Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Baturina još čeka novi ugovor u Dinamu. Nije u TOP 10 najplaćenijih, a posrnuli velikan prati svaki korak!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 14.10.24. | 08:00

Ulaskom u igru protiv Škotske, Dinamov veznjak nametnuo se izborniku i kao rješenje za prvih 11 u Poljskoj. Nakon odlične partije protiv Monaca, Baturina je i u 'kockastom' dresu najavio da je ovo njegovo vrijeme

Jesmo li svjedoci konačne eksplozije Martina Baturine? Je li Dinamov i reprezentativni veznjak došao do točke na kojoj neće biti više toliko oscilacija, na kojoj je forma stabilna ili ide još prema gore? Ukratko, je li utakmicom protiv Monaca započelo dugotrajno razgobolje Martina Baturine, je li ovo njegovo vrijeme?

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ušao je s klupe u utakmici Lige nacija protiv Škotske i s nekoliko odličnih akcija i poteza podigao publiku na noge, a Hrvatsku učinio opasnijom po suparnički gol. To kako on ponekad pleše s loptom, kako 'valja' suparnike kao što je 'zavaljao' Andrewa Robertsona i bacio ga na stražnjicu, to je pravo uživanje za svakog promatrača. Baturina u takvim izdanjima može proći 'jedan na jedan', dodati, zabiti kao što je zabio Monacu... Kod njega nikad nisu bili upitni kvaliteta i talent, tek je pitanje trenutne forme i igračkog sazrijevanja. Nakon promjenjive forme početkom sezone, kad je imao odlične, ali i manje dobre predstave, zadnjih tjedana opet je podigao razinu svoje igre. Monaco je bio za prste polizati, u Varaždinu nije baš tako briljirao, ali je opet svojom imaginacijom 'skuhao' pogodak Cordobe za pobjedu. I onda ta partija protiv Škotske, u kojoj se sigurno nametnuo kao jedno od rješenja za prvih 11 protiv Poljske u Varšavi. Vidjet ćemo kojom će se logikom voditi izbornik Dalić, hoće li Baturinin skok u formi nagraditi ulaskom u prvih 11 ili će ga čuvati kao džokera s klupe, da svojim ulaskom opet donese pomutnju u protivničke linije?

U svakom slučaju, pred Baturinom je uistinu jesen velikih izazova. Liga prvaka se tek zahuktava, Dinamo čeka i još nekoliko derbija u HNL-u, a dvoboj s Portugalcima na Poljudu u studenome bit će vrhunac reprezentativnog puta. I prilika za njegovu dodatnu afirmaciju u nacionalnom dresu. A što će biti na zimu? Hoće li Martin u siječanjskom prijelaznom roku napustiti Maksimir u još jednom velikom transferu? Znamo da je ljetos bio blizu Fiorentine, koja je bila spremna ponuditi 18 milijuna eura plus bonuse i 10 posto transfera. Dosta se toga događalo iza kulisa tog transfera, Baturina je, navodno, raskinuo odnos s agentom Darijem Zahorom, bilo je s više strana pokušaja 'ubacivanja' u transfer, pritisaka, prvo da se transfer napravi, potom da ga se odbije... Na kraju je Dinamo odlučio odbiti Fiorentinu, a s nekoliko strana može se čuti da su Modri dobili određene naznake (teško je reći jamstva) da će do siječnja u klub doći ponuda, koja će zadovoljiti sve strane. U Dinamu se nadaju cijeni od 24, 25 milijuna eura, minimalno i fiksno, a već se duže vremena priča da je Manchester United opasno zagrijan za Martina. Iako on sam nije 'lud' za Engleskom, već bi htio poput Olma i Gvardiola, primjerice, napraviti neku međustepenicu prema Premiershipu (Fiorentina je zato bila zanimljiva opcija), dođe li usitinu takva ponuda s Old Trafforda, bit će je teško odbiti. Posrnuli engleski velikan očajnički traži nova lica, koja bi taj klub trebala vratiti staroj slavi, a Baturina je debelo 'potcrtan' na tom popisu. Skauti i agenti Uniteda prate svaki njegov korak, gotovo su na svakoj važnijoj utakmici, znaju o Baturini baš sve. Naravno, kad je tih nekoliko utakmica, vjerojatno i zbog čitave te priče oko transfera, odigrao lošije, malo su se poljuljali, međutim, dvoboj protiv Monaca opet je sve promijenio. Baturina je u toj utakmici pokazao i drugu dimenziju, igru u oba pravca, jak defenzivni doprinos, što mu je dosad bila boljka. A protiv Škotske, koja ima puno igrača iz Engleske, bio je dojmljiv što je također važana filter. Dakako, nitko ne zna u ovom trenutku hoće li Baturina uistinu završiti u Unitedu i hoće li to biti na zimu, mnogi ga klubovi prate, a nastavi li igrati kao protiv Monaca ili Škotske, nije uopće upitno hoće li biti i drugih ponuda. Isto tako, u Unitedu traže novog trenera, možda tom novom čovjeku Baturina neće biti prioritet. Nikad se ne zna, ali zna se da je u ovom trenutku Baturina jako visoko na Manchesterovoj listi želja.

A dotad bi Baturina trebao potpisati novi ugovor s Dinamom. Tako je barem najavljeno iz Maksimira, neslužbeno, na kraju prijelaznog roka. Dinamo je zadržao Martina Batrurinu i Petra Sučića, odbio za njih oko 30 milijuna eura. Oni su postali reprezentativci, idući Dinamovi transferi, a obojica bi trebala dobiti nove ugovore. No, zasad ih još čekaju! A ako ste se pitali koliko Martin Baturina trenutno zarađuje u Dinamu, reći ćemo da nije ni blizu najplaćanijih Dinamovih igrača, teško da ima mjesta i u TOP 10! Godišnji ugovor Baturine u Dinamu iznosi oko 450 tisuća eura brutto, što je manje, primjerice, i od Maximea Bernauera i Raula Torrentea (oko 480.000), Sadegha Moharramija (470.000) čak i Bogdana Mihajličenka, koji je za ono malo što je odigrao u Dinamu također zaradio više od Baturine. A da ne pričamo o onim najplaćenijima, koji i nisu sporni, poput Petkovića, Ademija, Pjace, Ristovskog, Mišića... I da ne spominjemo kako je Petar Sučić još bliži donjem platnom razredu, on je donedavno igrao za samo oko šest tisuća eura brutto mjesečno.

Normalno je očekivati da će im Dinamo pojačati ugovore, kao što je i najavljeno, jer Baturina i Sučić stigli su do ozbiljne razine i ozbiljne rotacije u reprezentaciji, bili su prva imena u remiju s Monacom, a očekuje se da će i u nastavku Lige prvaka i pogotovo HNL-a biti ključne karike Modrih!




Tagovi

Martin BaturinaHrvatska nogometna reprezentacijaGNK DinamoLiga nacija

Ostale Vijesti