NBA REZIME San Antonio Spurs: Neke stvari su vječne

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 21.06.17. | 16:22

Kawhi Leonard je novi Tim Duncan.

Veliko NBA finale je završilo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo nekoliko dana, a do tada ćemo završiti i naš rezime netom završene sezone. Svakog dana smo se osvrnuli na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards * Los Angeles Clippers * Indiana Pacers * Memphis Grizzlies * Utah Jazz * Boston Celtics * Toronto Raptors * Milwaukee Bucks * Oklahoma City Thunder * Houston Rockets

JUČER

Nije bilo lako navijačima Spursa prošlog ljeta. Ne zbog toga što je klub napravio neke očajne poteze ili zbog loših rezultata momčadi već zbog toga što je u mirovinu otišao Tim Duncan. Jedan od najboljih igrača svih vremena, za mnoge najbolja 'četvorka' u modernoj košarci, rekao je zbogom, a San Antonio je morao nastaviti bez njega.

Srećom po iste te navijače 'Mamuza', njihova franšiza je post-Duncan eru počela još nekoliko godina prije nego je Timmy odlučio reći dosta. Glavna zvijezda momčadi je ionako već bio Kawhi Leonard, a 2015. su mu priključili LaMarcusa Aldridgea. Lani su tako samo morali dati novi ugovor Manuu Ginobiliju te dovesti još nekoliko igrača za rotaciju. Odluka je pala na Paua Gasola, Davida Leeja i Dewaynea Dedmona, što se tiče NBA igrača, a njima su pridodani rookie Dejounte Murray te Latvijac Davis Bertans kojeg su draftali još 2011. godine.

Čim se momčad posložila bilo je jasno kako će Spursi i ove sezone biti jedna od najboljih momčadi lige, a to se brzo i potvrdilo. San Antonio je vodio veliku bitku s Golden Stateom za status najbolje momčadi na Zapadu, na kraju su ostali 'kratki' za šest pobjeda, ali su još jednom sve oduševili.

Iako je bilo jasno kako je ova momčad prilično limitirana, Tony Parker nije ni sjena nekadašnjeg igrača, a tražiti od Gasola i Leeja da igraju važnu ulogu u ovom stadiju karijera nije najbolja ideja na svijetu, Spursi su nastavili sa svojim uspjesima. Sve na račun nevjerojatnog Leonarda koji će, usprkos nevjerojatnim sezonama Russella Westbrooka i Jamesa Hardena, sigurno dobiti poneki glas u izboru za MVP-a sezone. S time da postoje i oni koji smatraju da je upravo on zaslužio tu nagradu.

Takvim mišljenjima je teško proturječiti. Leonard iz sezone u sezonu pokazuje napredak, a i opve je podigao brojke u odnosu na lanjsku. Došao je do prosjeka od 25,5 poena po utakmici, podigao i broj asistencija na 3,5, a iako su mu postoci šuta te skokovi nešto pali, sasvim je jasno da je on jedan od najboljih igrača lige. Šutljiv i nenametljiv, Leonard samo čeka svoju priliku da pokaže svoj napadački repertoar, a o onom obrambenom više ne trebamo ni pričati. Čovjek je jednostavno najbolji obrambeni igrač lige s mogućnošću čuvanja praktično svih pozicija. Tihi ubojica.

Dobru je sezonu odradio i Aldridge, Gasol i Lee Dokazali da nisu za staro željezo, a Patty Mills i Danny Green su još jednom pokazali kako su sjajni rotacijski igrači. No, pravo otkriće je Jonathon Simmons, još jedan Popovichev izum koji je odlično odigrao kada se Leonard ozlijedio u seriji protiv Warriorsa. Nisu loši bili ni Murray te Bertans pa se još jednom pokazalo kako su Spursi u stanju stvoriti igrače 'iz ničega'.

Poseban pasus zaslužuje Manu Ginobili. Argentinca smo na kraju sezone već umirovili, ali njegove igre u sezoni, a posebno u playoffu, natjerale su ga da ozbiljno razmisli o produženju karijere i izgleda kako je blizu ostanka još jednu sezonu tako da ćemo imati sreće gledati ga još (najmanje) godinu dana.

Spursi su se zadržali u vrhu NBA lige. Izgubili su od Golden Statea u finalu Zapada i tako pokazali da su na korak do samog vrha. Ima onih koji smatraju kako ih Warriorsi ne bi prošli da se Leonard nije ozlijedio u onoj ludoj utakmici u kojoj je San Antonio prosuo vodstvo od 21 poena, ali objektivno je društvo iz Oaklanda ipak dosta jače od ovog iz Alama. Ni zdravi Leonard ni Davy Crockett im ne bi pomogli.

DANAS

Danas je počelo noćas kada je Pau Gasol odlučio ne 'pokupiti' svoj ugovor za sljedeću sezonu, a odmah je i najavio kako je počeo pregovore s klubom oko novog ugovora. Kako vidite u tablici ispod, koju smo napravili prije ove vijesti, Gasol stariji je u sljedećoj sezoni trebao zaraditi nešto više od 16 milijuna dolara. Takve novce u ovom stadiju karijere više ne može dobiti nigdje, ali on je umjesto financijske stabilnosti za 12 mjeseci, odabrao vjerojatno nešto lošiji, ali vremenski duži ugovor. To će pomoći i klubu jer se Spursima automatski briše cap hold na njegov ugovor te imaju više prostora za pregovore s potencijalnim free agentima.

A znamo svi da bi Spursi u svoje redove željeli dovesti nekog playmakera. Parker, usprkos bljeskovima, nije igrač koji bi im garantirao borbu za naslov, a ako se ne borite za naslov, onda ništa drugo nije važno. Oko San Antonija se spominje Chris Paul, tu je i George Hill, a bilo koga od njih će biti teško, ali ne i nemoguće dovesti.

Uz Gasola, cap holda se trebaju odreći i Ginobili, što nije problem, te Patty Mills koji bi vrlo lako mogao napustiti momčad. Treba vidjeti i što će sa svojim opcijama napraviti Lee i Dedmon, odnosno koliko će netko ponuditi Simmonsu te hoće li Spursi to matchirati. Sve u svemu, dosta posla.

SUTRA

Dosta posla, ali očekujemo da ga Spursi riješe onako kako to oni najbolje rade, odnosno da sve bude po njihovim željama. No, ako netko od igrača neplanirano ode, sigurni smo da će ga San Antonio nadomjestiti. Uostalom, tako to ide kod njih.

Ako se ne dogode neke velike tektonske promjene u vidu dolaska Paula, Spursi će i sljedeće sezone biti prvi izazivač Warriorsa. To ih, još godinu-dvije, mora zadovoljiti. Kawhi ima 25 godina, ima još vremena za poneki njegov naslov.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

izdvajamonba rezime

Ostale Vijesti