Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Novi trener dolazi u bolju situaciju nego Jakirović, a glavni je zadatak prodrmati svlačionicu!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 19.09.24. | 08:45

Sergej Jakirović više nije trener Dinama, a dok se traži nasljednik, već se naziru glavne obveze novoga trenera. A on bi mogao biti i stranac

Sergej Jakirović više nije trener Dinama, objavio je Dinamo i službeno ono o čemu se pričalo još od utakmice s Bayernom i teškog poraza (9-2) u Münchenu. Dinamo je krenuo u potragu za njegovim nasljednikom, a momčad će do kraja potrage voditi dosadašnji Jakirovićev pomoćnik Sandro Perković!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Očito je da u Maksimiru nisu bili spremni na ovu situaciju, čak niti iskusni Velimir Zajec, koji je prošao mnoge nogometne bitke, nije očekivao da će se nakon Münchena raspravljati o treneru. Utakmica s Bayernom trebala je biti 'nagrada', bonus za sve dosad odrađeno, ali pretvorila se u noćnu moru. U povijesni debakl (9-2), koji je mogao biti i teži, a momčad na terenu bila je dezorijentirana, kaotična, izgledala početnički. Zbog svega toga nakon utakmice je i krenula rasprava oko Jakirovićeve smjene, u srijedu je kulminirala i dobila sve više zagovornika u samom klubu. Ali, lako je smijeniti, treba pronaći rješenje. A njega, zasad, u Maksimiru nemaju.Nisu imali 'aduta iz rukava'. Tako je krenula priča oko Nike Kovača, koji je (bio) prva želja Modrih, ali on, navodno, nije zainteresiran za dolazak u Dinamo. Nenad Bjelica je također ideja nekih maksimirskih 'lobista', ali je još pod ugovorom u Berlinu, koji se može raskinuti, ali bi ga Dinamo svakako morao izdašno platiti. K tome Bjelica i Jakirović su veliki prijatelji, sigurno Bjelica ne bi iza leđa dogovaro posao s Dinamom, dok je Jakirović još 'u sedlu'. Onda Željko Sopić, kao nova energija i temperament, spominje se i Damir Krznar, Igor Jovićević, uvijek je tu kao kandidat Igor Bišćan, kojega bi Velimir Zajec najradije volio opet vidjeti u Maksimiru. Nije nemoguća niti opcija da novi trener bude stranac, a odnekud je došla infromacija da Modri razmišljaju i o Edinu Terziću. Što bi stvarno bila senzacija. Međutim, još se nitko od njih nije približio klupi Modrih, štoviše, iz klupskih izvora može se čuti i verzija da su to sve špekulacije, da se ni s kim od spoemnutih niti drugim imenima još nije razgovaralo, prije no što se okončala komunikacija s Jakirovićem. I da tek sad kreću u akciju te da neće srljati, da nije isključeno da će Perković osim utakmice u Koprivnici voditi i onu u Kupu u Banjolama idućeg tjedna, možda i onu s Varaždinom sljedećeg vikenda. Ono što se zna jest da će novi trener sigurno voditi utakmicu protiv Monaca u Ligi prvaka 2.listopada.

Što u ;Maksimiru najviše zamjeraju Sergeju Jakiroviću, naravno, osim poraza od Hajduka i Bayerna? Zna se da od prvog dana nove vlasti nije bio prvi izbor i da se još krajem prošle sezone pričalo o njegovoj smjeni. Uostalom, Jakirović nije dobio novi ugovor na kraju sezone nego samo čestitke i pohvale, ali je osvajanjem dvostruke krune, kasnije i ulaskom u Ligu prvaka, zaradio kredite i dobio povjerenje klupskih čelnika. Koje se brzo rasplinulo, nakon dva poraza i tri utakmice bez pobjede. No, osim tih rezultata i stare stigme 'tuđeg izbora', u Maksimiru nisu zadovoljni¨igrom i napretkom momčadi i pojedinih igrača te hijerarhijom u svlačionici. Jakirović više vjeruje jednom krugu igrača, poglavito 'senatorima', u momčadi je nekoliko 'nedodirljivih' imena, a vidjelo se i u Münchenu da nisu u najboljoj formi. Također, Jakirović ne koristi dovoljno neke druge igrače, koji su stigli ovog ljeta kao pojačanja... I, sve je to 'klapalo' dok je bilo rezultata, ali nakon ovih teških posrtaja, nezadovoljstvo je izašlo na površinu. Čini se da su se i neki igrači uljuljkali u svoj status i to se osjeća i na terenu.

Jasno je, stoga, da će Dinamov trener u sljedećem razdoblju, tkogod on bio, morati prodrmati svlačionicu. Vratiti u formu neke ključne igrače, ako treba i time da ih malo preseli na klupu, dovesti na scenu neke nove mladiće, koji su dosad bili u drugom planu, promijeniti malo hijerarhiju u momčadi, pokušati iz unutrašnjih rezervi izvući novu energiju. No, imat će lakši posao nego što ga je imao Jakirović prošle godine.

Dinamo nije na dnu, igra Ligu prvaka, u HNL-u je i dalje favorit, a igrački kadar ipak je širi i raskošniji nego lani u ovo doba. Imat će ipak malo više zraka i prostora da inaugurira svoje ideje i podigne momčad. Ali, očito je da neke stvari unutar momčad treba mijenjati, da je osnovni zadatak povećati energiju momčadi, probuditi neke koji su 'zaspali'...



Tagovi

GNK DinamoSlaven BelupoHrvatska nogometna ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti