Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL
Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kako je Dinamo opisao Derbi: "Petković kao Perška, Nevistić kao Vrdjuka, Purgeri slavili u Derbiju"

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 31.03.24. | 10:38

Igrači Dinama prije utakmice fotografirali su se u replici dresova Gradjanskog iz prve polovice 20-ih godina prošlog stoljeća

GNK Dinamo ostvario je vrijednu prvenstvenu pobjedu na Poljudu (1-0) s kojom je preskočio najvećeg rivala na prvenstvenoj ljestvici, a još k tome ima i utakmicu manje.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Igrači Dinama na teren su izašli u replici dresova Gradjanskog iz 20-tih godina prošlog stoljeća. Taj potez bio je marketinške prirode, samo za potrebe fotografiranja, no mnoge navijače oduševio je prizor Dinamovih igrača u nebeskoplavim dresovima koje je svojedobno nosio Dinamov pravni prethodnik Gradjanski.

S obzirom na to da su Dinamovi navijači prošlosezonski poljudski Derbi, na kojem je Dinamo matematički osigurao naslov, proslavili s koreografijom posvećenom Gradjanskom, postala je svojevrsna tradicija da Dinamo važne utakmice na Poljudu posvećuje peterostrukom prvaku Kraljevine Jugoslavije, prvaku NDH i klubu koji je krajem 30-ih i u prvoj polovici 40-ih godina prošlog stoljeća smatran jednim od najboljih ne samo srednjoeuropskih već i europskih klubovima i na čijim je temeljima 9. lipnja 1945. svoju povijest nastavio NK Dinamo.

"Na travnjak su iskoračili u drevnom ruhu, u svijetlo plavoj retro garnituri iz 1920-ih godina prošlog stoljeća, iz doba dok je purgerski klub nosio naziv Gradjanski, u prvom plavom klupskom dresu u povijesti, a simbolički možemo primijetiti da je takav romantičarski styling nadahnuo zagrebačku družinu u lovu na nove pobjede", stoji u izvještaju GNK Dinama na službenim stranicama kluba.

"Iako je purgerski retro outfit ovom prilikom poslužio za fotografiranje i sam izlazak na teren uz pozdrav sa suparničkim igračima i razmjenu zastavica dvojice kapetana, a ne za sam nastup, činilo se da su se aktualni Dinamovi igrači na trenutke uživjeli u uloge njihovih drevnih prethodnika pa je tako čovjek odluke Bruno Petković djelovao kao Emanuel Emil Perška, a vratar Ivan Nevistić s nekoliko bravura ovjekovječio duh Dragutina Vrdjuke, a Kevin Theophile kontrolirao obrambeni dio kao znameniti Jaroslav Schiffer..."

Dinamo se tako napravio paralelu između jučerašnjih junaka i legenda Grajdanskog Emilom Perškom (možda i najznamenitijim igračem u povijesti Gradjanskog, koji je uz nogometnu imao i zapaženu novinarsku karijeru te se smatra prvim kroničarom Purgera), sjajnim vratarom Dragutinom Vrdjukom (Vrđukom), ujedno i reprezentativcem Kraljevine Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1920. i 1924. te reprezentativcem Jaroslavom Schifferom.

"Veliku su priliku domaći imali u 81. minuti kad je Nikola Kalinić lukavo vrebao pogrešku obrane, prihvatio loptu usred kaznenog prostora, gađao sa sedam metara, ali je i ovaj put "iz trave izronio Vrdjuka modernog doba" – raspoloženi Nevistić", zaključuje Dinamo svoj izvještaj Derbija. (N.R.)



Tagovi

GNK DinamoDinamo ZagrebHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti