Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Sredio Monaco, a sada vodi Hrvatsku prema U17 Euru

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.10.24. | 08:00

Hrvatskoj U17 reprezentaciji koju vodi Marijan Budimir s klupe a predvodi Patrik Horvat na terenu treba barem bod protiv Nizozemske koja je već osigurala plasman na Euro koji se sljedeće godine igra u Albaniji

Pomalo u sjeni seniorskog pohoda u Ligi nacija, te Olićeve vrste koja u utorak u Koprivnici igra odlučujući dvoboj s Grčkom za Euro, ovih dana i U17 reprezentacija kroči svoj put prema smotri najboljih europskih reprezentacija.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U prvom dvoboju kvalifikacija za Euro, Hrvatska je remizirala protiv Albanije pa zabila sedam komada Ovčjim Otocima. U utorak 15. listopada (13.30) će im trebati barem bod protiv vršnjaka iz Nizozemske koji imaju sigurno drugo mjesto. Riječ je o selekciji igrača rođenih 2008. godine a koju s klupe vodi Marijan Budimir, bivši trener juniora Hajduka koji su igrali finale Lige prvaka prošle godine, a na terenu predvodi Patrik Horvat, koji je s dva gola u dvije utakmice prvi strijelac Hrvatske u ovim kvalifikacijama.

Horvat je lijevo krilo, stanovnik je Maksimira od svoje sedme godine a sa 16 je bio dio seniorske momčadi na pripremama koje je iskoristio da skrene pozornost na sebe protiv CSKA kada je zabio gol i asistirao. Nastavio je Horvat s dobrom formom u Ligi prvaka kada je kao najmlađi na travnjaku riješio utakmicu s Monacom (1-0) a trenutno svojim igrama vodi Hrvatsku prema Euru koje se sljedeće godine igra u Albaniji.

U Dinamu je odavno njegovo ime podvučeno debelim flomasterom u klupskim uredima i označen je kao projekt kluba, ali tek sada slijede pravi izazovi za Horvata ali i za Dinamo koji mora “izmisliti” način kako da mu osigura seniorsku minutažu, silno potrebu na razvoj talenta.

Najmlađi igrači Dinama s ozbiljnom ulogom u seniorima su 2003. godište (Baturina, Sučić). Iz istog godišta s pristojnom minutažom među “modrima” su Kačavenda, Perković i Stojković. Tu je i Cordoba koji je stigao ovo ljeto. Dakle, pet godina su stariji od Patrika Horvata koji je već sada izuzetno dominantan u svojoj generaciji i treba novi podražaj koji bi trebao biti u seniorskom društvu.

Neki igrači iz njegove generacije, što zbog (ne)strpljenja a ponešto zbog dobrih prilika i kvalitetnih planova razvoja igraju u inozemstvu (Karlo Pajsar). Neki članovi U17 reprezentacije rođeni su van granica Hrvatske u sustavima u kojima se vjerojatno lakše dolazi do seniorske prilike (Niko Horvat, Tino Kusanović) i logično je vjerovati kako se među njima krije neki novi Matanović, Sučić ili Stanišić... Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i domaći talenti dignuti sidro pa svoj put tražiti kroz inozemstvo ili će im na ovim prostorima omogućiti podlogu za nogometni razvoj.

Sve je više onih koji zazivaju povratak B momčadi u sustav natjecanja HNL-a jer zbog inflacije izlaznih juniora gube se potencijalni talenti. Dinamo pregovara s nekoliko klubova koji su spremni odgajati njegove talente, ali još uvijek nema rješenja na vidiku. Bilo bi šteta da igrači poput Patrika Horvata svoj put krene graditi u inozemstvu jer ovdje mora nekoliko sezona čekati priliku za seniorski iskorak. A na kvalifikacijom turniru za Euro u publici su skauti svih europskih liga i pomno bilježe...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Patrik HorvatMarijan BudimirVatreniHNShrvatska U17 nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti