REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Leon Kuegeler

Beljo za Germanijak: "Nisam očekivao pretpoziv, ovo mi je veliki poticaj. A san snova bilo bi zabiti na Allianz Areni"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.03.23. | 19:00

Mladi napadač Augsburga našao se prvi put na Dalićevom širem popisu i on je, uz Špikića, jedino novo ime na listi. U samo nekoliko mjeseci došao je od Istre do reprezentacije

Na Dalićevom popisu nema previše iznenađenja, no, jedno od njih je svakako Dion Drena Beljo. Doduše, nalazi se na pretpozivu, na onaj uži popis doći će ako netko od napadača otpadne, ali za napadača Augsburga već je to velika stvar. Ne tako davno bio je igrač Istre, koji se tek treba dokazati u Osijeku, u koji se vratio početkom sezone. Nije bio standardan ni kod Igora Bišćana u U21 reprezentaciji, a sad je ušao u krug onih na koje izbornik računa i računat će u bliskoj budućnost. Korak od tisuću milja u nešto više od pola godine.

"Iskreno, stvarno nisam očekivao da bih se mogao naći na širem popisu. Ali, drago mi je da me izbornik prati, da se ljudima u A reprezentaciji sviđa kako igram u Njemačkoj, već je ovo za mene velika stvar. Doista, nisam mislio da ću već biti u tom krugu.", javio se iz Augsburga Beljo, samo nekoliko minuta nakon što je saznao da se našao na Dalićevoj listi.

Naravno, tek se radi o pretpozivu, ne znači da će biti i u užem krugu igrača za Wales i Tursku, no, ovo je tek početak i, kako sad stoje stvari, samo je pitanje dana kad će biti i u tom društvu.

"Ne bi bilo sportski i kolegijalno nadati se da će netko otpasti pa da se ja uletim, ne razmišljam na taj način. Kažem, za mene je već ovo velika stvar, nije lako u hrvatskoj reprezentaciji, pokraj toliko sjajnih igrača, doći na širi popis. Naravno, da mi je san zaigrati za reprezentaciju, nisam mislio da ću tako brzo biti kandidat, ali ne žurim. Ako to i ne bude sad, bit će jednom, ovo je sigurno velik poticaj da nastavim raditi, napredovati i onda zaslužim i pravi poziv."

Taj pretpoziv je kulminacija svega onoga što se Belji dogodilo zadnjih dana. U subotu je zabio prvijenac u dresu Augsburga, u važnoj pobjedi protiv Werdera (2:1).

"Prije toga mi je bio rođendan (napunio je 21 godinu, nap.a.), onda je došao taj gol, u pravi tren. Nije tipičan moj gol, inače uglavnom zabijam iz šesnaesterca, sad sam dobio dugu loptu, ušao s njom u kazneni prostor i nekako u padu pucao i pogodio. Još je važnija ta pobjeda, sad smo malo odmaknuli od onih najugroženijih u borbi za ostanak, ali ništa još nije gotovo. Liga je teška i izjednačena, svaka je utakmica bitna, ali da se malo lakše diše, to je istina, uzeli smo jako vrijedna tri boda."

Priznaje da je osjećao mali pritisak, da mu je taj pogodak malo skinuo teret s leđa.

"Ne mogu reći da sam stalno razmišljao kad ću zabiti, jer, nije sve u golovima, bitno je i kako igraš, koliko doprinosiš momčadi u svim segmentima. I kako momčad igra. A tu nam dobro ide, zadovoljan sam, tek sam došao. Međutim, naravno da ti je kao napadaču gol uvijek u podsvijesti, da se učinak napadača mjeri brojkama i toga sam svjestan. Zato mi je drago da sam zabio, da sam probio led."

Kakvi su dojmovi u Bundesligi nakon sedam, osam utakmica? Dojam je da se brzo prilagodio na novu ligu i novu sredinu?

"Pa, ne mogu još reći da sam se posve prilagodio, velika je to razlika u odnosu na HNL. Pogotovo u ritmu, čvrstini, duelima. Imao u HNL-u odličnih igrača, naravno, ali Bundesliga je ipak nešto drugo, puno viša razina. A da ne govorim o ambijentu, punim stadionima. Zadnju utakmicu u HNL-u igrao sam pred 200 ljudi, onda koji tjedan kasnije istrčiš u Dortmundu pred 80 tisuća! U prvih nekoliko utakmica to mi je bilo neobično, dojmljivo, sad sam se već priviknuo i sve manje obraćam pažnju na to. Jer, normalno je da su stadioni puni. Nije se lako na sve to prilagoditi tako brzo, ali sa svakom utakmicom osjećam se sve bolje."

Sad slijedi najveći ispit, Bayern na Allianz Areni?

"E, to bi tek bio san snova, zabiti na Allianz Areni! Ma, velika je stvar ako ću zaigrati tamo, protiv igrača koje sam donedavno gledao na televiziji. Bayern će sigurno ozbiljno shvatiti utakmicu, u pitanju je borba za naslov, iako, čeka Bavarce utakmica s PSG-om u Ligi prvaka, možda bude i nekih rotacija. Ali, tko god igrao za Bayern, to je velika, moćna momčad i sigurno nas čeka težak posao. Ali, nećemo se predati sigurno."

Da, bilo bi to sjajno zaključenje velikog tjedna mladog Vinkovčana, koji je. očito, napravio dobar potez odlaskom u Augsburg.

"Lijepo mi je ovdje, sve je kako treba biti. Klub funkcionira poput obitelji, svi daju maksimum za klupske uspjehe, a ima nekoliko igrača i ljudi u stožeru s naših prostora, koji mi pomažu u komunikaciji, a ja učim njemački, napredujem i po tom pitanju. Ma, stvarno ne mogu pronaći zamjeru, sve je zasad savršeno."

I onda, šlag na tortu, Dalićev pretpoziv?

"Odlično, presretan sam. Samo da mogu biti u krugu takvih igrača, nogometnih veličina, za mene je poput sna."




Tagovi

Dion Drena BeljoAugsburgHrvatska nogometna reprezentacijaBundesliga

Ostale Vijesti