NBA REZIME Toronto Raptors: Je li došlo vrijeme za promjenu trenera?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.06.17. | 10:41

Kanađani su se našli u vakuumu.

Veliko NBA finale je završilo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo 10-ak dana, a do tada ćemo završiti i naš rezime netom završene sezone. Svakog dana smo se osvrnuli na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards * Los Angeles Clippers * Indiana Pacers * Memphis Grizzlies

JUČER

Masai Ujiri je od ove momčadi napravio više nego je očekivao. GM Raptorsa je u Kanadu stigao iz Denvera, a uspio je od momčadi iz koje su svi bježali, posljednji u nizu je bio Chris Bosh, složiti onu koja se redovno bori za status prvog pratitelja najbolje momčadi Istoka. Više od toga, dok je LeBron James u naponu snage, ionako nije moguće.

Lani su Raptorsi od Cavaliersa izgubili u finalu Istoka, a iako su se Kyle Lowry i DeMar DeRozan, njihovi najbolji igrači, prilično 'usrali' kako u samom finalu, tako i u više-manje cijelom doigravanju, nije bilo dvojbe da će njih dvojica i ove godine u očima Ujirija i trenera Dwanea Caseyja biti nositelji igre. Samim time DeRozan je očekivano dobio maksimalni ugovor, a njegovim su potpisivanjem u Kanadi automatski i zaključili cijeli prijelazni rok. Nije bilo novaca za neko dodatno veće pojačanje, a vjerojatno su u klubu mislili kako nema potrebe za nekim financijskim ekshibicijama – ionako su 'časno pali' tek u finalu Istoka od budućih prvaka, a bile su tu i unutrašnje rezerve, prije svega u DeMarreu Carrollu i Jonasu Valančiunasu.

Upravo su ova dvojica i najveći krivci što Raptorsi nisu izgledali onako kako su željeli dobar dio sezone. Carroll je lani propustio 56 utakmica zbog ozljede, a doveden je iz Atlante kao odličan 3&D igrač, baš ono što je Raptorsima trebalo. Ove sezone je bio puno zdraviji, propustio je 10 utakmica, ali mu je učinak bio i gori nego lani. Jednostavno, ovaj Carroll je samo sjena onog igrača iz Hawksa i jasno je da su ozljede od njega učinile jednu od najgorih ulaganja u Ujirijevoj eri u Torontu.

S Valančiunasom je druga priča. U ligu je došao kao jedan od najboljih mladih europskih košarkaša u povijesti, barem što se tiče učinka u mladim reprezentativnim kategorijama. Brzo se prilagodio na NBA košarku i izgledalo je kao da Raptorsi imaju centra koji će biti u samom vrhu najboljih visokih igrača dugi niz godina. No, ubrzo je Litavac počeo stagnirati, a s time je i nastavio i prošle godine. Brojke su solidne, ali nije to ništa senzacionalno, ništa što bi stvaralo razliku u odnosu na ostatak lige. Valančiunas jednostavno ne može dominirati na niti jednoj strani parketa, a moramo reći kako dio krivnje za to ide i na račun trenera. Caseyju valjda u niti jednom trenutku ne pada na pamet da pozove nešto što bi sličilo akciji za svojeg centra. On ionako sve veže za Lowryja i DeRozana.

A njih dvojica su opet odigrala odlične, All-Star sezone. Vukli su momčad, a Ujiri je shvatio da im treba dovesti dodatnu pomoć. Odradio je dva solidna tradea te doveo P.J. Tuckera i Sergea Ibaku, a zauzvrat od važnijih pijuna dao samo Terencea Rossa, koji se ionako nikako nije mogao ustaliti u formi. Tucker i Ibaka su pomogli Raptorsima, ali i s njima dvojicom momčad nije mogla dalje od polufinala Istoka gdje su ih čekali Cavaliersi. Ovaj put su ih, za razliku od lani kada su im 'dopustili' dvije pobjede, pomeli, a Raptorsi su se mučili i u prvom krugu protiv Milwaukeeja. Treba li spomenuti da su se Lowry i DeRozan opet 'usrali' u nekim utakmicama doigravanja. Doduše, manje nego lani, ali ipak...

Što se ostatka rostera tiče, Raptorsi su dobili dobre partije od Normana Powella, Coryja Josepha i Patricka Pattersona, a vidjeli smo i rookieja Pascaka Siakama u startnoj ulozi s nekoliko dobrih rola. Sve u svemu, solidan roster, ali ni ove sezone nije uspio nikoga prevariti da je vrhunski.

DANAS

Jučer DeRozan, danas Lowry. DeRozan je dobio maksimalni ugovor, a sada je samo pitanje hoće li Lowry dati neki popust momčadi s kojom zna na čemu je ili će pristati na nešto manji novac i izazov u nekom drugom klubu. Interesanata ima, ali njegova 31 godina je veliki teret za sve buduće potencijalne poslodavce. S druge strane, Ujiri nema izbora jer jednostavno mora jahati ovo što ima i dati mu sve što traži. Ili barem 90% toga.

Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se Raptorsi uključiti u borbu za Ibaku i Tuckera, bez ugovora je i Patterson, a Powell će brzo biti skinut s te liste. Bez Ibake i Tuckea, a s maksimalnim ugovorom za Lowryja, Toronto će biti nadomak salary capu tako da nekih velikih dodatnih pojačanja neće biti.

SUTRA

Sve je isto kao i lani. I preklani. Nećemo ni sljedeće godine vidjeti nikakvu zanačajniju promjenu u igri Raptorsa jer su jednostavno osuđeni na ovaj roster. Osim ako Ujiri ne povuče jedini preostali potez i smjeni trenera. Casey je ostvario neke vrijedne rezultate, ali realno gledajući nije napravio puno po pitanju igre. Bilo bi zanimljivo vidjeti momčad u nečijim drugim rukama. Možda bi taj netko uspio oživjeti Valančiunasa, a onda bi to već bila druga priča. Barem dok u nju ne ušeta LeBron.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

nba rezimeizdvajamo

Ostale Vijesti