Sanjin Strukic/Pixsell
Sanjin Strukic/Pixsell

Dalić ostao na tek jednoj dvojbi za Španjolsku

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 10.06.24. | 08:00

Posve je jasno da je momčad koja je krenula protiv Portugala biti ta koja će otvoriti Euro ove subote u Berlinu. Uz samo jednu dilemu, onu u špici; Petković ili Budimir.

Iskusno je Zlatko Dalić odvezao slalom u nedjelju. Manirom Ingemara Stenmarka je na direktno pitanje koliko je blizu, odnosno daleko od udarne postave koju će u subotu poslati na Španjolsku odgovorio sve samo ne direktno. Spomenuo je da ima 26 igrača na popisu, da je zadovoljan ulaskom zamjena protiv Portugala te još nekoliko puta naglasio oduševljenje Ivanom Perišićem...

“Možda niste vidjeli, ali taj duel koji je izdržao na sredini...”!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jasna je intencija izbornika da čuva homogenost grupe, da podgrijava nadu onima koji su blizu. Da ih drži našpanane te da im ne da štofa da se opuste. Psihologija je to a bar Dalić ima iskustva. Uostalom, nije im slučajno “obitelj” krilatica s kojom Vatreni brode od jednog velikog natjecanja do onog drugog, trećeg... No, posve je jasno da je momčad koja je krenula protiv Portugala biti ta koja će otvoriti našu skupinu na Euru ove subote u Berlinu. Uz samo jednu dilemu, onu u špici; Petković ili Budimir.

Tijekom priprema u Rijeci nagađali smo o neke tri otvorene pozicije; desnog beka, desnog krila i te “devetke”.

U tom trenutku se par centralnih braniča Erlić - Šutalo činio kao sigurna oklada. Međutim, čini se kako se Marin Pongračić uspio nametnuti. Ima dobru sezonu iza sebe u Lecceu u koji je otišao da stekne kontinuitet. I sada uzima plodove tog rizika koji je svjesno preuzeo na sebe. Dobro je protiv Portugala funkcionirao sa Šutalom i čini se da je on taj!

Najmanja dvojba bila je kod desnog beka. Znalo se kako je Stanišić sa svojom velikom i sjajnom sezonom u Leverkusenu bliže toj poziciji od Juranovića ali puno toga u ovom izboru ovisilo je o taktičkim postavkama Dalića i njegovih suradnika. Jer, Juranović je rijetki brzanac u Vatrenima i to je njegov najveći adut. No, u subotu nije ušao u igru. I zato nam se čini kako je odabir pao na Stanišića, dok su Šutalo i Gvardiol siguran pick u zadnjoj liniji.

Doduše, kako ovaj drugi igra ne bi se iznenadili da ga Dalić gurne na bilo koje drugo mjesto, jer čini se kako Joško može - sve! Primarno je stoper, u reprezentaciji će igrati na lijevom beku iako će se ta njegova uloga bitno razlikovati od one u Cityju. On je u ovom trenutku najmoćniji igrač među Vatrenima. I ne treba a priori odbaciti opciju da u nastavku turnira Gvardiol zaigra na svojoj prirodnoj poziciji te oslobodi prostor za Sosu što bi moglo dobro funkcionirati, pogotovo kada Hrvatska treba napadački impuls i centaršuteve u kojima je Sosa velemajstor!

Veza je konstanta. Nedodirljiva u svakom pogledu i trojac Modrić - Brozović - Kovačić može razbiti tek neka nepredviđena okolnost. Doduše, enigma je mala bila kod Brozovića, ali čini se da je spreman došao na Euro nakon penzionerskog nogometa u Saudijskoj Arabiji i bit će na svojoj poziciji u subotu.

U napadačkoj liniji Lovro Majer je svojom formom, dakako i kvalitetom, natjerao Dalića na promjene koje izbornik nije očekivao. Bio je najbolji u Egiptu, zabio je dva gola Makedoniji. Prijetio je protiv Portugala, postao glavni i odgovorni za prekide... U vezni red na svoju prirodnu poziciju ne može, ali zato mu je izbornik našao mjesto na tom desnom krilu. Posljedično, Kramarić će na ono lijevo. Naravno, pod uvjetom da Perišić ne krene od prve minute.

Žrtva toga je Luka Ivanušec koji je igrao na lijevom krilu na Ligi nacija kada je Dalić stavio Perišića na lijevog beka. Na koncu, tu je pitanje centarfora. Dvojba između Petkovića i Budimira je možda još uvijek jedina koja je ostala u sferi dilema. Obojica imaju svoje adute, svoje argumente i koga god Dalić stavi - neće pogriješiti. Iako se čini da je Ante Budimir za milimetar u prednosti jer je dobro odigrao generalku, zabio gol i tukao se sa stoperima Portugala, Petković je u dvadesetak minuta dva puta gurnuo suigrače u zicere. On ima potez, ima vic u igri i nogometnu inteligenciju. Čini se kako će o pitanju centarfora odlučit foto finiš, nijanse... Odnosno tri zatvorena treninga u Neuruppinu.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHNSEuro 2024Zlatko Dalić

Ostale Vijesti