se vratiti u napad s Thuramom, a Mhitarjan će biti u veznom redu s Barellom i Calhanogluom. U posljednjoj linji Pavard će također biti ponovno viđen od 1. minute u obrani s Acerbijem - favoritom u odnosu na De Vrija - i Bastonijem.

Rossoneri? Ako Fonseca još ima šanse ostati na klupi Milana, duguje to derbiju. Hoće li ga odigrati s najboljom mogućom postavom, barem na papiru, dakle onom kakvom je bila u utorak u Ligi prvaka? Maignan se oporavio od udarca protiv Liverpoola i trebao bi zauzeti svoje mjesto između vratnica. U obrani Tomori, Pavlović i Theo Hernandez sigurni su za svoje mjesto; kapetan Calabria ne bi trebao biti ispred Emersona u trenerovoj odluci za desni stražnji bok. U sredini par Loftus-Cheek i Fofana, a u vrhu napada Morata je i dalje opcija prije Abrahama, uz podršku Pulišića, Reijndersa i Rafe Leaa kao polušpica.

Inače, dominacija u gradskim derbijima je tolika da su navijači Intera gotovo zaboravili kakav okus ima poraz od njihovih najljućih suparnika, budući da je crno-plava momčad pobijedila u šest uzastopnih utakmica u tri različita natjecanja - i to s ukupnim rezultatom 14-2.

Taj niz uspjeha uključuje dvije pobjede u polufinalu Lige prvaka 2023., kasniju ligašku pobjedu od 5-1 te godine i nezaboravni trijumf od 2-1 u travnju, kada su Nerazzurri osvojili svoj 20. naslov prvaka Italije pobijedivši baš Milan.

Doista, Inter je dobio devet od 14 derbija Serie A od početka sezone 2017./18: samo protiv Udinesea i Hellas Verone su ostvarili više pobjeda u tom razdoblju, a samo protiv Genoe i Sampdorije zabili su više golova .

Momčad Simonea Inzaghija sada može nadmašiti Milanov rekordni niz uzimajući maksimum bodova ponovno ovog vikenda, kada bi Inzaghi mogao prijeći na drugo mjesto među trenerima s najviše pobjeda u derbijima - osam u svim natjecanjima ostavilo bi ga samo dva iza Carla Ancelottija.

Inter ulazi u ovo nadmetanje s trećeg mjesta na ljestvici Serie A, dva boda iza iznenađujućeg vodećeg Udinesea, nakon razočaravajućeg remija 1-1 s Monzom prošli tjedan, kada je Denzel Dumfries spasio čast kasnim izjednačujućim golom.

Unatoč tome, nositelji Scudetta (‘grba’) još uvijek su neporaženi ove sezone, nakon što su zaustavili Manchester City u Ligi prvaka - napeta taktička bitka na Etihadu završila je bez golova u srijedu navečer.

Dok je Inter u gostima kod prvaka Engleske došao do teško izborenog boda, Milan je dan ranije izgubio doma od Liverpoola, 1-3 unatoč tome što je rano poveo preko Christiana Pulišića.

Nekoliko medija duž talijanskog poluotoka tvrdilo je da će se novi trener Paulo Fonseca sigurno suočiti s otkazom prije ili kasnije, jer je njegova momčad pobijedila samo u jednoj od prvih pet utakmica prvenstva i to novopridošle Mlećane.

Milan je uoči ovog vikenda bio 10. Na ljestvici Serie A, sa samo pet bodova, što predstavlja najlošiji start kluba od 2018. godine.

Nakon razgovora o razdoru s nekim od njegovih zvijezda prije reprezentativne stanke, Fonseca je prošlog tjedna vratio Rafaela Leaa i Thea Hernandeza u početnih 11, a Rossoneri su već u prvih pola sata protiv Venzije pogodili mrežu četiri puta, preko Hernandeza, Pulišića, Leaa i novaka Youssoufa Fofane.

Edin Terzić bio je kandidat za klupu Rome, sad ga želi Milan. Jedan od protukandidata je i Igor Tudor. Foto: REUTERS/Dylan MartinezEdin Terzić bio je kandidat za klupu Rome, sad ga želi Milan. Jedan od protukandidata je i Igor Tudor. Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Međutim, pobjeda od 4-0 nad fenjerašem malo je učinila da uguši priče o legendarnom napadaču Zlatanu Ibrahimoviću - sada savjetniku vlasnika kluba - da traži novog menadžera, tako da će Fonseca biti itekako svjestan da je prekid Interov aniz pobjeda minimalni zahtjev. U niskom startu, naime, za klupu sedmerostrukog prvaka Europe čekaju među inima Edin Terzić i Igor Tudor.

Milan je zadnji put pobijedio u derbiju u rujnu 2022., nedugo nakon što je nadmašio svog gradskog rivala stigao je do naslova u Serie A, tako da je pobjeda u nedjelju svakako nužna za navijače Crveno-crnih.

Kao što već rekosmo, nakon što je propustio utakmicu ​​sredinom tjedna zbog problema s mišićima, Federico Dimarco bi se trebao vratiti u postavu ​​za nedjeljni derbi, a kapetan Lautaro Martinez također bi se trebao vratiti u prvih 11: 'El Toro' još nije zabio ove sezone i počeo je na klupi protiv Manchester Cityja, ali u prosjeku postiže gol svaku drugu utakmice u 16 nastupa protiv Milana.

Marcus Thuram će sigurno započeti u napadu, jer je postigao u oba svoja derbija Serie A do danas. Francuski napadač - koji je zabilježio šest golova u samo četiri prvenstvene utakmice ove sezone - sada bi se mogao pridružiti (danas Debelom) Ronaldu (1997./98.) i Romeluu Lukakuu (2019./20.) tako što će zabiti u sva svoja prva tri.

U međuvremenu, Milanov napad predvodit će Alvaro Morata uz podršku Christiana Pulišića i Rafaela Leaoa. Samo protiv Hellas Verone i Rome potonja su dvojic bila izravno uključena u više ligaških golova nego protiv Intera (pet).

Glavna briga Paula Fonsece odnosi se na vratara Mikea Maignana, koji je bio prisiljen napustiti teren u utorak, iskusna pričuva Marco Sportiello još je uvijek izvan terena, pa bi čak tinejdžer Lorenzo Torriani mogao bi biti bačen u uzburkanu derbijsku vodu odmah!

Ismael Bennacer (gležanj), Alessandro Florenzi (ACL) i ranije spomenuti Malick Thiaw (gležanj) izvan su stroja zbog ozljeda. (G)

Utakmicu sudi 42-godišnji Rimljanin Maurizio Mariani, a evo i mogućih postava:

Inter (3-5-2): Sommer - Pavard, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan, Dimarco - Thuram, Lautaro

Milan (4-2-3-1): Maignan - Emerson, Tomori, Pavlović, T. Hernandez - Fofana, Loftus-Cheek - Pulišić, Reijnders, Rafa Leao – Morata



Tagovi

InterMilanDerby della MadonninaSerie ASimone InzaghiPaulo FonsecaEdin TerzićIgor TudorCarlo Ancelotti

Ostale Vijesti