Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Tko je zapravo Fallou Faye?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.10.24. | 08:40

Dugonogi, preko 190 cm visoki Senegalac, privukao je pažnju u Dinamovom dresu na utakmici u Svetom Martinu. Tko je on i što se od njega u Dinamu uopće očekuje?

Svi koji su gledali utakmicu iz Svetog Martina, prijateljski sraz Poleta i Dinama (0-1), imali su isto pitanje: Tko je taj Fallou Faye? Nenad Bjelica poveo je momčad na trodnevne pripreme, među svim tim igračima bila su i šestorica juniora, ali o svakome od njih već se dosta toga i zna. Međutim, Faye je mnogima (bio) velika zagonetka. Visok, preko 190 cm, Senegalac, zadnji vezni, nije mogao ne privući pažnju, a pratio je njegovu igru s klupe i Nenad Bjelica.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Zanimljiv igrač, interesantne kretnje.", kazao je za njega Dinamov trener. Ali, tko je, zapravo, Fallou Faye i odakle odjednom na terenu u Svetom Martinu? Došao je prije nešto više od mjesec dana ravno iz Senegala. Bio je u klubu Dakar Sacre Coure, koji je tamošnji prvoligaš, ali mnogo važnije, povezan partnerskim odnosom s Lyonom. Francuski klub, na neki način, u tom klubu ima svoju razvojnu bazu i pravo prvog odabira igrača. I da, navodno je Lyon želio i Fayea ovog ljeta, htjeli su ga još neki francuski klubovi, čak i njemački, međutim, on je ipak došao u Dinamo. Zašto? Sportski direktor Marko Marić, ima, očito, dobra poznanstva u tom dijelu svijetu, uspio je nekako 'izvući' Fayea i dovesti ga u Maksimir. Glavni adut bili su lakši put do seniorskog noogmeta i veća vjerojatnost da će zaigrati na toj razini, nego što bi bila u Lyonu i klubovima iz Francuske. Naravno, on nije došao kao pojačanje, nije došao ni kao velika nogometna nada i sigurna budućnost, ali kad se već ukazala ta mogućnost, Modri nisu htjeli propustiti tog visokog, dugonogog, atipičnog zadnjeg veznog. Rizik nije veliki, kao ni cijena niti njegov ugovor, koji je potpisao sredinom rujna, nakon što je maksimirska struka dala zeleno svjetlo. Gledali su ga na treninzima, odigrao je i svojevrsnu probnu utakmicu protiv Trnja (Dinamo izgubio 2-1) i onda potpisao.

E sad, kakav će biti njegov daljnji put u Dinamu? Modri, naime, rijetko za juniorsku momčad izvana dovode igrače, koji su stariji od 2006.godišta. A on je 2005., u studenome će napuniti 19 godina, to je već za Dinamove gabarite prestar igrač za juniore, međutim, ovog su puta u Maksimiru napravili iznimku. Kako je stigao tek u rujnu i nakon kraja prijelaznog roka, nisu ga mogli nigdje drugdje ni poslati, već je ostala samo mogućnost da igra za juniore. I odigrao je zasad četiri utakmice, tri kao starter, jednom je ušao s klupe, bez nekog vidljivog učinka. No, kao što je rekao Bjelica, tako kažu i drugi, zanimljiv je igrač, ali još uvijek daleko od prave, seniorske razine. Dugačak korak, za svoju visinu čak i relativno brz, može biti 'šestica' ili 'somica', ima dobre kretnje bez lopte, međutim, nedostaje mu 'finoće' i mirnoće u igri loptom, taktičke obučenosti. Trebat će još dosta raditi da dođe do prilike konkuriti za prvu momčad u ozbiljnijim utakmicama. Ako do te prilike uopće i dođe.

S obzirom da je stariji od suigrača u juniorima, neće se u toj momčadi dugo zadržati, u Maksimiru ga planiraju na zimu poslati nekamo na posudbu. Pa da pokaže koliko je kvalitetan i napreduje li kako bi mogao. U svakom slučaju, nakon utakmice u Svetom Martinu privukao je pažnju, a sad je sve dalje na njemu. Spomenimo i kako Fallou Faye nema veze s Mikayilom Fayeom, koji je iz Kustošije otišao u Barcelonu, a ovog ljeta prešao u Rennes.



Tagovi

Fallou FayeGNK DinamoNenad BjelicaMarko Marić

Ostale Vijesti