ANDY BUCHANAN/Action Images
ANDY BUCHANAN/Action Images

Tradicija je na strani Vatrenih, to treba potvrditi na terenu

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 18.06.21. | 09:01

„Nemamo pravo na alibi, idemo na pobjedu“, najavio je susret Zlatko Dalić.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 18:00 sati na Hampden Parku u Glasgowu protiv Češke igra utakmicu drugog kola Skupine D Europskog nogometnog prvenstva.

Za Vatrene ovaj susret je biti ili ne biti. U prvom kolu ostali su bez bodova protiv Engleza, dok je Češka slavila protiv Škotske te zasigurno može rasterećenije ući u susret. Međutim, kako je izbornik Dalić najavio susret „Nemamo pravo na alibi, idemo na pobjedu“, to je stav kojeg treba primijeniti, a jedan gol u mreži Tomaša Vraclika pritisak prebacuje na Češku stranu.

Hrvatskoj osim veće kvalitete koju posjeduje naspram Čeha u prilog ide i tradicija, koja govori kako Vatreni nisu nikad izgubili utakmicu drugog kola na velikim natjecanjima.

No, i ne samo to, Hrvatska nikad na Euru nije izgubila od tako loše rangiranog suparnika. Prema FIFA-a svjetskoj ljestvici objavljenoj prije prvenstva Hrvatska je zauzimala 14. mjesto, no nakon poraza protiv Engleza pali smo za dva mjesta. S druge strane Češka je prije turnira bila 40. reprezentacija svijeta, dok je nakon pobjede protiv Škota skočila za dva mjesta.

Najlošije rangirana reprezentacija koja je pobijedila Hrvatsku bila je Turska, koja je kao 20. reprezentacija svijeta šokirala Vatrene u četvrtfinalu Eura 2008. godine u lutriji jedanaesteraca.

Najveći kiks na Europskim prvenstvima prema rankinu protivnika Hrvatska je doživjela u prvom kolu 2004. godine u Portugalu kad su Vatreni remizirali protiv tad 47. reprezentacije svijeta Švicarske.

Naravno da svi ovi podatci neće biti presudni danas, niti će se zbog njih Česi predati te nam pokloniti bodove. Međutim, tradicija je tradicija, a u ovom slučaju ipak govori da je Hrvatska najjača kad je najpotrebnije i kad se od njih očekuje da uzmu bodove. Nadamo se kako će i danas biti tako…



Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROHrvatska nogometna reprezentacijačeška nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti