REUTERS/Aleksandra Szmigiel
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Debitant razočarao, Lewa nije onaj iz Barce: “Dobivam premalo lopti“

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 10:10

Poljaci su podbacili protiv Portugala (1-3), utakmica s Hrvatskom dočekuju uz dosta defetizma i upitnika

Poljska je podbacila, razočarala i prelagano izgubila od Portugala (1-3) u trećem kolu Lige nacija. To je opći dojam tamošnje javnosti, isitče se da je momčad Michala Probierza samo 37 posto vremena imala loptu u posjedu, četiri puta pucala prema golu i imala samo 306 dodira s loptom. Ideja da se presingom i čvrstim blokom zaustavi portugalski talent pala je u vodu već u prvom dijelu, kad su Portugalci došli od prednosti 0-2 i zapravo rutinski pobijedili.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dosta je kritika na račun izbora poljskog izbornika, ali i na prezentaciju igrača na travnjaku. Najviše je 'po glavi' dobio najmlađi. Maxi Odeyele debitirao je u subotu za nacionalni tim, radi se o 19-godišnjem veznjaku, koji igra svoju prvu pravu seniorsku sezonu i nakon samo 300-tinjak minuta u dresu Legije dobio je poziv u reprezentaciju. I odmah bio u prvih 11. No, bio je, prema izvještajima medija i mišljenju navijača najslabila poljska karika u toj utakmici, potpuno je podbacio.

"Izgledao je poput starog grbavca", piše u jednom od web komentara utakmice, a Odeyela su napali i navijači na društvenim mrežama. Preko njega, zapravo, izbornika Probierza, koji je odlučio postaviti ga u momčad. Naravno, izbornik ga brani, kao i suigrači.

"Nije uopće bio toliko loš. Da mogao je prekinuti akciju prije portugalskog gola, ali osim toga nemam velikih zamjerki za njega.", kazao je Probierz, kojemu Poljaci spočitavaju da je glavni krivac što se Grzegorz Krychowiak nakon 100 nastupa oprostio od reprezentacije. I sad mu traži nasljednika, ali na tom mu putu baš i ne ide najbolje. Odeyele je jedan od pokušaja da nadoknadi izostanak iskusnog veznjaka, međutim, 'prvi mačići' su pali u vodu. A shvatio je izbornik, po kojemu pucaju iz mnogih oružja, da nesreća ne dolazi sama. Imao je uoči utakmice dvojbu u obrani, hoće li dati prednost Sebastianu Walukiewiczu ili Jakubu Kiworu. Odlučio se za Walukiewicza i nije to bio loš potez. Kažu izvjestitelji da je bio jedan od boljih poljskih igrača. Međutim, iza njega je neugodna viroza i na poluvremenu je rekao da se osjeća loše i izbornik ga je ostavio u svlačionici. Zabrinuo je branič Poljake, što se događa, je li u pitanju neki ozbiljniji problem ili samo posljedica te viroze, s kojom se borio zadnjih dana? Više će se znati u nedjelju i ponedjeljak, kao i je li upitan za utakmicu s Hrvatskom u utorak u Varšavi.

No, sve bi te probleme Poljaci nekako zakamuflirali da je onaj, koji bi trebao biti najbolji, doista takav. A Robert Lewandowski odigrao je još jednu slabu partiju u dresu reprezentacije. Nije bio opasan, daleko od prilika i golova.

"Lewandowski u Barci i Lewandowski u Poljskoj dva su različita igrača.", blješte naslovi s portala. Navijači u anketama proglasili su u velikom postotku njegovu predstavu protiv Portugala ispodprosječnom, čak i vrlo lošom. A on sam nakon utakmice dao je svoje viđenje i razloge poraza, kao i svoje slabije igre.

"Bila je to jedna od težih utakmica za nas. Ponekad smo previše kasnili s reakcijama na terenu, bili smo predaleko od njihova šesnaesterca. A oni imaju puno brzih i tehnički odličnih igrača i lako su nam radili probleme.", kazao je Lewandowski te se požalio na premali broj lopti, koje dobivaju napadači.

"Loše smo radili presing, nismo bili koordinirani i gubili smo pozicije. Napadamo s premalo igrača, kao da smo bili pod ručnom kočnicom. Voilio bih imam više lopti, nisam igrač koji se voli vraćati po loptu na sredinu terena ili u zadnju liniju. Trebao bih biti više u šesnaestercu i čekati ubačaje i dodavanja, a toga je bilo malo. Nekad je dojam da i nemamo čime pucati na gol. Puno je stvari u našoj igri koje trebamo poboljšati.", kritičan je Lewandowski.

Dosta defetizma i upitnika, izbornik pod pritiskom, najbolji igrač daleko do forme iz Barcelone. U takvom ambijentu Poljaci dočekuju Hrvatsku, utakmicu u kojoj očekuju prekid sliazne krivulje. Valjda neće u samo nekoliko dana ponuditi dva potpuno različita izdanja. Neka s popravkom vlastitih grešaka još malo pričekaju. (T.N.)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijapoljska nogometna reprezentacijaRobert LewandowskiLiga nacija

Ostale Vijesti