R.R./ATAImages/PIXSELL
R.R./ATAImages/PIXSELL

Nikola Jurčević za Germanijak: „Budućnost reprezentacije je svijetla, ali muči nas jedna pozicija“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 25.06.24. | 15:00

Bivši hrvatski reprezentativac i trener s bogatim iskustvom prokomentirao je remi Hrvatske s Italijom i vjerojatno ispadanje s Europskog prvenstva.

Približavamo se kraju vrlo napete Humanitarne Euro utakmice između bivših hrvatskih reprezentativaca i novinara Germanijaka koji su dodatno pojačani s djelatnicima pravne službe i marketinga Germanije. Germanijak za sada tijesno vodi, a, tko zna, ako Nikola Pokrivač danas (ponedjeljak) pobijedi Petra Zobeca, rezultat humanitarne utakmice prije dvoboja između Nikole Jurčevića i Nike Rukavine, a koji je na rasporedu u utorak, bit će u potpunosti izjednačen!.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, prije nego što se sučele na humanitarno-kladioničarskom 'terenu', novinar Rukavina je odradio intervju s proslavljenim bivšim reprezentativcem, a danas uspješnim nogometnim trenerom Jurčevićem,

Naglasak je, dakako, bio na tekućem Europskom prvenstvu i propuštenoj prilici Hrvatske da pobjedom protiv Italije izbori osminu finala natjecanja…

“Doživio sam tu utakmicu kao, vjerojatno, i svi u Hrvatskoj. Nakon primljenog nesretnog i nespretnog gola doživjeli smo veliki šok i nevjericu. Slažem se s komentarima kako je nevjerojatno da je utakmica produžena čak osam minuta, ali ta priča je sada završena. Ostaje veliki žal zbog svega. Mislim da smo, posebno s obzirom na kvalitetu protivnika, odigrali jednu taktički sjajnu utakmicu. Dečki su dali sve od sebe. Bili smo blizu prolaza, ali zbog svih navedenih okolnosti nismo pobijedili. Mislim da smo prolaz izgubili protiv Albanije. Ta utakmica i gol u 95. bili su presudni”, rekao je Jurčević.

Nikola Jurčević predstavljao je kao igrač Hrvatsku na prvom Euru 1996. Tada je Hrvatska unatoč dobroj igri izgubila od Njemačke u četvrtfinalu. Na toj utakmici Nijemci su također imali sudački ‘poguranac’. No, Jurčević je bio i dio Bilićevog stručnog stožera 2008. kada je Hrvatska golom u posljednjim sekundama ispustila pobjedu protiv Turske i plasman u polufinale.

Zanimalo nas je na koju ga je od te dvije utakmice remi protiv Italije više podsjetio?

“Snimku talijanskog gola pogledao sam sigurno 10 puta. Taj gol je vrlo sličan pogotku kojeg smo primili od Turske. Dogodila se lančana reakcija malih grešaka i kašnjenja kao i te nesretne 2008. u Beču. Recimo, Talijani su akciju započeli nakon prekršaja Budimira. Možda bi bilo bolje da je Perišić umjesto prema Budimiru loptu napucao na tribune, imali bismo više vremena postaviti u obranu. Potom kreće brza akcija Talijana, naši igrači ne uspijevaju napraviti prekršaj i lopta je stigla do potpuno slobodnog Zaccagnija koji je pogodio maestralno”, rekao je Jurčević i ‘zaključio’ priču o Italiji:

“Teško je upirati prst u bilo koga. Dogodila se serija grešaka i cijela situacija strašno podsjeća na utakmicu protiv Turske kada smo s previše igrača išli naprijed i Turci su nam iz brzo izvedenog prekida zabili također fantastičan pogodak”.

Ako se ne dogodi ‘čudo’, odnosno, ako nam se ne poklope rezultati čak četiri utakmice, dvoboj protiv Italije bila nam je posljednja utakmica na ovom Europskom prvenstvu. Zanimalo nas je Jurčevićevo mišljenje o budućnosti hrvatske reprezentacije, posebno statusu hrvatskih senatora i u posljednje vrijeme često spominjane smjene generacije…

“Potpuna smjena generacije će se definitivno dogoditi. Hoće li se dogoditi odmah ili nešto kasnije, ne znam, no ona je neminovnost. Umirovljenjem starijih igrača otvorit će se više prostora mlađima od kojih su neki već na ovom prvenstvu pokazali da se na njih može računati te da će biti okosnica hrvatske reprezentacije u nadolazećem periodu. Što se tiče Luke Modrića i Marcela Brozovića, oni će sami odlučiti koliko će dugo igrati u reprezentaciji, ne samo zbog starih zasluga već oni i dalje imaju kvalitetu pomoći hrvatskoj reprezentaciji. No, mislim da će se u narednom periodu od reprezentacije oprostiti četiri do pet senatora te da na scenu stupa jedna nova hrvatska generacija koja, siguran sam, ima potencijal ostvariti velike rezultate”, rekao je Jurčević i nastavio o budućnosti hrvatske reprezentacije:

“Na nekim pozicijama imamo zaista veliki potencijal, posebno u obrani i sredini terena. Ako se mlađi igrači nastave kvalitetno razvijati mogli bi doći do statusa hrvatskih velikana koji su na laganom odlasku. Međutim, treba naglasiti da Hrvatskoj ostaje problem nedostatka igrača na krilnim pozicijama, na kojima smo bili deficitarni i na ovom Euru te smo morali igrati na drukčiji način. I na ovom turniru vidi se da je dosta teško igrati bez brzih krila, top igrača na krilnim pozicijama koji rade razliku jedan na jedan, kao što recimo igraju Španjolska, Portugal i Njemačka. Za tu poziciju morat ćemo pronaći neka rješenja, no, generalno, smatram da je budućnost hrvatske reprezentacije vrlo svijetla.”

Dva dana i osam utakmica dijele nas od završetka grupne faze natjecanja. Tko vas se do sada najviše dojmio na prvenstvu?

“Španjolci su se pokazali kao najbolja momčad naše, možda i najteže skupine turnira te ih vidim kao prvog favorita turnira. Protiv nas i posebno protiv Italije pokazali su veliki potencijal i kvalitetu. Zadržali su svoju prepoznatljivu igru koju krasi savršena tehnika i fokus na posjed lopte, ali, ova Španjolska je puno ubojitija i okomitija od one ‘dosadne’ Španjolske koja je s brojnim dodavanjima lomila protivnike. Ova nova Španjolska dosta igra po bokovima, pucaju po golu kada god im se ukaže prilika te ih smatram najvećim kandidatom za otići do kraja”, smatra Jurčević i nastavlja:

“Uz Španjolce u najuži krug favorite svrstao bih Portugal i Njemačku koji su, osim igračke kvalitete, na ovom turniru pokazali i jako dobru igru. Francuska za sada igra pod malom ručnom, ali u ovoj fazi natjecanja reprezentacije se ionako tek ‘zahuktavaju’. Kada dođemo do četvrtfinala, vjerujem da će svih osam reprezentacija te faze natjecanja imati realne mogućnosti osvojiti naslov. Tada će dosta toga ovisiti o sreći, inspiraciji pojedinca, ali i ždrijebu te će sve biti otvoreno. No, Španjolci, Portugalci, Nijemci i Francuzi mi se, u ovom trenutku, čine kao najbolje reprezentacije turnira”, zaključio je ovaj naš razgovor Jurčević, a sutra (utorak) saznat ćemo s kojim su se parovima sučelili i tko će donijeti ‘gol’ svojoj momčadi u ovoj vrlo uzbudljivoj Germanijinoj Humanitarnoj euro utakmici.

Oglas

Euro 2024, prvi krug

Skupina A

1. kolo

Petak, 14. lipnja

Njemačka – Škotska 5-1

Subota, 15. lipnja

Mađarska – Švicarska 1-3

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Njemačka – Mađarska 2-0

Škotska – Švicarska 1-1

3. kolo

Nedjelja, 23. lipnja

Škotska – Mađarska 0-1

Švicarska – Njemačka 1-1

Skupina B

1. kolo

Subota, 15. lipnja

Španjolska – Hrvatska 3-0

Italija – Albanija 2-1

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Hrvatska – Albanija 2-2

Četvrtak, 20. lipnja

Španjolska – Italija 1-0

3. kolo

Ponedjeljak, 24. lipnja

Albanija – Španjolska 0-1

Hrvatska – Italija 1-1

Skupina C

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Slovenija – Danska 1-1

Srbija – Engleska 0-1

2. kolo

Četvrtak, 20. lipnja

Slovenija – Srbija 1-1

Danska – Engleska 1-1

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Danska – Srbija 0-0

Engleska – Slovenija 0-0

Skupina D

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Poljska – Nizozemska 1-2

Ponedjeljak, 17. lipnja

Austrija – Francuska 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Poljska – Austrija 1-3

Nizozemska – Francuska 0-0

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Francuska – Poljska 1-1

Nizozemska – Austrija 2-3

Skupina E

1. kolo

Ponedjeljak, 17. lipnja

Rumunjska – Ukrajina 0-3

Belgija – Slovačka 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Slovačka – Ukrajina 1-2

Subota, 22. lipnja

Belgija – Rumunjska 2-0

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Slovačka – Rumunjska 1-1

Ukrajina – Belgija 0-0

Skupina F

1. kolo

Utorak, 18. lipnja

Turska – Gruzija 3-1

Portugal – Češka 2-1

2. kolo

Subota, 22. lipnja

Gruzija – Češka 1-1

Turska – Portugal 0-3

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Češka – Turska 1-2

Gruzija – Portugal 2-0

1/8 finala

Subota, 29. lipnja

Švicarska – Italija, 18.00

Njemačka – Danska, 21.00

Nedjelja, 30. lipnja

Engleska – Slovačka, 18.00

Španjolska – Gruzija, 21.00

Ponedjeljak, 1. srpnja

Francuska – Belgija, 18.00

Portugal – Slovenija, 21.00

Utorak, 2. srpnja

Rumunjska – Nizozemska, 18.00

Austrija – Turska, 21.00

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024Nikola JurčevićHumanitarna utakmicaEuro humanitarac

Ostale Vijesti