REUTERS/Aleksandra Szmigiel
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Fran Tudor za Germanijak: "Poljska se traži. Protiv Portugala ih nije bilo na terenu"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 14.10.24. | 08:00

Bivši igrač Hajduka već je pet godina stanovnik Rakówa a na dvoboju Poljske i Portugala imao je posebnu zadaću obzirom da je za potrebe školovanja na Akademiji morao analizirati utakmicu.

Dan nakon Škotske izbornik Dalić dao je igračima da se malo opuste. Većina ih je objeručke prihvatila nekoliko sati u društvu najbližih a već u ponedjeljak ujutro leti se za Varšavu. Stručni stožer nije nastavio s praksom da treninge uoči utakmica odrade u Hrvatskoj, već će to učiniti u ponedjeljak predvečer u glavnom gradu Poljske.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A ondje smo zatekli Frana Tudora. Bivši igrač Hajduka već je pet godina stanovnik Poljske. U Raków je stigao u zimu 2020. niti ne sluteći da će toliko dugo ostati tamo...

“Da mi je netko rekao da ću pet godina biti u Rakówu, ne bih mu vjerovao. Međutim, malo po malo su godine išle, klub je rastao svaku sezonu, odigrao sam skoro 200 utakmica i još uvijek sam tu”, javio nam se Tudor iz Varšave gdje je bio zbog školskih obaveza. Naime, iskoristio je priliku koja se nudi aktivnim igračima u Poljskoj te je upisao tečaj za Uefa A trenersku licencu. Tijekom ove pauze odradio je nekoliko predavanja, a završno je imao na utakmici Poljske i Portugala kada je morao napraviti svojevrsnu analizu.

“A to je neki prirodan put. Iako ne znam hoću li u trenerske vode jer mi je još rano razmišljati na taj način, ali kada već imamo priliku zašto je ne iskoristiti? Svaku pauzu imamo predavanja u njihovoj Akademiji a uz mene tu je i Zoran Arsenić koji je sa mnom u Rakówu. Neka se licenca nađe, vidjet ćemo kasnije hoće li biti od koristi”, smije se Tudor koji priznaje kako je zbog svog odabira morao otrpjeti obiteljske kritike jer umjesto rodnog Zagreba tijekom pauze moraju svi ostati u Poljskoj, ali to je tako. I? Kako je Tudor vidio dvoboj Poljske i Portugala s lica mjesta?

“Totalna dominacija Portugala. Pogotovo u prvom poluvremenu. U bilo kojoj fazi igre. Od izgradnje napada do tranzicije. Poljske nije bilo na terenu. U drugom poluvremenu su malo stali na loptu, pao je ritam utakmice. Poljska se stabilizirala, zabili su gol ali ništa oni nisu tu mogli. Leao je najopasniji igrač Portugala. Okomit, brz jak na lijevoj strani. I Bernardo Silva koji je sve. I play I šestica. Svugdje ga ima na terenu”.

Kao što smo naveli, u siječnju će biti pet godina otkako je stigao iz Hajduka. U međuvremenu je bio prvak Poljske, uzeo je dva Kupa i isto toliko trofeja za Superkup.

“Došao sam u polusezoni nakon što je izboren ulazak u Ekstraklasu. I onda je krenulo penjanje brzinom koja je svakoga iznenadila. Trofeji, igranje u Europi... Raków je postao ozbiljan klub u okvirima Poljske i to je možda i najveći razlog zašto sam još uvijek ovdje. Jednostavno, ništa mi ne nedostaje, motivacija je uvijek na visini a sada da mijenjam sredinu tek toliko da bih je promijenio - ne pada mi napamet. Kada bi se pojavilo nešto konkretno i kada bi to značio neki iskorak za mene, razmislio bih”, tumači Fran Tudor svoja razmišljanja. A kako Hrvatsku vide u Poljskoj, otkrio je u nastavku.

“Jako nas cijene. Ti rezultati koje postiže naša reprezentacija jednostavno su toliko veliki da me svako malo neko povlači za rukav s pitanjem: “Pa kako je to moguće. Ima vas četiri milijuna, a stalno ste u vrhu”. Isto tako, cijene nas zbog igrač koji su trenutno u Poljskoj ili su bili ovdje zadnjih godina. Zapravo, razmišljanje Poljaka o nama najbolje se može sažeti u zaključku koji nose kada je u pitanju Hrvatska. Kažu da smo europski Brazil. I to zaista i misle”, reći će Tudor i dodati kako je najveća enigma otkuda u Hrvatskoj toliko igrališta i odakle motiv svima nama da se bavimo nogometom.

“Pričao sam nedavno s jednim klupskim koordinatorom koji je bio u Zagrebu na nekom poslovnom putovanju pa mi je rekao da se ne može načuditi koliko je nogometnih igrališta vidio vozeći se po gradu”.

Potom smo razgovor prebacili na reprezentaciju koja stoji Vatrenima na putu do prolaska u četvrtfinale Lige nacija.

“Iz mog su kluba dvojica igrača. Trelowski, mlad vratar i Ameyaw, nešto stariji veznjak. Nisu standardni ali su tu u krugu kandidata. Čekaju svoju priliku. Neko je mišljenje u Poljskoj kako se njihov izbornik još uvijek traži. Dosta mijenja, rotira i eksperimentira. Ima neku svoju ideju, kostur koji gradi oko Lewandowskog i Zielinskog a sve ostali je podložno promjenama”.

Tudor je gledao utakmicu iz Osijeka, istaknuo klasu Modrića ali i ponovio kako je Poljska većim dijelom bila u podređenom položaju. Međutim, o Hrvatskoj se ovih dana nije previše pričalo.

“Ma kakvi. Samo Portugal i Cristiano Ronaldo. To mi im je bio glavni fokus. Iako, čini mi se da se oni više pripremaju za kvalifikacije za SP nego za Ligu naciju. Ovo im dobro dođe kao svojevrsni filter i predigra za ono što ih čeka kasnije”, dojam je Tudora koji još uvijek ne zna hoće li u utorak biti na tribinama Narodnog stadiona u Varšavi.

“Rado bih nazočio utakmici, ali imamo klupske obaveze. Vidjet ću. Ako uhvatim vremena, možda sjednem u auto pa dođem navijati za naše”, poručio je Fran Tudor - jedan od najboljih desnih bekova u Ekstraklasi...



Tagovi

Fran TudorHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniLiga nacijapoljska nogometna reprezentacijaPoljska

Ostale Vijesti