Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

OCJENE - Hrvatska: Livaković nas održao na životu, a onda je Kovačić izašao iz Modrićeve sjene

Vrijeme Čitanja: 1min | uto. 28.03.23. | 23:20

Josip Stanišić je podsjetio na Vedrana Ćorluku iz 2011., dok je Brozović ponovno pokazao da je izvan forme

Hrvatska je pobijedila Tursku (2:0), ovako smo ocijenili hrvatske nogometaše. Slažete li se s našim ocjenama?

Dominik LivakovićVratar
Pogled na konačan rezultat možda će jednom izbrisati iz memorije sam početak susreta, konfuziju u kojoj je živjela Hrvatska i iz koje nas je 'izvadio' upravo Livaković. Dvije velike obrane, kojima je pokrio velike greške svojih suigrača, održale su nas na životu, srećom, nikad nećemo saznati u kojem bi smjeru otišla utakmica da on nije bio na visokoj razini. Imao je tek jednu malu nesigurnost, kad je napucao Unala na petercu, no, nije završilo kobno, odmah se iskupio. Sve ostale reakcije bile su pravovremene, velika predstava. Utakmicu je i završio još jednom sjanom intervencijom, zaključao je mrežu:
Ocjena
8
Josip StanišićObrana
Onako kako je odigrao u prvom poluvremenu po desnoj strani podsjetio je na onu partiju Vedrana Ćorluke u Istanbulu 2011., kad je Turke ubijao po lijevoj strani. Triput je prošao, jednom pripremio pogodak, drugi put sam pucao i promašio, treći put malo oklijevao i nije završio akciju na najbolji način. Očito je u Bayernu zaradio veliko samopouzdanje, ne boji se potegnuti prema protivničkom šesnaestercu. U nastavku se više orijentirao na obrambene zadatke, ali, nedvojbeno, veliki je dobitak ove utakmice. I možda u budućnosti i prva opcija za ovu poziciju. Jedina zamjerka - prerizična dodavanja Livakoviću.
Ocjena
7.5
Josip ŠutaloObrana
Ni njegov ulazak u susret nije bio najbolji, izgubio je jednu loptu, Turci su nakon te pogreške mogli povesti. No, nakon toga se trgnuo, prvo sjajno proigrao Stanišića dugom loptom kod prvog pogotka, a kasnije suvereno otklanjao sve potencijalne opasnosti u svom djelokrugu. Nekoliko puta i hrabro, odlučno iznio loptu i preko centra, bio je na onoj razini na kojoj je prošle godine i zaslužio reprezentativni status. Može imati slabiji dan, to nije bio ovaj Bursi, ali on je neupitna vrijednost reprezentacije.
Ocjena
7
Joško GvardiolObrana
Ni on se nije najbolje snašao na početku, pripremio je i Joško nekoliko darova Turcima. Međutim, kao i ostali, i on se poslije stabilizirao, pogotovo nakon vodećeg pogotka. Znao je još ponekad zakasniti, izgubiti poneki skok, ali, kad se sve zbroji, bila je to njegova vrlo dobra izvedba.
Ocjena
6.5
Borna BarišićObrana
Bio je Dalićev izbor umjesto Sose, odradio korektnih, ne i impresivnih 90 minuta. Često u duelima, dobio je i dosta batina, hvatao se za vrat, rame, usnu, dobro su ga Turci izudarali. Hrvatska je bila puno opasnija po desnoj strani, izostali su njegovi opasni ubačaji, ali u obrani je veći dio posla odradio dobro. Ne treba reći da je i on u prvim minutama djelovao zbunjeno, kao i većina suigrača.
Ocjena
6
Luka ModrićVezni red
Igrao do 84. minute. Da, i on je bio jedan od tih čiji ulazak u utakmicu nije bio najbolji, daleko od njegovih standardnih izdanja. Već smo se pitali je to dokaz da Luka ne može odigrati dvije dobre utakmice po 90 minuta u samo tri dana, kao da mu je nedostajalo svježine. Međutim, vrlo brzo opet nas je sve demantirao. Modrić je ubrzo uhvatio konce naše igre, išao u presing, usmjeravao suigrače, bio 'izbornik' na terenu. A onda ono dodavanje za Pašalića kod drugog pogotka, čitavu je obranu Turske izbacio jednim dodirom. U nastavku je opet sjajno dodao Pašaliću na peterac, šteta što i to nije završilo golom.
Ocjena
7
Marcelo BrozovićVezni red
Najslabiji hrvatski igrač, izvan forme! Neobjašnjivo je izgubio loptu na samom početku i ponudio Turcima zicer, mora zahvaliti Livakoviću što nije postao tragičar već na startu. No, za razliku od većine suigrača, Brozović tijekom utakmice nije podigao razinu igre, puno je griješio, kad je i oduzeo loptu, još ju je češće izgubio. Pokrili su ga ostali igrači, njegove greške nisu ispale pogubne. Daleko ispod razine Modrića i Kovačića, ne samo u Bursi, bio je takav i u Splitu. U krizi je, ako do lipnja i finalnog turnira Lige nacija vratio dio forme, bit ćemo još jači. Ne može, valjda, dugo igrati ovako.
Ocjena
5.5
Mateo KovačićVezni red
Apsolutni junak pobjede i najbolja vijest prve dvije utakmice ovih kvalifikacija. Već je u Splitu bio raspoložen, razigran i poduzetan, ulazio u završnicu, tad nije bio precizan, ali sve je naplatio u Bursi. Dva pogotka za pobjedu. Definitivno, Kovačić je na početku ovih kvalifikacija izišao iz Modrićeve sjene, vjerujemo da to nisu samo dva bljeska, već najava kontinuiteta. Oslobodio se, opustio, stiže pred gol, ali stiže i puno toga zatvoriti u defenzivi. Uzeo je dosta lopti, blokirao turske pokušaje. Kovačić kakvoga smo prizivali godinama i s kakvim ćemo lakše podnijeti Lukin oproštaj jednog dana. Ako ne najbolja, onda sigurno jedna od Mateovih najboljih utakmica za reprezentaciju.
Ocjena
8.5
Mario PašalićVezni red
Igrao do 65. minute. Početak nije bio dobar, djelovao je dekoncentrirano, a onda je postao opasniji. Imao je prste kod dva naša pogotka, iako je dojam da je kod prvog trebao ranije završiti akciju, no, lopta je ipak stigla do Kovačića. Kod drugoga je dobro pucao, domaći vratar uspio je samo kratko odbiti. Pamtimo i onaj zicer, odlično dodavanje Modrića, koje s nekoliko metara nije pretvorio u pogodak. Ali, generalno, ispunio je svoju ulogu, dolazak u završnicu iz drugog plana, nedotajala je jedino egzekucija.
Ocjena
6.5
Andrej KramarićNapad
Igrao do 83. minute. Još se jednom pokazalo da je bolji kad dolazi iz drugog plana, kad kad je prva špica, blizu pogotku bio je u nastavku kad je ljevicom pogodio pokraj stative. No, puno je radio za momčad, nije bio sebičan, proigravao je suigrače, trčao u presing, sudjelovao u destrukciji turskih napada. Kolektivno, momčadski, dobra utakmica.
Ocjena
6
Ivan PerišićNapad
Igrao do 90. minue. Nije uspio prestići Mandžukića na drugom mjestu liste strijelaca, pričekat će novu priliku. Borio se Perišić, ispada da je odradio više posla u defenzivi nego u suparničkom šesnaestercu, ostali smo uskraćeni za njegove napadačke pokušaje, tu je bio malo samozatajan, na to nismo naviknuli. Ozlijedio se pred kraj dvoboja, izišao iz igre prije kraja.
Ocjena
6
Josip JuranovićObrana
Igrao od 65. minute. Upario ga je Dalić sa Stanišićem na desnoj strani, nije napravio mnogo, ali ne treba tu kombinaciju prekrižiti i za budućnost.
Ocjena
6
Petar MusaNapad
Igrao od 83. minute. Premalo za ocjenu.
Ocjena
-
Lovro MajerVezni red
Igrao od 84. minute. Premalo za ocjenu.
Ocjena
-
Luka IvanušecVezni red
Igrao od 90.minute. Premalo za ocjenu.
Ocjena
-
Zlatko DalićTrener
Dobro je pripremio utakmicu, a pogodio je i s promjenama u odnosu na utakmicu s Walesom. Pogotovo sa Stanišićem. Doduše, ne znamo što je bio uzrok tako slabog i kaotičnog početka, ali bile su to individualne greške za koje izbornik ipak nije kriv. No, kad se pobijedi na ovakvom gostovanju, tada su i njegove zasluge velike, nije dopustio da momčad potone nakon šokantnog remija s Walesom, a ovog puta nije ni on griješio s izmjenama, kontrolirali smo utakmicu do kraja, nismo Turcima dali previše nade da mogu preokrenuti utakmicu.
Ocjena
7



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaZlatko DalićKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti