Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

O njemu se premalo priča: U sjeni Dalićevih promjena, jedan je igrač postao veliki dobitak

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.10.24. | 08:00

U Lyonu je odigrao sve minute ove sezone, a u reprezentaciji izgleda sve bolje i sigurnije. Šibenčanin igra svoj najbolji nogomet u karijeri

Zlatko Dalić često nešto mijenja. Traži idealno, iako često ne izgleda idealno. Desni bek, desno krilo, napadač, zamjena za Brozovića pa zamjena za Kovačića, gdje staviti Pašalića, kako rehabilitirati Perišića. Sve su to teme koje se nameću uoči i tijekom svih reprezentativnih akcija, u zadnje vrijeme kao jedna od glavnih nametnula se ova oko sustava igre. A pritom se o jednom igraču, definitivno, premalo priča.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Duje Ćaleta-Car odigrao je protiv Škotsku vrlo dobru, ozbiljnu utakmicu. Djelovao najsigurnije od trojca u zadnjoj liniji, bio pravovremen, bez ijedne velike pogreške, nekoliko je puta odlično blokirao škotske pokušaje i ubacivanja pred Livakovića, ulazio u udarce, dobivao skokove.Iako su Josip Šutalo i Joško Gvardiol od prvog dana bili neupitni tandem obrambenog zida - što je i logično s obzirom na njihovu reputaciju, formu i uigranost - a taj treći se tražio, Ćaleta-Car ostavio je najbolji dojam. I, što je najbolje, to mu nije prvi put. Protiv Portugala je u Ligi nacija ušao na poluvremenu umjesto nesigurnog Pongračića i odradio posao na visokoj razini. Protiv Poljske je u Osijeku bio starter i opet zaslužio pohvale, a sad je taj niz ukrasio i produžio partijom protiv Škotske. Dobro, zabio je autogol, ali UEFA mu ga čak i ne piše, već je za strijleca izabrala Christiea, što je i dokaz da on tu nije mogao ništa, bila je to samo potvrda neizbježnog ulaska lopte u mrežu. Sve ostalo bilo je, dakle, za 'palac gore'.

Duje Ćaleta-Car uvijek je nekako živio u sjeni. Ili svojih konkurenata ili svih tih Dalićevih promjena, uspona i padova. Za reprezentaciju je debitirao protiv Brazila 2018. u pripremi za SP u Rusiji, gdje je bio dijelom te legendarne generacije, iako će ga mnogi u nabrajanju igrača, možda i zaboraviti. Odigrao je 90 minuta protiv Islanda i time dao svoj doprinos osvajanju srebra. No, i među prvima je nakon Rusije, ako ne računamo one koji su se redom opraštali, ispao s popisa, često odajući dojam bahatog mladića, koji nije zadovoljan ulogom kakvu mu je namijenio izbornik. Sjećamo se da je trzavica i bilo, da Ćaleta-Car navodno nije želio igrati za U21 reprezentaciju, došlo je do zahlađenja odnosa i jedno ga vrijeme nije bilo u reprezentaciji. A onda je u momčad i na popis upadao sporadično. Malo ga ima, malo nema, a i kad jest tu, obično je bio tek opcija s klupe. Nakon Islanda u Rusiji idući je put zaigrao za Vatrene tek u ožujku 2019., potom u studenome iste godine. I u tom ritmu, gdje je znao spojiti i dvije, nekad čak i tri utakmice zaredom, dobio je svih 90 minuta protiv Austrije u Osijeku u Ligi nacija. Hrvatska je izgubila 0-3, a Ćaleta-Car mjesto u reprezentaciji. Skoro pune dvije godine. Nije ga bilo u Kataru, niti na zadnjem Euru, mršavih pola sata protiv Tunisa u ožujku ove godine ma turniru u Egiptu, bilo je sve što je odigrao za Hrvatsku.

Dalić ga je nakon Eura vratio na popis, međutim, ni u uoči rujanskih protiv Portugala i Poljske, nije Ćaleta-Car figurirao kao prva opcija. Hoće li uz spomenuti stoperski tandem zaigrati Pongračić ili Erlić, to su bile dvojbe. Dobio je šansu Pongračić od prve minute, ali i brzo 'izgorio', već na poluvremenu u Portugalu Dalić je posegnu za Ćaleta-Carom. I, eto ga, treću utakmicu zaredom važna je obrambena karika i velika snaga Hrvatske. Nekako je taj njegov povratak i ulazak u prvih 11 prošao ispod radara, možemo zaključiti da je najveći dobitnik post-Euro faze hrvatske reprezentacije. Dobio je novu priliku i neupitno je iskoristio.

Duje je i u klubovima u kojima je igrao imao slične, promjenjive faze. U engleskom Southamptonu, prije dvije sezone, u drugom dijelu sezone izgubio je mjesto u momčadi, Sveci su ispali, a on se vratio u Francusku, u Lyon. Lanjska sezona nije bila lagana, niti za klub niti za njega, pred kraj se stabilizirao, izborio za standardnost u početnoj postavi, a ove sezone to i potvrdio. Naime, Ćaleta-Car odigrao je baš sve minute za Lyon ove sezone. Devet utakmica (Ligue 1 i Europska liga) u punoj minutaži, uz jedan pogodak svojem bivšem klubu Marseilleu. S 28 godina Ćaleta-Car igra svoj najbolji, najstandardniji nogomet karijere, a i kod Dalića uživa sve više poštovanja. Iskoristio je pretumbacije u zadnjoj liniji, iskoristio što je Erlić zbog ozljede propustio rujansku akciju, a Pongračića nema u ovoj i čvrsto prigrabio ulogu trećeg stopera. Nije bio programiran za tu poziciju, nije zadnjijh godina često niti bio u izbornikovim planovima, u medijima ga nema prečesto, što je, prije svega, njegova odluka, ali nakon tri utakmice u Ligi nacija očito je narastao nekoliko stepenica u Dalićevoj hijerarhiji. I u utrku za mjesto u prvih 11 protiv Poljske ulazi iz prvog reda!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijapoljska nogometna reprezentacijaDuje Ćaleta-CarZlatko Dalić

Ostale Vijesti