Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ono kad pobijediš Dinamo s 4-1, a ostaneš u 'sjeni'

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.09.24. | 10:31

Za težak poraz Dinama u Koprivnicu nije kriv samo Dinamo, već i odličan nastup Slaven Belupa...

Svi koji prate nogomet znaju koliko je teško u dvije utakmice primiti 13 pogodaka, pa čak i ako se na suprotnoj strani nalaze Real Madrid i Manchester City, dva nominalno najjača kluba današnjice. No, Dinamu je to uspjelo. Iako Bayern spada u kategoriju top tri ili top pet najjačih klubova svijeta, izgubiti 2-9 od münchenskog velikana je povijesna blamaža. Dinamo i njegov legitimni prethodnik Građanski su devet golova primali samo u prijateljskim utakmicama, nikada u jednoj natjecateljskoj. Dakle, poraz protiv Bayerna je najteži natjecateljski poraz Dinama ili Građanskog koji je s natjecateljskim nastupima krenuo 1922.!

Svega nekoliko dana nakon 'horora u Münchenu', uslijedio je 'horor u Koprivnici', Dinamov 1-4 poraz od posljednje momčadi prvenstva koja je u prethodnih šest kola osvojila samo bod i zabila tri gola. Ono što je najfrapantnije, Dinamo može zahvaliti Ivanu Nevistiću, VAR-u i okviru gola jer u dvije utakmice protiv Bayerna i Slavena nije primio više od tih nevjerojatnih 13 pogodaka...

Jasno je da su tako visoki porazi, u Münchenu i Koprivnici, plod lošeg stanja u Dinamovoj svlačionici koja je upala u crnu rupu iz koje će se morati dobro pomučiti ne bi li se izvukla. No, tako uvjerljivi porazi zasluga su i suparničkih momčadi i, prije svega, njihovih trenera, koji su dosta dobro detektirali probleme u Dinamovom prije svega obrambenom segmentu igre, a koji su ostali zamaskirani sjajnim rezultatima u playoffu Lige prvaka i u prva četiri kola tekuće sezone.

Potpis Marija Kovačevića vidio se u njegovom Varaždinu prije nego što je zbog zloćudne bolesti morao staviti trenerski posao na 'hold' i odigrati jednu ipak bitniju utakmicu od one nogometne. Kovačević se, srećom, oporavio i nakon četvrtog ovosezonskog poraza, od Istre na Kušek Apašu, preuzeo 'potonulu' momčad Slaven Belupa.

Debi je imao u Kupu, protiv trećeligaša Kustošije. Slaven Belupo nije briljirao, ali je slavio s 1-0 golom Ilije Nesterovskog. Četiri dana kasnije Farmaceuti su otišli na megdan Osijeku i u derbiju začelja izgubili 0-1. No, Slaven Belupo je na Opus Areni odigrao jednu jako dobru i zrelu utakmicu. Dominirao je protiv ranjenog, ali favoriziranog Osijeka i nepreciznost Slavenovih igrača koštala je Kovačevića (najmanje) prvog boda u HNL-u.

Tjedan dana kasnije, Kovačević i njegovi igrači nanjušili su krv koja je tekla iz ranjenog lava nakon 2-9 poraza od Bayerna i u subotnjoj utakmici krenuli kao pušteni s lanca. Slaven je od prve minute nametnuo visoki tempo, s presingom su stiskali zadnju liniju Dinama, a Slaven je svoju igru fokusirao na krila preko kojih su napadali dvije ponajslabije Dinamove karike u jučerašnjoj utakmici, Raphaela Pierra Gabriela i Takuyu Ogiwaru. Posebnih problema s Alenom Grgićem i Antoniom Bosecom imao je Ogiwara, dok je središnji stoperski par, Bernauer-Mmaee, muku mučio s Ilijom Nesterovskim i Mihailom Caimacovom koji je samo u prvom dijelu zapucao dva zicera i prilično naživcirao u subotu glasne Slavenove navijače.

Jedini dobar period Dinamove igre bio je između 25. i 33. minute kada je Dinamo i zabio svoj jedini pogodak na utakmici. U tih osam minuta Plavi su stvorili više prilika nego u ostatku dvoboja i činilo se da će Dinamo na kraju ipak izvolijevati prijeko bitnu pobjedu. No, Slaven je odigrao sjajnih posljednjih 10 minuta prvog dijela, zabio za 1-1, a s tim rezultatom zadovoljniji je mogao biti Dinamo.

Kovačević je reagirao i na poluvremenu. Dinamo je od prve minute zaigrao s dosta ofenzivnom 4-1-4-1 formacijom, osim napadača Brune Petkovića i krilnih napadača Marka Pjace i Juana Cordobe, u prvih 11 našle su se i dvije nominalne desetke Martin Baturina i Luka Stojković, kojima defenzivne zadaće nikada nisu bili glavni igrački forte (što bi im mogao predstavljati problem u kontekstu njihovih transfera u najveće klubove svijeta).

U nastavku utakmice Slaven se malo povukao, prepustio loptu Dinamu koji je krenuo po drugi gol, a domaća momčad iskoristila je veliku rupu u sredini Dinamovog veznog reda i obrani te u periodu od 10 minuta zabila prvacima tri gola iz sjajnih tranzicija, a mogla je i još nekoliko...

Konfuzna i raritetna situacija u Dinamu bacila je u sjednu sjajnu Slavenovu predstavu i odličnu pripremu utakmice Marija Kovačevića koji se nije uplašio ranjenog lava nego ga je napao svim raspoloživim sredstvima.

Iako je na klupi Faramceuta proveo samo tri utakmice, već sada je vidljiv njegov 'potpis'. Nakon vrlo dobre predstave u Osijeku, Slaven je protiv Dinama odigrao jednu od najdojmljivijih partija u posljednjih 10-ak godina i to će biti veliki poticaj Farmaceutima pred nastavak prvenstva u kojem je, do nedavno, klub iz Grada juhe bio glavni kandidat za ispadanje...

"Od prvog dana govorim da imamo veliki potencijal, sutra (nedjelja, op.a.) je već trening u pola 10. Neka se dečki danas (subota, op.a.) provesele, no od sutra (nedjelja, op.a.) se već spremamo za Goricu koja mi je trenutno najbitnija utakmica. Uvijek razmišljam o prvoj sljedećoj utakmici. Svi su nas otpisivali, ali ja znam koliko je ova momčad dobra. Nadam se da ćemo uspjeti ponavljati ovakve utakmice", rekao je Kovačević nakon utakmice i zaključio:

"Najvažnije je da igrači u kontinuitetu imaju ovakav pristup" 



Tagovi

Slaven BelupoMario KovačevićDinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti