Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirović se probudio kao trener Dinama, ali 'devetka' je potresla klub! Promjena i teških odluka mora biti

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 18.09.24. | 09:30

Puno je pitanja isplivalo na površinu nakon poraza od Hajduka i ovog debakla u Münchenu. Nije na stolu samo ono, koje se tiče Jakirovića, već i igrača, prijelaznog roka... Nakon Bayerna morat će u Maksimiru neke stvari prelomiti

U münchenskom metrou nakon utakmice nestalo je struje, tisuće navijača ostalo je bez prijevoza prema svojim domovima i hotelima s udaljene Allianz Arene, snalazili su se na razne načine. Dinamovim navijačima, koji su te tužne večeri bili jedini na razini velikog, europskog kluba, bio je to nastavak noćne more, koju su preživjeli u onih 90 i nešto minuta otvorenja Lige prvaka. U nekad savršeno uređenoj Njemačkoj, eto, puno toga više ne funkcionira savršeno, nažalost, Bayern ne spada u tu kategoriju. Bavarski velikan 'melje' kao mlin, trpa i ne staje do zadnjeg zvižduka, a kad se poklopi velika večer Kanea i društva s amaterskim izdanjem hrvatskog prvaka, onda to izgleda upravo tako. Kao 'devetka', koja je vrlo lako mogla biti i petnaestica'. Ako je Dinamo veliki klub, a svi vjerujemo da jest, kad primio u jednoj utakmici devet golova, to mora nazvati debaklom i blamažom. I onda povlačiti poteze!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bayern je 'skinuo' Lyon i onih maksimirskih 1-7 s liste najtežih i najsramotnijih Dinamovih europskih poraza, a sad uopće nestvarnim zvuči podatak da je Dinamo na početku drugog dijela došao s 0-3 na 2-3 i imao veliku priliku (Pjaca) za izjednačenje. Te minute ushita, tih nekoliko trenutaka, u kojima se (pri)činilo da Dinamo može izvući nešto više od teškog poraza na Allianz Areni ostat će kao priviđenje, ali i taj poraz (9-2) učiniti još nevjerojatnijim. Kako si ozbiljna momčad, ako to jest, u Ligi prvaka može u pola sata dopustiti takav potop? Pa čak i da su s druge strane tri Bayerna! Kad je vratar, koji primi devet golova, a još su tri poništena, na kraju najbolji igrač te momčadi, onda je doista teško išta više komentirati. Dinamo je, osim tih desetak slavnih minuta, na Allianz Areni ukaljao imidž, potrošio teško stečeni ugled. Klub koji je godinama primao bolne europske pljuske da bi došao do razine kad može ravnopravno ili barem pristojno igrati s većima, moćnijima i bogatijima od sebe, čak im i otkidati skalpove, vratio se nekoliko stepenica niže. Opet u krug negativnih rekorda i lica crvenih od srama.

Točno je 20 dana prošlo od one 'savršene' utakmice u Bakuu, kad je Dinamo furiozno ušao u Ligu prvaka i kad se činilo da će ovo biti jedna ugodna, uspješna sezona, u kojoj će se slaviti novi trofeji, nove velike europske pobjede u Europi, nakon koje je izgledalo da Dinamo živi u 'kući od čokolade' i da tu idilu na svim klupskim razinama ništa ne može pokvariti. U tih 20 dana, ipak, sve se najednom urušilo, kućica od čokolade, postala je kula od karata, remi na Rujevici, poraz od Hajduka u Maksimiru i sad ova blamaža u Münchenu uzdrmali su Dinamo! I samo onaj tko nedovoljno razumije ili se pravi slijep, može ovaj poraz (pogotovo u tom negativnom nizu) smatrati samo lošom večeri, koja neće ostaviti ozbiljniji trag. Jer, u subotu je nova utakmica, Slaven Belupo u Koprivnici, potom Kup u Banjolama, utakmice, koje će izliječiti 'virozu', prebrisati Hajduk i Bayern. Neće! Dinamo je, ipak, preveliki klub da se ovakav poraz ne bi trebao duboko i temeljito analizirati.

Puno je pitanja otvoreno ovom 'devetkom' u Münchenu, a prvo od njih je sudbina Sergeja Jakirovića. Dinamo je prenoćio u Münchenu i tek će oko podneva doći u Zagreb, a prema svim informacijama, Jakirović se u srijedu probudio kao Dinamov trener. Užarile su se sinoć društvene mreže, ukupni je stav raznih anketa i komentara razočaranih navijača, da je Jakirović izgubio sve kredite i da nema budućnost na Dinamovoj klupi, da je on najveći krivac za tako težak, sramotan poraz. I sve što se događalo na Allianz Areni, pogotovo u zadnjih pola sata. On sam, pak, nakon utakmice nije ponudio previše samokritike, nije priznao je li negdje pogriješio, je li mogao i trebao nešto napraviti drugačije. A na direktno pitanje o mogućem odlasku iz Dinama, odgovorio je:

"To nije pitanje za mene. Neka slobodno udare na mene, prošao sam već u Dinamu sito i rešeto. Ali, ne osjećam da nemam podršku momčadi, kad to osjetim, onda ću to sam i riješiti", poručio je Dinamov trener i najavio još 'više rada, treninga' i poslao poruku 'idemo dalje'. S jedne strane, Jakirović je trener, koji je izvukao tešku prošlu sezonu vrlo uspješno, osvojio je dvostruku krunu kad je Dinamo izgledao izgubljeno, potom uveo Modre u Ligu prvaka, koja klubu u financijskom smislu znači život. Bilo je na tom putu svega, velikih preokreta, loših utakmica sa sretnim krajem, dobrih partija s lošim ishodom, odličnih trenerskih poteza i odluka i onih upitnih, međutim, krajnji rezultat dao mu je za pravo i nepošteno bi bilo ne istaknuti njegove zasluge za to što je Dinamo uopće stigao do Lige prvaka i istrčao u utorak na Allianz Arenu. No, isto je tako normalno nakon ovakvog poraza propitivati o njegovoj sudbini, pitati se ima li snage za još jedan 'preokret'. Neke se stvari prečesto ponavljaju, u godinu dana četiri komada u Pragu, pet u Solunu i devet u Münchenu, to je stvarno puno! Kad tome dodamo i onu mizernu i preopreznu predstavu u Derbiju s Hajdukom, u trenutku kad je najveći rival bio na konopcima i samo ga je trebalo dokrajčiti, onda nije neobično da se u Jakirovića sve više sumnja. Idući dani morat će dati odgovore na to pitanje.

Međutim, bilo bi lako da je trenerova sudbina jedino pitanje, kojim se moraju baviti u Maksimiru. I daje Jakirović jedini o kojemu se treba pričati. Što se događa s Martinom Baturinom, koji je zadnjih tjedana neprepoznatljiv? Jesu li njegove igre krivica jedino trenera, ili postoje i drugi razlozi? Igrač, koji bi u Dinamovu blagajnu trebao donijeti 25-30 milijuna eura na Allianz Areni nije postojao, nije se mogao nositi s igračima, protiv kojih bi uskoro trebao igrati? Ako vučemo paralelu s Danijem Olmom, on je u Martinovim godinama, u razdoblju kad se kuhao transfer, bio razina više i protiv Manchester Cityja i drugih klubova toga ranga. Baturinina forma sve je slabija, ne samo protiv Bayerna, nije ga se vidjelo niti protiv Hajduka, recimo. Baturina je Dinamov dragulj, 'zlatna koka' i kad on kašlje, onda kašlje i cijeli klub i taj problem treba nalizirati i riješiti što prije. Ali, nije niti on jedini, koji nije u formi. Ispodprosječno igra i Bruno Petković, još jedan od glavnih igrača, a još ima u svlačionici ljudi, koji su daleko do svojih najboljih izdanja.

'Devetka' u Münchenu bacila je fokus i na prijelazni rok. Zaključak većine bio je da je sportski direktor Marko Marić odradio odličan posao, da je Dinamo doveo prava pojačanja na gotovo svim pozicijama, čemu je i plasman u Ligu prvaka, što je bio osnovni cilj ovog dijela sezone, dao legitimitet. Peritom se i riješio viška igrača, onih na koje se u Dinamu više ne računa. No, kako vrijeme prolazi, dvojbi je sve više. Od igrača, koji su došli ovog ljeta standardno igraju samo Mmaee i Pjaca, zar je Španjolac Torrente nedovoljno dobar da makar uđe s klupe i zamijeni stopere u promjenjivoj formi? Protiv Bayerna nije ušao niti Cordoba, brzanac, koji bi mogao pobjeći domaćim braničima, zašto tako malo igra Kačavenda, na kojemu je inzistirao upravo Jakirović, a Dinamo promijenio plan i odmah ga otkupio od Lokomotive te priključio momčadi? Mbuku je stigao kasnije pa se i može razumijeti zašto još nije imao značajniju minutažu. Ali, kad se sve zbroji, ispada da je malo njih u ovoj momčadi prevaga, sad, je li do trenerovih ideja i mišljenja, ili oni ipak nisu klase i pojačanja za Dinamove europske ambicije? I to je odgovor koji se očekuje.

Kako god, ovaj je poraz otvorio rane, zatresao klub, pokazao da se nešto u Dinamovoj momčadi mora mijenjati. Ako Jakirović preživi na klupi ovaj debakl, morat će on biti taj koji će vuči, čak i neke radikalne poteze. Više ne smije biti pretplaćenih na minutažu, bez obzira na njihovo ime i prezime, trižišnu vrijednost, stare zasluge, 'senatorski' status. Zašto najbolji strijelac Kulenović sjedi na klupi? Dojam je da su svi malo uljuškali u lovorike i pobjede, da se mnogi u Maksimiru osjećaju nedodirljivima i zaslužnima. Bayern je sve potpuno ogolio, posljedice će se sigurno osjetiti! Kolike će one biti i tko će 'stradati', pokazat će već iduće utakmice. No, Dinamovu momčad očekuju promjene, one su neophodne.



Tagovi

GNK DinamoBayernLiga prvakaSergej Jakirović

Ostale Vijesti