Germanijak.hr
Germanijak.hr

Dinamo ulaže u Maksimir: Modri planiraju raditi raskošni fan shop! Što to znači za 'projekt stadion'?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.10.24. | 13:00

Prema saznanjima Germanijaka maksimirski klub planira u sjevernoj tribini otvoriti najveći i najmoderniji klupski 'store'. I to je odlična stvar, za svaku pohvalu. No, kako to tumačiti u kontekstu priče o novom stadionu? Navodno, Dinamo ga je spreman raditi čak i ako će ga za dvije-tri godine morati srušiti

Izgradnja stadiona u Zagrebu, prvo onoga u Kranjčevićevoj, onda i novog Maksimira, provlači se eterom već godinama, a zadnjh mjeseci možda i intenzivnije nego ranije. Jer, vlast je, gradska i državna, puno toga obećala, novi Maksimir sve više postaje nužda, a da bi se on počeo graditi, prema zadnjim pričama, potrebno je sagraditi Kranjčevićevu. Koja bi, samo što nije, trebala u rekonstrukciju početkom 2025. Živi bili pa vidjeli.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I dok mnogi navijači i ljubitelji nogometa ipak vjeruju da bi 'projekt Kranjčevićeva' mogao uskoro zaživjeti, oko Maksimira i dalje vlada skepsa. Iza kulisa vode se razgovori, međutim, javnost nije upoznata s detaljima. Niti kakva je ideja, projekt, tko su investitori, kakav je model ulaganja... Sve to ide jako sporo, pitanje je hoće li Maksimir krenuti s izgradnjom za dvije godine, hoće li biti završen prije 2030. godine. Kažemo, mnogi su skeptični. A skepsu dodatno pojačava i vijest, koju Germanijak doznaje, iz izvora bliskih maksimirskom klubu. Naime, Dinamo planira u sjevernoj tribini, na njezinom zapadnom rubu, koji prelazi u zapadnu tribinu, napraviti moderan, veliki, klupski fan shop. Radi se o prostoru, koji ima dvije etaže, bio bi najveći od svih postojećih Dinamovih fan shopova, svima je jasno da je onaj mali, kod zapadne tribine, pretijesan i preskroman za potrebe kluba i interes navijača, pogotovo na dane utakmica. Ovaj bi fan shop bio prostran, lijepo uređen i sa širokim izborom asortimana, a ideja je na strani koja 'ulazi' prema unutrašnjem dijelu tribine bude i terasa, s koje bi pucao pogled prema terenu i zatvorenoj istočnoj, ali i prema sjevernoj tribini. Idealno mjesto navijačima za fotografiranje!

Investicija se mjeri u stotinama tisuća eura, točan iznos ovisit će o materijalu, rokovima izgradnje i ostalim detaljima, no, u Maksimiru žele taj projekt što prije realizirati, ako je moguće, do kraja godine. Svakako, to je ideja koju treba pohvaliti, to je odlična stvar, jer Dinamu uistinu treba jedan veliki 'store', kakav imaju svi veliki klubovi na svojim stadionima. I nema dvojbe da bi novi fan shop dodatno povećao prihode od prodaje navijačkog asortimana.

Bilo bi to tako u normalnim okolnostima, međutim, kad se priča o rušenju ovog i izgradnji novog stadiona, onda se otvara pitanje, što ovaj Dinamov projekt, koji nije jeftin, znači za 'projekt stadion'? Je li to znak da se gradnja Maksimira opet odgađa i da neće tako skoro početi ili je možda među odgovornima prevagnula ideja da se stadion ne ruši, nego da se renovira tribina po tribina, što neki i danas zagovaraju? Tada novi Maksimir ne bi morao čekati Kranjčevićevu, a Dinamo ne bi trebao seliti! Novi fan shop tako bi bio prvi korak prema oživljavanju Sjevera i gomile zapuštenih poslovnih prostora, a idući bi korak mogao biti klupski muzej, koji prema nekim davnim, starijim projektima i jest zamišljen kao nastavak fan shopa.

Ipak, prema nekim informacijama koje bi morale smiriti Dinamove navijače, ovaj projekt, ako krene u realizaciju, ne bi trebao biti vezan za budućnost maksimirskog stadiona. Naime, jasno je da ozbiljni radovi u Maksimiru sigurno neće početi dvije godine, no, čak i da počnu u najbržem mogućem roku, u klubu su spremni novi fan shop raditi i na taj rok. Očito postoji računica po kojoj bi se taj 'store' isplatio, imao još veći promet od sadašnjih fan shopova, pogotovo ovog stadionskog i da trošak njegove izgradnje ne bi bio neisplativ. Čak i da se mora rušiti!



Tagovi

GNK DinamoStadion Maksimirfan shop

Ostale Vijesti