Samarkand (Florian Gaertner/DPA)
Samarkand (Florian Gaertner/DPA)

Hrvatska će danas saznati suparnike na Svjetskom prvenstvu u futsalu

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 26.05.24. | 08:13

Ždrijeb će se održati u uzbekistanskom gradu Samarkandu u 18 sati po hrvatskom vremenu, a moći ćete ga pratiti na kanalu FIFA+.

Prvi put nakon 24 godine i drugi put u povijesti, Hrvatska će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u futsalu koje će se od 14. rujna do 6. listopada održati u tri uzbekistanska grada, Taškentu, Andižanu i Buhari. Podsjetimo, Futsal Vatreni su plasman na Mundijal ostvarili kroz dodatne kvalifikacije i utakmice protiv Poljske (3-2, 2-2), a pred današnji ždrijeb u Samarkandu (18 sati po hrvatskom vremenu), Hrvatska je smještena u treću jakosnu skupinu, u kojoj se još nalaze Novi Zeland, Venezuela, Afganistan, Kostarika i Tadžikistan.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da se u grupnoj fazi natjecanja ne mogu susresti reprezentacije s istog kontinenta, Hrvatska u prvoj fazi natjecanja sigurno neće igrati protiv Portugala, Španjolske (prva jakosna skupina), Kazahstana, Francuske, Ukrajine (druga jakosna skupina) i Nizozemske (četvrta jakosna skupina).

Iako je riječ o tradicionalno jednoj od najjačih azijskih reprezentacija, iz prve jakosne skupine najbolje bi bilo izvući domaćina Uzbekistan, čime bismo izbjegli prvaka Južne Amerike i prvog favorita turnira (Brazil), aktualnog svjetskog viceprvaka (i prvaka iz 2016.) Argentinu te prvaka Azije Iran.

Iz druge jakosne skupine poželjno bi bilo izbjeći prvaka Afrike Maroko, dok bi nam Tajlanđani i Pargvajci predstavljali teškog, ali ipak savladivog protivnika.

Iz posljednje jakosne skupine prijete nam tri srednjoameričke reprezentacije (Gvatemala, Panama i Kupa) te dvije afričke (Angola i Libija). Iako će Futsal Vatreni biti favoriti protiv svih reprezentacija iz posljednje jakosne skupine trenutno možda i najjača srednjoamerička reprezentacija je Panama, koja je nedavno preko Gvatemale i Kupe stigla do kontinentalne titule, a opasno djeluje i bivša portugalska kolonija Angola koja se u dobrom svjetlu pokazala na zadnjem Mundijalu, a nedavno je u polufinalu Afričkog kupa nacija izbacila favorizirani Egipat i u finalu izgubila od Maroka.

Podsjetimo, 24 sudionika Svjetskog prvenstva bit će svrstano u šest skupina (Uzbekistan je nositelj skupine A), a plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje rangirane trećeplasirane.

Točne propozicije natjecanja znat će se nakon ždrijeba.

Debitanti na Svjetskom prvenstvu su Afganistan, Francuska, Novi Zeland i Tadžikistan.

Ždrijeb skupina za SP možete od 18 sati uživo pratiti na FIFA+ kanalu.

FIFA je, inače, početkom tjedna objavila i službeni brending te video promocije Svjetskog prvenstva 2024 koje počinje za manje od četiri mjeseca. Cinici bi rekli, mogli su ga objaviti još kasnije, no oni još ciničniji nisu uopće iznenađeni ovakvom površinskom pristupu promociji najvećeg natjecanja jednog od najraširenijih sportova današnjice...

Promo video možete pogledati OVDJE.



Tagovi

Futsalfutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Hrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti