NBA REZIME Orlando Magic: Kaotična sezona je završila, nitko ne zna što slijedi

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.05.17. | 08:30

Podvlačimo crtu pod sezonu svih NBA klubova.

Veliko NBA finale nam se približava, do ovogodišnjeg drafta je ostalo manje od mjesec dana pa je vrijeme da rezimiramo sezonu na izmaku. Svakog dana, upravo do noći drafta, osvrnut ćemo se na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Do sada smo pisali o Brooklyn NetsimaPhoenix Sunsima, Los Angeles Lakersima, Philadelphia 76-ersima, danas je na redu Orlando Magic, a za sutra najavljujemo Minnesotu Timberwolves.

JUČER

Kakav kaos! U te dvije riječi bi se najlakše opisala sezona Orlando Magica, sezona u kojoj se doslovno nije znalo 'tko pije, a tko plaća' i gdje nikome nije bilo jasno što klub s Floride pokušava napraviti.

Uoči sezone su napravili posljednje odricanje od građenja momčadi na mladim igračima koje su sami draftirali. Za Sergea Ibaku su u Oklahomu poslali Victora Oladipa, a kada su u Orlandov trening kamp pristigli i Bismack Biyombo te Jeff Green, bilo je jasno da će Frank Vogel zatvoriti prostor svojem najvećem talentu, Aaronu Gordonu.

Tako se i dogodilo. Gordon je gurnut na klupu, smanjena je uloga i Elfridu Paytonu, a naš Mario Hezonja je doslovno marginaliziran. Orlando je 'jahao' veteransku momčad u očajnom pokušaju ulaska među osam najboljih momčadi Istoka i doigravanju, ali to nije urodilo plodom. Pokušavao je Vogel vući logične i nelogične, ponekad i očajničke poteze da bi se dospjelo tamo gdje je uprava očigledno odlučila da želi biti, ali nije uspio. Orlando je ostao van doigravanja, a kada je postalo jasno da od svega neće biti ništa poslali su Ibaku, kojem ugovor istječe ovog ljeta, u Toronto, a da bi zauzvrat dobili paket u kojoj je glavni igrač Terence Ross.

I ono najgore od svega za sve ljude koji vode kadrovsku politiku u Magicu je činjenica da je momčad u završnom dijelu sezone čak i dobro izgledala. Otvorio se prostor za Gordona, Ross se dobro uklopio u kombinaciji s Evanom Fournierom, koji je prije sezone dobio ogroman ugovor za što nije bilo toliko osnova, a i ostali igrači su bolje izgledali nego u prvom dijelu sezone. No, povratak na staro je nemoguć. Svojedobno najmlađi GM lige, Rob Hennigan, je dobio otkaz, a upravo ovih dana je objavljeno kako će ga zamijeniti John Hammond koji je do sada isti posao radio u Milwaukeeju. Ne znamo još kako će Hammond posložiti momčad, a u sjećanje na Hennigana pobrojat ćemo mlade igrače koji su otišli iz Magica, a da je momčad zauzvrat dobila malo ili ništa – uz Oladipa tu su i Tobias Harris te Maurice Harkless. Dodajte im Gordona, Paytona, Vučevića, pa i Hezonju i recite da ne biste voljeli voditi takvu momčad.

ANALIZA: Hezonja je žrtva promašene politike Orlando Magica

Što se Hezonje tiče, on je sada u strašno teškoj poziciji. Dvije godine je u Magicu, a nije napravio nikakav razvoj. Dapače, možemo reći kako je i stagnirao jer je izgubio samopouzdanje u one stvari u kojima je najbolji – šutu i energičnim ulazima. Koliko god je i on sam kriv za ovu situaciju jer nije pokazao napredak u nekim segmentima igre koji su očito važni Vogelu, toliko je imao i velikih problema što se strukture momčadi tiče. U prvoj sezoni je strogoću na njemu trenirao Scott Skiles, a ove je bio najveća žrtva Vogelovog lutanja. Ponekad je izgledalo kao da trener Orlanda uopće ne zna što će se hrvatskim košarkašem – gurao ga je s pozicije na poziciju, uskraćivao minutažu pa ga vraćao u igru, a na kraju je Hezonja dio utakmica odigrao i na poziciji visokog krila. U svemu tome nije čudo da se Hezonja malo pogubio, a nije nikakvo iznenađenje da je on odlučio ljeto provesti pripremati se za sljedeću sezonu umjesto da s reprezentacijom ide na Europsko prvenstvo. Sljedeća sezona bi mu mogla odrediti karijeru, nakon nje više nema garantirani ugovor već Orlando ima momčadsku opciju za njega i treba napraviti sve kako bi ostao u NBA ligi. Sigurni smo da mu je to najveći cilj.

Drugi naš košarkaš, Damjan Rudež, odigrao je sezonu u skladu s očekivanjima. On je doveden kao specijalac koji će dobiti poneku minutu kako bi razvukao reket i pogodio neki vanjski. Uvijek spreman potegnuti tricu, Rudež je svoje minute znao iskoristiti, a najvažnije za njega je da je odradio treću NBA sezonu pa je stekao uvjete za tamošnju mirovinu.

DANAS

Orlando ima 6. pick na draftu, a tu je i Torontov 25. kojeg su dobili za Ibaku. Na draftu gdje su uglavnom poznati igrači koji će biti izabrani s prva dva picka, a nakon toga su sve sami upitnici, nije jasno tko bi mogao ostati Magicu na 6. mjestu. No, s obzirom da je novi GM stigao u grad te da je momčad prošle sezone bila prilično disfunkcionalna, očekujemo da će Hammond na draftu izabrati najveći mogući talent, bez obzira na poziciju u momčadi. A onda nakon toga slagati momčad. S obzirom da bi svi mogli biti u izlogu, ne bi nas iznenadili ni tradeovi uoči ili u samoj noći drafta.

Što se tiče igrača kojima su istekli ugovori, ne znamo zašto bi nove ugovore dali Jodie Meeksu ili Jeffu Greenu, a kako Vogel voli našeg Rudeža, a on igra za male novce, mogli bi na Floridi opet gledati hrvatski dvojac.

Na salary capu Orlandu neće ostati previše novca. Kad potpišu svoj draft pick, to će biti negdje oko 10 milijuna dolara. To nije dosta za bilo kakvo veliko pojačanje.

SUTRA

Da znamo odgovor na pitanje kako će Orlando izgledati sljedeće sezone, prijavili bi se za posao GM-a momčadi s Floride. Nakon cijelog kaosa u posljednje dvije sezone ne bi se voljeli naći u Hammondovoj koži.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

nba rezime

Ostale Vijesti