NBA REZIME Washington Wizards: Još kada bi trener imao neku konkretnu ideju...

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 10.06.17. | 13:24

Scott Brooks je jedna od najvećih prevara u ligi.

Čekamo petu utakmicu velikog NBA finala, do ovogodišnjeg drafta je ostalo manje od 20-ak dana pa je vrijeme da rezimiramo sezonu na izmaku. Svakog dana, upravo do noći drafta, osvrnut ćemo se na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks

JUČER

Veliko je razočarenje bilo u Washingtonu prošle sezone. Momčad je s polovičnim učinkom u regularnoj sezoni (41-41) ostala van doigravanja, a to je značilo kako je Randy Wittman završio svoju karijeru kao trener Wizardsa. Uprava kluba se odlučila da za njegovog zamjenika imenuje Scotta Brooksa kako bi Washington imao veće šanse u pridobivanju Kevina Duranta da karijeru nastavi u klubu iz rodnog grada. Međutim, Durant se odlučio na lovljenje prsten(ov)a s Golden Stateom, a Brooks je krenuo po novi zadatak – sređivanje stanja u klubu koji je imao čvrsti oslonac u bekovskom dvojcu John WallBradley Beal.

Prošlo ljeto je tako potrošeno u preslagivanju momčadi. Beal je, očekivano, dobio maksimalni ugovor, a u klub su došli Ian Mahinmi, Jason Smith i Tomas Satoransky. Nene, Jared Dudley i još nekoliko rotacijskih igrača je otišlo, nove ugovore su dobili Marcus Thornton i Andrew Nicholson i startna pozicija je bila tu.

Brooks nije previše dirao u osnovu igre Wizardsa – sve je i dalje vezano uz dvojac Wall – Beal, a glavna razlika je bila ta što je na 'četvorci' od početka sezone startao Markieff Morris zbog kojeg nisu ni imali pick na prošlogodišnjem draftu. Činjenica da je i Washington igrao small ball košarku, što je Brooks prilično izbjegavao napraviti u Oklahomi s Russellom Westbrookom i Kevinom Durantom, donijela je Wizardsima puno bolje rezultate. Naravno, velike zasluge za to ima i činjenica kako nitko od startera, a tu uz nabrojeni trojac moramo dodati i Otta Portera te Marcina Gortata, nije imao problema s ozljedama. Ovaj dvojac je idealno zaokružio petorku – Porter je pokazao dodatni napredak, a Gortat se nametnuo kao odličan startni centar. Sve zajedno je, uz činjenicu kako je Istok ove godine bio prilično čudan i nepredvidljiv, dovelo do toga da je Washington u jednom trenutku izgledao kao ponajbolja momčad konferencije. Naravno, kada Cavalierse izdvojimo iz cijele priče jer oni definitivno ne spadaju u ovaj svijet.

Sjajne igre na početku godine navele su upravu da napravi neophodan potez – pojača klupu. Wizardsi su od početka sezone praktično igrali s pet igrača jer prave pomoći s klupe nije bilo, a bez toga se u NBA ligi ne može napraviti neki ozbiljniji iskorak. I dok su ispod koša imali koliku-toliku pomoć, neophodan im je bio netko tko može zabiti otvoreni šut, odnosno biti prijetnja na vanjskim pozicijama. Izbor je pao na Bojana Bogdanovića za kojeg su u Brooklyn poslali paket čiji je glavni dio bio ovogodišnji pick.

Bogdanović je u prvom dijelu svoje epizode u Washingtonu igrao odlično – donio je Wizardsima upravo ono što im je trebalo; opasnost s vanjskim pozicija. S druge strane i njemu je odgovarala igra u kojoj nije morao imati kreatorsku ulogu, u kojoj se mogao smao koncentrirati na vanjski šut. Izgledalo je kao pravi pogodak, no onda je 'Babo' ipak pokazao ograničenost svoje igre u doigravanju. Tamo su njegovi nedostaci u obrani te činjenica da se ipak radi o jednostranom igraču izašli na vidjelo pa će bito zanimljivo vidjeti koliko će se to reflektirati na njegov novi ugovor. No, otom-potom.

Što se Wizardsa tiče, oni su svoju sezonu završili u sedmoj utakmici polufinalne serije doigravanja protiv Bostona. Da im je netko to ponudio prije sezone, sigurno bi takav rasplet objeručke prihvatili. To će donijeti i nove 'bonus bodove' Brooksu koji je još jednom zamaskirao da jednostavno ne zna složiti momčadsku igru bez obzira na igrače koje ime. Kao što je to bilo u Oklahomi, tako je bilo i u Washingtonu – plan igre se sve na to da daš loptu svojim najboljim igračima (Wall, Beal) pa će se dogoditi ono što se dogodi. Nakon toga – ništa. Ili gotovo ništa. No, neki ljudi jednostavno imaju sreće pa u ligi traju puno duže nego bi trebali.

DANAS

Imat će uprava Washingtona posla ovog ljeta, prije svega oko 'unutarnjih rezervi'. Novi ugovor će trebati dati Porteru, a to je jedan od igrača koji nosi pravu zamku oko ugovora. Koliko mu dati? Nema sumnje da će on i njegovi agenti tražiti maksimum, ali to ne bi trebao dobiti, pogotovo kada se zna da je salary cap Wizardsa prilično zatvoren za sljedećih nekoliko godina.

Osim Wizardsa uprava će trebati odlučiti i što se Bogdanovićem, odnosno Treyom Burkeom. Za očekivati je da bi 'Babu' željeli zadržati, uostalom prvi pick drafta se ne daje za rentanje igrača za nekoliko mjeseci. No, za očekivati je da će hrvatski reprezentativac tražiti i dobiti 10-ak milijuna dolara po sezoni. A to će dodatno opteretiti salary cap momčadi koja i dalje neće biti ozbiljan contender. Čak ni blizu toga.

SUTRA

Pogledajte tablicu iznad, zamijenite Porterove i Bogdanovićeve brojke s puno većima pa će vam bito jasno da nekog prostora za napredak nema. Uprava Wizardsa će trebati dati sve od sebe kako bi nagovorila nekog veterana da se priključi ovoj momčadi kako bi uistinu dobili dodatni potisak s klupe, a jedno je jasno – Brooks neće ništa mijenjati. I dalje ćemo gledati jurišanje Walla i Beala 'jedan na pet', a i dalje će biti onih kojima će ta igra biti zadovoljavajuća. Problem je samo što takvi sjede u upravama klubova.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

nba rezimeizdvajamo

Ostale Vijesti