Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska je s novim sustavom još uvijek na “vi”, u Varšavi to mora biti puno bolje!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.10.24. | 22:38

U Varšavi imamo prvu meč loptu za prolaz skupine a koja bi donijela i dvije natjecateljske utakmice lišene rezultatskog imperativa što je idealno za “kemijanje” i peglanje detalja novog sustava.

Prvi dio je završio upravo onako kako smo se nadali. Hrvati su uzeli bodove u Maksimiru, Portugal je riješio sve u Varšavi. Sada na istom stadionu u utorak imamo prvu meč loptu za prolaz skupine. I puno više od toga...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Da će u Maksimiru biti teško znali smo i ranije. Uostalom, kada je protiv Škota bilo lako? No, da je Hrvatska bila ispod razine, to je činjenica od koje ne treba bježati. Uostalom, prvi korak prema rješenju problema jest da si svjestan da on postoji. A Dalićevo obraćanje naciji nakon utakmice sugerira da izbornik jako dobro zna da se Hrvatska traži. Sa sustavom i s formom.

Ali, ajde, barem smo tu krivulju sreće okrenuli prema svojoj strani. Nakon Eura, VAR nam je dao poguranac u dramatičnoj završnici do koje zapravo i nije trebalo niti doći. Preiskusna smo reprezentacija da nam se to stalno ponavlja. I loša završnica i blijed početak...

Jer, kakva god Škotska bila; desetkovana i u lošijoj formi - jasno je bilo da će biti na trkačkoj razini. I tako je od pamtivijeka. Za razliku od gostiju, Hrvatska koji je bila prespora, statična i u suprotnosti s logikom. Jasno da će se ići puno preko bokova jer je sustav takav, ali na svaku visoku loptu u kazneni prostor Škoti su rekli: “Hvala”. I odnijeli je... Sve druge lopte su bile njihove, lopta je išla sporo s jedne strane na drugu... Zapravo, gol za izjednačenje bio je lakmus onoga što smo trebali igrati. Ta brza promjena strane dijagonalom Gvardiola i prizemna povratna lopta Perišića.

U nastavku je to izgledalo nešto konkretnije. Visoko su Hrvati izašli i malo otupili Škote. Ceh je platio Pašalić iako nije bio ništa slabiji od ostatka, tek opterećen kartonom. Zlatko Dalić dobro je reagirao izmjenama. Sučić je donio čvrstinu, Baturina promjenu ritma i energiju. Tu je bio Luka Modrić, taj neumorni dirigent te Andrej Kramarić kojeg je nagradilo. I Sosa, Perišić te posebice Ćaleta-Car.

Međutim, kada je trebalo završiti sa stilom, dogodilo se pomračenje uma. Petljanje, bez preuzimanja odgovornosti i mirnoće. Umjesto da je Hrvatska dokrajčila suparnika koji je bio na konopcima te rutinski zaključila utakmicu - dali su Škotskoj ruku spasa. Dali su im šansu koju ovi nisu iskoristili jer je VAR “snimio” tih par centimetara. Potpuno nepotrebno, suvišno i lišeno bilo kakve logike. U svakom slučaju debelo ispod razine utakmice s Poljskom u Osijeku koja je Vatrene napunila samopouzdanjem.

Ipak, ne treba biti prekritičan jer i ovo je korak prema naprijed. Naime, u posljednje vrijeme ovakve utakmice Hrvatska je najčešće gubila. Ili uzimala bod protiv Albanije i Italije koji nije značio - baš ništa!

Sad se treba odmoriti, resetirati i krenuti put Varšave s misijom da se ponovi utakmica iz Osijeka. I da se riješi prolazak u nokaut fazu Lige nacija ali možda i važnije - da se dvije preostale utakmice u skupini odigraju lišene rezultatskog imperativa. Jer, to nudi Daliću i suradnicima puno više prostora za “kemijanje” i peglanje detalja s novim sustavom s kojim je Hrvatska još uvijek na - “vi”!



Tagovi

VatreniHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaHNS

Ostale Vijesti