NBA REZIME Los Angeles Clippers: Jesmo li gledali posljednji ples Paula i Griffina?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.06.17. | 10:07

Clippersi ne mogu naprijed. Vrijeme je da krenu nazad.

Čekamo petu utakmicu velikog NBA finala, do ovogodišnjeg drafta je ostalo manje od 20-ak dana pa je vrijeme da rezimiramo sezonu na izmaku. Svakog dana, upravo do noći drafta, osvrnut ćemo se na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards

JUČER

40-26, drugi krug playoffa (0-4, San Antonio); 56-26, prvi krug playoffa (2-4, Memphis); 57-25, drugi krug playoffa (2-4, Oklahoma); 56-26, drugi krug playoffa (3-4, Houston); 53-29, prvi krug playoffa (2-4, Portland). Čelnici Los Angeles Clippersa su prije početka sezone sigurno bili svjesni da ovakav status quo nije u skladu s ambicijama Chrisa Paula, pa i Blakea Griffina koji su ulazili u de facto posljednju godinu svojih ugovora. Naime, oba najvažnija igrača Clippersa imaju ugovor za sljedeću sezonu, ali se radi o igračkim opcijama.

S jasnom idejom da bi Paul i Griffin mogli nakon sezone otići iz kluba, i to da momčad zauzvrat ne dobije ništa, Docu Riversu je bilo jasno da se u ovoj sezoni mora napraviti iskorak. No, problem je bio taj što su mu ruke bile vezane za eventualna pojačanja. Jezgra momčadi (Paul, Griffin, DeAndre Jordan) imali su ugovore u zajedničkoj vrijednosti 65 milijuna dolara, svoj dio kolača nosili su ugovori J.J. Redicka i drugih rotacijskih igrača, a Clippersi su odlučili da, umjesto pokušaja promjene ostalog osoblja, jednostavno istim igračima s kojima su igrali prošlih sezona daju nove ugovore. Tako su bogate ugovore potpisali Jamal Crawford i Austin Rivers, nije loše prošao ni Wesley Johnson, a nakon svega su ostale 'mrvice' koje su dobili Luc Mbah a Moute, Marreese Speights, Brandon Bass, Raymond Felton i Alan Anderson. Ne baš igrački koji obećavaju skok u rezultatu i igri.

Jasno je, dakle, bilo da potencijalni napredak Clippersi trebaju tražiti u unutarnjim rezervama, a on se jednostavno nije dogodio. Svi glavni igrači momčadi imali su jako dobre do odlične sezone, tradicionalnih problema s ozljedama je bilo, ali ne u tolikoj mjeri (Paul i Griffin su propustili po 20 utakmica, ostali po par), ali to opet nije bilo dovoljno. Zabilježena je 51 pobjeda, a u doigravanju su opet zaustavljeni u prvom krugu. Ovaj put su 'krvnici' bili igrači Utah Jazza, a poraz u sedmoj utakmici u Staples Centru bi mogla biti i posljednja utakmica koju su ovi Clippersi odigrali zajedno.

DANAS

Egzodus. To bi se vrlo lako moglo dogoditi Clippersima ovog ljeta. Chris Paul je svojedobno došao u klub kako bi se borio za naslov, a ne vidimo zašto bi s 32 godine potpisao novi ugovor s klubom koji jasno ne može napredovati umjesto da proba naći neku momčad kojoj upravo on treba da napravi dodatni iskorak (San Antonio, na primjer, ali o tome ćemo za par dana). Njegov odlazak bi okuražio Blakea Griffina da i on ode iz kluba i to, recimo, u rodnu Oklahomu gdje je studirao. To bi značilo da će klub promijeniti i J.J. Redick, koji nema ugovor za sljedeću sezonu, a onda bi iz kluba mogli otići i Mbah a Moute, Speights, a znamo da se umirovio Paul Pierce. Egzodus, kao što rekosmo.

Doc Rivers će zaslužiti sve moguće nagrade ako uspije zadržati sve igrače, ali stvarno ne vjerujemo u takav rasplet. Ova momčad tapka u mjestu već godinama, a kad bi svi igrači ostali, na salary capu neće ostati nimalo mjesta za neka nova pojačanja.

SUTRA

Kako bi izgledala momčad u kojoj bi glavne uloge imali Austin Rivers i DeAndre Jordan? Odgovor na to pitanje vrlo lako bi mogli dobiti navijači Clippersa sljedeće sezone. Tu je i Jamal Crawford, ali za njega će se uvijek naći kupac, bez obzira na visoki ugovor kojeg ima za sljedeću sezonu, pogotovo kada se zna da je njegovih 14,5 milijuna dolara u sezoni 2018./19. tek djelomičnp garantirano.

Doduše, bogati vlasnik Steve Ballmer neće dopustiti da Clippersi ostanu samo na 'otpacima' aktualne momčadi, pogotovo kada se zna da Doc Rivers tijekom cijelog svojeg mandata u Clippersima nije razvio niti jednog mladog igrača na koga bi se klub u budućnosti mogao osloniti. Pokušat će Ballmer dovesti neke zvijezde, ali odmah da kažemo – priče o LeBronu u Clippersima su manje vjerojatne nego da Most ne izađe iz neke buduće Vlade.

Pitanje je i što će biti s Docom Riversom. On je doveden da donese naslov, a još u Bostonu jasno se izrazio da ga ne zanima raditi u razvojnoj momčadi. Mogao bi i on iz Los Angelesa, a Lakersi bi vrlo brzo mogli vratiti status prve momčadi u gradu, bez obzira što su oni nekoliko godina udaljeni od 'prave' momčadi.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

nba rezime

Ostale Vijesti