REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

Beljo i Augsburg (pred)zadnja su nada Bayerna u kaotičnoj sezoni kakvu Bavarci ne pamte

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 21.05.23. | 11:08

Jedna od utakmica odluke igra se danas u 17:30.

Novi veliki obrat u njemačkom prvenstvu. U utakmici koja je predstavljala najveći ispit Bayerna u posljednjih nekoliko kola i koja je apostrofirana kao možda i jedina šansa Borussije iz Dortmunda da dočeka kiks Bavaraca, igrači Thomasa Tuchela potpuno su zakazali i kod kuće teško stradali od Leipziga. Momčad za koju su do 87. minute igrali Joško Gvardiol i Dani Olmo, preokrenula je 1-0 zaostatak u pobjedu od 1-3 i time pružila priliku Milijunašima iz Dortmunta da se današnjom pobjedom kod Augsburga vrate na vrh.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Bayernu je očito da stvari ne štimaju. Kroz cijelu sezonu traju brojne trzavice i problemi u klubu. Nakon ranog ispadanja sa Svjetskog prvenstva, Manuel Neuer otišao je na skijanje i slomio nogu te propustio drugi dio sezone. Trener golmana Toni Topalović dobio je otkaz, zbog čega je Neuer reagirao i javno kritizirao klub. Julian Nagelsmann smijenjen je potpuno neočekivano i kontra njemačke prakse, iako su u to vrijeme rezultati u Ligi prvaka bili izvanredni. Kasnije se ispostavilo da je Nagelsmann izgubio podršku dijela svlačionice, a vodstvo kluba nije stalo na njegovu stranu. Potom je klub doživio potop od Manchester Cityja, nakon čega je Sadio Mane šakom udario Leroya Sanea.

Sve skupa, puno previše incidenata i neugodnih situacija za bilo koji klub, a posebno za Bayern koji slovi kao uređen klub s glavom i repom, koji nikada ne donosi teške odluke preko noći. Mnogi su ih navijači kritizirali jer su u ovoj sezoni izgubili prepoznatljiv identitet, a rezultati potvrđuju kako se u klubu nije dobro radilo ove sezone.

Epilog bi mogla biti sezona bez ijednog važnijeg trofeja. Iz Lige prvaka ispraćeni su u četvrtfinalu, DFB-Pokal izmaknuo im je nakon šokantnog poraza od Freiburga, a sada bi im i tron u Bundesligi mogao pobjeći nakon 10 godina vladavine. Poraz od Leipziga uzdrmao je temelje kluba, a sportski direktor Hasan Salihamidžić nije mogao detektirati gdje je pošlo po krivu.

"Ni ja ne mogu objasniti koji su problemi. Stvari više nisu u našim rukama. Thomas Tuchel je napravio jako dobar posao. Vidim kako se ponaša prema momčadi. Trebaju mu ljetne pripreme, onda će biti bolje", smatra popularni Braco.

Na njegovom tragu je i Thomas Tuchel.

"Nije nas bilo u drugom poluvremenu. Ne znam kako to objasniti. Teško je pobjeđivati ako stalno igrate ispod svoje razine, koja neprestano pada. Gledam momčad kako trenira, ima energiju i intenzitet. Ne znam kako se ovako nešto moglo dogoditi", rekao je njemački strateg za Sky.

Nakon šoka na Allianz Areni, sve oči njemačke nogometne javnosti danas će biti uperene u Augsburg. Klub koji vodi svoju bitku za opstanak, odjednom je postao glavna nada Bayernu za novi preokret u sezoni.

Želimo sami potvrditi svoj bundesligaški status i sljedeće sezone po trinaesti put igrati u prvoj ligi“, kratko je uoči utakmice rekao Enrico Maaßen, trener Augsburga.

Nadu Bayernu mogla bi dati činjenica da Maaßen sigurno odlično poznaje Borussiju, jer je od 2020. do 2022. bio trener U23 momčadi iz Dortmunda.

Što se (zasad) drugoplasiranog sastava Bundeslige tiče, iz kluba se nisu oglašavali nakon jučerašnje pobjede Leipziga. Fokus je na Augsburgu i teškom gostovanju, a upozorenje će im biti prvi ovosezonski međusobni ogled. Žuto-crni su slavili, ali teško i u golijadi. Bilo je 4-3, a jedan od strijelaca za goste bio je i naš David Čolina. Ipak, puno veću prijetnju momčadi Edina Terzića predstavljat će drugi Hrvat – Dion Drena Beljo.

Nakon perioda prilagodbe na zahtjeve Bundeslige, Beljo je u zadnja četiri kola upisao po dva gola i asistencije i za očekivati je da i danas predvodi napad Augsburga.

Utakmica počinje u 17:30 sati, a ako Borussia na konto stavi sva tri boda, naslov će imati priliku osvojiti u posljednjem kolu pred svojim navijačima protiv Mainza. Prilika je to koju ne smiju propustiti.



Tagovi

BundesligaBayernLeipzigRB LeipzigBorussia DortmundAugsburgDion Drena Beljo

Ostale Vijesti