Marko Lukunic/Pixsell
Marko Lukunic/Pixsell

“Momci, gore glave! Opijeni uspjesima Vatrenih ne vidimo što nam se događa, a vrijeme curi”

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 18.09.24. | 09:45

Kruno Jurčić predvidio je sve što se ovo ljeto događalo HR klupskom nogometu na europskoj sceni, ali malo je bilo onih koji su ga slušali

U rujnu 2015. bili smo na tribinama Allianz Arene. Okruženi kolegama i Dinamovcima. Pogledavali smo se tada u nevjerici i jedva čekali da horor završi. I tada je bilo vrlo slično onome čemu smo svjedočili u utorak. Desetak minuta je Dinamo uspijevao držati “nulu” a onda je krenulo. Do poluvremena je bilo 4-0, u nastavku je Lewandowski stavio još jedan za hat-trick. A onda su domaćini povukli ručnu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nažalost, ovaj Bayern od sinoć nije stao. Doduše, primili su dva u nastavku, ali stavili još šest komada iza Nevistića i kreirali jedan od najtežih poraza Dinama u povijesti.

Kažu da je jutro pametnije od večeri. Ovo je bilo posebno teško. Susramlje na sve strane.

“Tražim po ormarima pokrivače da se zamotam od sramote i ne izlazim mjesec dana”, poruka je jednog od onih koji dišu Dinamo. Osjećaj je zapravo identičan. Bila je ovo lekcija “par excellance”. Spuštanje na zemlju bez padobrana s priličnih visina na kojima smo obitavali poslije prolaska u Ligu prvaka na više sretan nego spretan način.

Bayern nam je samo pokazao gdje nam je mjesto. I čim prije to shvatimo bit će lakše. I bolje.

Jer, kada ti na 5-2 uvodiš Müllera koji je kroz karijeru stavio autorski pečat na oko 250 golova u dresu Bayerna, kada u istoj minuti uvodiš Leroy Sanea kojeg si platio 50 milijuna eura a Vincent Kompany im šapće u uho: “Trpajte koliko stignete”, onda je prilično jasan pogled na epilog sramne Dinamove večer na Allianz Areni.

Upirati prst u bilo koga bilo bi pogrešno. Je l' to Jakirović, igrači, sportski sektor... Manje je bitno. Ovaj Dinamo jednostavno nije konkurentan za sudare s ovakvim klubovima. Prolazak u Ligu prvaka bio je miks faktora sreće (prva utakmica s Qarabag u Maksimiru) nastavno na fantastičan kraj jedne prilično turbulentne sezone u kontekstu Dinama.

A ovo sinoć u Bavarskoj tek je realnost... I Dinamova i ona HNL-a. Jer, dok naši klubovi ispadaju od Slovenaca, Slovaka i Azera - čemu se čuditi kada ti prvak prolazi tako kako je već prošao od Nijemca koji je inače legitimni kandidat za naslov prvaka Europe u ovoj sezoni?

Okrenuli smo jutros broj Krune Jurčića koji je sve ovo predvidio puno ranije. Neko duže vrijeme nije ga bilo u medijskom prostoru da bi u jednom podcastu potpuno ogolio sve što se događa u našem nogometnom sokaku. No, očito je bilo malo onih koji su ga slušali... A trebali su.

Njegovo obraćanje javnosti trebalo bi se vrtjeti na ekranima u Hiltonu, Maksimiru, Poljudu, Rujevici i Pampasu. I izvlačiti pouke. Predugo smo svi skupa bili pod dojmom reprezentacije. Živjeli u Rusiji, Dohi i Rotterdamu pa pustili da nam HNL ode putevima improvizacije. A domaća liga je majka svih bitaka. Supstanca. Temelj svega bitnog u HR nogometu.

“Ne valja sada cipelariti ljude koji su na podu. Znate da nisam sklon nekakvim velikim riječima u ovakvim ekstremnim situacijama”, javio se hrvatski strateg koji je u Egiptu gdje čini sjajan posao s Pyramidesom s kojim je uzeo prvi klupski trofej u povijesti.

Nismo zvali zbog tog razloga jer sada će biti i previše onih koji će pljunuti u smjeru Maksimira. Istih onih koji su do jučer šaptali na uho slatke riječi, a zatvarali oči pred činjenicama... Trebala nam je jedna analiza Dinamova aktualnog stanja bez “fige u džepu”.

“Bila je jedna utakmica ove sezone kada se trebala napraviti brutalna analiza Dinama, a to je bio Qarabag u Maksimiru. Velika pobjeda, sjajna atmosfera, a već dugo nitko nije tako jako razvalio Dinamo u Maksimiru. Da se tada sjelo i analiziralo jer to su najbolji trenuci, onda bi se puno lakše došlo do zaključaka”, reći će Jurčić dodavši kako Dinamo ima evidentnih problema u fazi obrane. Prelako im suparnik kreira prilike. Qarabag to nije iskoristio i Dinamo se provukao u Ligu prvaka. A Bayern je sve to naplatio. S kamatama.

“Ti problemi se lako kompenziraju u domaćem prvenstvu je tamo Dinamo ima kvalitetu. U Europi ih ne možeš sakriti. Jer, dok u HNL-u ti bez problema možeš igrati s Hoxhom i Špikićem na krilima-bekovima, Europa to ne trpi”, detektirat će Kruno Jurčić koji će odmah naglasiti kako igrači Dinama i Sergej Jakirović ne zaslužuju takve stvari.

“Puno toga su napravili za naš nogomet i sada ih treba pustiti da zaliječe rane i krenu dalje”.

Za Jurčića je malo iznenađenje taj izostanak reakcije nekih iskusnih igrača koje je Jakirović imao na travnjaku koji znaju i moraju reagirati u ovakvim situacijama, ali naglašava kako nema smisla sada plakati za prolivenim mlijekom.

“Momci, glavu gore. Treba raditi, trenirati i pokušati uzeti neke bodove u susretima s klubovima koji nisu razina Bayerna”, poruka je iz Egipta od čovjeka koji je sve to skupa gotovo proročanski najavio, ali malo tko je slušao a još manji broj je onih koji su reagirali...

“Ja sam pokušao nešto govoriti... Dugo sam šutio pa sam imao potrebu i odgovornost nešto reći, ali tko će to čuti? Tko su ljudi koji bi znali to čuti i znali to primijeniti”, pita se Jurčić pa poentira:

“Zabili smo glavu u pijesak jer smo opijeni uspjesima reprezentacije i puštamo da nogometno vrijeme prolazi pored nas. A vrijeme je u nogometu krucijalno. Treba odrediti ključne probleme, napraviti kvalitetnu strategiju i prionuti poslu. A to je proces koji zahtjeva vrijeme. Preko noći u nogometu nema pomaka”, zaključio je naš sugovornik uz poruku koja bi trebala biti nit vodilja onima koji odlučuju u hrvatskom nogometu:

“Ako već nismo reagirali jučer, idemo se potruditi svi skupa da to napravimo što prije. Danas, da bi imali bolje sutra”.



Tagovi

GNK DinamoBayernLiga prvakaKruno JurčićHNL

Ostale Vijesti