Pixsell
Pixsell

Kujtim Morina za Germanijak: "Iznimno sam zadovoljan s rezultatima, a smatram da Hrvatska može izgledati još i bolje"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 21.09.23. | 18:00

Nakon dvije pobjede uz ukupnu 9-1 gol-razliku na otvaranju Elitne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024., porazgovarali smo s pomoćnim trenerom hrvatske A reprezentacije i proslavljenim hrvatskim malonogometašem i igračem futsala Kujtimom Morinom.

Hrvatska futsalska reprezentacija na sjajan je način otvorila Elitnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će od rujna do listopada 2024. održati u Uzbekistanu. Futsal Vatreni s 5-1 nadvisili su Njemačku u Chemnitzu, a potom i Slovačku s 4-0 u Puli. Nakon što nam je izbornik Marinko Mavrović najavio rujanski ciklus kvalifikacija za Mundijal, poslije pobjede u Puli kontaktirali smo pomoćnog trenera u reprezentaciji, bivšeg proslavljenog hrvatskog malonogometaša, a danas trofejnog trenera slovenskog Dobovca Kujtima Morinu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Kao i ostatak stručnog stožera, ne mogu biti zadovoljniji otvaranjem kvalifikacija za Uzbekistan. Otvorili smo ih s dvije superiorne pobjede. Dečkima zaista mogu dati same pohvale. Na trudu, zalaganju, energiji i odgovornosti u igri. Čestitam im na svemu što su pokazali ne samo u ove dvije utakmice, nego i na prethodnim okupljanjima“, rekao je za početak Kujtim Morina.

S pripremama za nedavno okupljanje futsalska A reprezentacija je započela još u kolovozu…

„Zahvalio bih se i klubovima koji su pristali na naš apel da izmijene kalendar natjecanja te da s pripremama za novu sezonu krenu ranije. To nam je uvelike pomoglo, jer svi reprezentativci došli su na okupljanje u jako dobrom fizičkom stanju, što prethodnih godina nije bio slučaj“.

Morina je članom stručnog stožera reprezentacije postao nakon posrtaja u skupini Eura 2022. Zanimalo nas je s kojim segmentima je najzadovoljniji u igri naše A vrste, a za koje misli da postoji još prostora za napredak...

„Mislim da je naša najveća snaga momčadski duh. Svi igrači osjećaju se kao dio ekipe. Rotiramo puno i svi dobiju svoju priliku. Veliki forte nam je i presing. Ne dozvoljavamo suparnicima da razviju svoju igru, a tijek dvoboja kontroliramo svojim posjedom. Svi igrači i u klubovima igraju na sličan način tako da imamo kadar koji presingom može lomiti protivnike kao što smo to napravili Slovačkoj, jednoj ozbiljnoj europskoj momčadi koja ima igrače iz prvenstva Španjolske i koja je, između ostalog, nedavno remizirala s Francuskom 4-4“, rekao je Morina i nastavio:

„Što se tiče nedostataka, uvijek možemo biti bolji. Igrači moraju biti svjesni da stalno mogu napredovati kao igrači, ali i kao momčad. Mislim da svaki segment igre možemo dodatno popraviti iako, ponavljan, osobno sam jako zadovoljan s prikazanim, a to mišljenje dijeli i ostatak stručnog stožera“.

Hrvatskoj slijedi dvomeč s Francuskom koja drži drugo mjesto skupine s četiri boda. Prva utakmica igra se u Lavalu 5. listopada, a uzvrat pet dana kasnije u zagrebačkom Domu sportova II.

„Francuze najbolje poznajemo od svih suparnika u skupini. Nakon što smo prije više od godinu dana od njih doživjeli 'školski' 0-4 poraz u Lavalu, u međuvremenu smo jako napredovali. Nedavno smo se susreli i na jakom međunarodnom turniru u Maroku i slavili s 5-4. Upoznali smo ih jako dobro. Izvrsna su ekipa s jakim pojedincima koji imaju strašne fizičke mogućnosti. Kažnjavaju najmanji prostor i grešku. Igraju na brze kontre i polukontre. Jako su dobra ekipa, zato se moramo dobro pripremiti za njih“.

Hrvatska je nakon posrtaja na Euru 2022. krenula u svojevrsnu smjenu generacija….

„Pohvalio bih sve nove dečke, njih sedam, osam koji su u posljednje vrijeme postali standardni članovi reprezentacije. Uveli su novu energiju, donijeli su nam novu dimenziju i mogućnost da možemo igrati s konstantnim presingom. Naravno, istaknuo bih i senatore, kapetane u reprezentaciji Franka Jelovčića i Darija Marinovića koji su svojim savjetima, ali i pristupom na terenu od velike pomoći tim mladim igračima. Mislim da imamo jako izbalansiranu momčad, ali i da se stvorila sjajna atmosfera u reprezentaciji“.

Izuzev Jelovčića i Marinovića, svi igrači reprezentacije stižu iz HMNL u koju se, nakon godine odsustva vratila i Uspinjača Gimka, zagrebački klub u kojeg Kujtim Morina vodi s bratom Korabom, još jednom legendom hrvatskog futsala

„Mislim da neću reći ništa novo ako kažem da je HMNL iznimno kvalitetno natjecanje u kojem igraju brojni reprezentativci, ali i igrači koji imaju potencijal postati dio reprezentacije. Mislim da klubovi rade jako dobro s mladim igračima koji su tehnički i taktički izrazito potkovani. Svatko od njih u našoj ligi dobije ozbiljnu priliku i to u neizvjesnim utakmicama. To je svakako jedan od ključnih razloga zašto reprezentacija izgleda ovako dobro, a smatram da će biti još i bolje“.

Osim djelovanja u reprezentaciji i Uspinjači Gimki, Morina je posljednjih šest godina trener slovenskog prvaka Dobovca s kojim je osvojio šest dvostrukih kruna i svake godine igra Ligu prvaka u futsalu.

„U Dobovcu sam proveo šest jako lijepih godina u kojima smo se naosvajali trofeja. Sama činjenica da smo šesti najbolje rangirani klub u Ligi prvaka dovoljno govori o kvaliteti ove momčadi. Sada se stvara jedna dobra nova priča, budući da su se na kraju prošle sezone od futsala oprostili dugogodišnji nositelji igre Dobovca, kao što su Kristijan Čujec, kapetan Rok Mordej i naš Vedran Matošević. To su sve bili sjajni igrači koje je jako teško nadomjestiti. No, složili smo novu, mladu ekipu. Dobro se radi, energija je na visokoj razini. Ubrzo počinje prvenstvo pa ćemo vidjeti koji su dometi ove ekipe“, rekao je Morina o svojoj momčadi koja će biti domaćin svoje skupine Glavne runde Lige prvaka u futsalu. Od 23. do 28. studenog u Sloveniji će gostovati Benfica, United Galati iz Rumunjske i francuski Etoile Lavalloise koji ima nekoliko francuskih reprezentativaca...

I slovenski futsal se nalazi u svojevrsnoj smjeni generacija, a slovenska U19 reprezentacije nedavno je ostvarila zapaženi uspjeh stigavši do polufinala U19 Eura u Poreču.

„Slovenska liga je posljednjih godina možda bila u malom padu, no to je ostavilo prostora da u prve momčadi lokalnih klubova uđe veliki broj mladih igrača koji nisu samo tu da popune zapisnik, već aktivni sudionici utakmica u kojima onda skupljaju dragocjeno iskustvo i minutažu. To se reflektiralo na mladoj slovenskoj reprezentaciji koja je ostvarila jako dobar rezultat. Davanje prilike mladima je ključna stvar za dugoročni razvoj lige“, rekao nam je za kraj pomoćni trener Hrvatske i izbornik Dobovca.



Tagovi

FutsalfutsalKujtim MorinaHrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti