Pixsell
Pixsell

Marinko Mavrović za Germanijak: "Turnir u Rabatu bio je pun pogodak, igrači su pokazali karakter i stav potreban za najvišu razinu"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.04.23. | 17:13

Hrvatska futsal reprezentacija osvojila je drugo mjesto na jakom međunarodnom turniru u Rabatu na kojem su još sudjelovali prvak Afrike Maroko, prvak Azije Japan i jaka europska reprezentacija Francuska.

Već je nekako postala tradicija da se se nakon svakog okupljanja hrvatske futsalske reprezentacije čujemo s njenim izbornikom Marinkom Mavrovićem i iz prve ruke rezimiramo dojmove.

Hrvatska je turnir u marokanskoj prijestolnici Rabatu završila na drugom mjestu. Turnir je osvojio domaćin Maroko, inače aktualni prvak Afrike, s pet bodova. Hrvatska i Francuska osvojili su četiri boda, a prvak Azije Japan tri. Koliko je turnir bio jak potvrđuje ELO renking reprezentacija. Maroko je osma reprezentacija svijeta, Japan 13., Francuska 14., a Hrvatska 16.

"Turnir u Rabatu bio je pun pogodak! Igrali smo protiv tri reprezentacije koje su bolje rangirane na neslužbenoj FIFA-inoj ljestvici od Hrvatske. Odigrali smo tri utakmice protiv reprezentacija iz vrha svjetskog futsala. Prije turnira imali smo priličnih problema s izostancima. Nismo mogli računati na Tonija Jelavića i Filipa Baškovića iz Novog Vremena, zbog ozljeda otkazali su nam Dario Marinović iz Squarea, Luka Perić iz Futsal Dinama, a Duje Kustura iz Olmissuma ozlijedio se nakon što je odigrao odličnu utakmicu u pobjedi protiv Francuske", rekao nam je za početak Mavrović i nastavio:

"Unatoč tome, mislim da su igrači i stručni stožer reagirali fenomenalno, organizacija igre bila je na stvarno visokoj razini. Dugo nisam vidio takvu energiju i intenzitet igre u oba pravca. Igrači koji su nastupili pokazali su karakter i stav kakav je nužan za igru na ovakvom nivou".

Hrvatska je u prvoj utakmici svladala Francusku 5:4, potom je remizirala s Marokom (3:3), unatoč zaostatku od 0:2, a u posljednjem kolu izgubili smo od Japana 0:1 iako su Futsal Vatreni bili momčad s puno više prilika na parketu...

"U trećoj utakmici uz ozljede nakupio nam se umor. Unatoč tome, zadovoljan sam kako smo odigrali protiv Japana. Imali smo svoje šanse i da je bilo malo sreće, mogli smo i osvojiti turnir", rekao nam je Mavrović.

Što biste istaknuli kao najbolji segment turnira, a koje se stvari još mogu popraviti?

"U trenucima smo radili greške koje možda nismo smjeli, no, greške su sastavni dio svake utakmice. Najbitnije mi je da su igrači pokazali kako mogu pratiti intenzitet ovakvih utakmica. Intenzitet koji je sasvim drukčiji od onoga u našem prvenstvu i bez kojega ni ne možeš igrati za reprezentaciju. Recimo, Francuzi su nas u kolovozu relativno lagano svladali s 4:0, a tada smo zaigrali s praktički svim raspoloživim igračima. Sada smo ih pobijedili i, još bitnije, pokazali smo karakter. Dokazali da možemo igrati sa svima. Ovakav pristup je put kojim trebamo ići".

Hrvatska se bez poraza kvalificirala u Elitnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024. Ždrijeb posljednje runde kvalifikacija održat će se 5. srpnja, a utakmice se igraju u rujnu, studenom i prosincu. Osvajači pet skupina i pobjednici playoffa između četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije osigurat će plasman na Svjetsko prvenstvo 2024. koje će se održati na još uvijek nepoznatoj lokaciji.

"Okupit ćemo se već u kolovozu, no svi reprezentativci dobit će individualni program rada preko ljetnih praznika kako bi maksimalno spremni dočekali početak elitne runde kvalifikacija".

Svi reprezentativci izuzev Anderlechtovog Franca Jelovčića igrači su HNL klubova. U naredna dva dana pokušat će se odmoriti, a u nedjelju (23. travnja) već počinje doigravanje za prvaka Hrvatske...

"Teško mi je komentirati iz izborničke pozicije, posebno zbog ozljeda koje su pogodile neke kandidate za naslov. Puno je tu faktora koji mogu odlučiti o prvaku države. Prema do sada prikazanom, u najuži krug favorita ulaze branitelj naslova Novo Vrijeme, zatim Olmissum, Futsal Dinamo i Square, no i preostale četiri momčadi dokazale su da mogu pobijediti svakoga. Liga nam je iznimno izjednačena, tako da ne bih izdvajao nikoga", rekao nam je za kraj Mavrović.


Tagovi

Marinko MavrovićHrvatska futsal reprezentacijaFutsalfutsal

Ostale Vijesti