NBA REZIME Houston Rockets: Apsurd kojeg je bio užitak gledati

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.06.17. | 16:03

James Harden je odigrao sjajnu sezonu.

Veliko NBA finale je završilo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo nekoliko dana, a do tada ćemo završiti i naš rezime netom završene sezone. Svakog dana smo se osvrnuli na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards * Los Angeles Clippers * Indiana Pacers * Memphis Grizzlies * Utah Jazz * Boston Celtics * Toronto Raptors * Milwaukee Bucks * Oklahoma City Thunder

JUČER

Daryl Morey je odlučio cijelu stvar dovesti do apsurda. General manager Houstona, poznat po svojim kontroverznim potezima, odavno je shvatio kako je trica i brza igra ključ moderne košarke. Da bi u takvoj ligi povećao svoje šanse za što boljim rezultatom, tijekom prošlog ljeta u klub je doveo Mikea D'Antonija kao glavnog trenera. D'Antoni je svojedobno patentirao 'seven seconds or less' košarku u Phoenixu, a iako se nije baš proslavio u Lakersima i Knicksima, bio je idealan trener za ono što je Morey želio napraviti.

Da bi treneru omogućio da što lakše ispuni ciljeve, Morey mu je u klub doveo dvojac iz Pelicansa: Erica Gordona i Ryana Andersona, a obojica su sjajne opcije za brzu i šutersku igru. Doveden je i Nene, čisto da bi klub imao neke opcije pod košem nakon odlaska Dwighta Howarda i sve je bilo spremno za ludu sezonu u Teksasu.

Nitko nije znao kako će se ovaj roster, u kojem osim Trevora Arize i donekle Patricka Beverleyja nije bilo defenzivaca, snaći u opakom NBA ritmu, ali oni su sve odradili sjajno. Veliki obol takvoj igri donijela je D'Antonijeva odluka da James Harden igra na poziciji playmakera što je rezultiralo najboljom 'Bradinom' sezonom u karijeri koja je bila toliko dobra da bi triple-double prosjek Russella Westbrooka ne garantira playmakeru Oklahome titulu MVP-a. Harden je sezonu završio kao četvrti strijelac i asistent lige, a njegov utjecaj na igru Rocketsa bio je puno veći od Westbrookovog na ono što smo gledali da Thunder pokušava igrati.

Houston je igrao ekstremno brzu košarku s nevjerojatnim brojem ispucanih trica – imali su nevjerojatnih 38,5 pokušaja za tri poena po utakmici, a najbolje od svega je bila činjenica da su ih pogađali s 33% uspješnosti. To nije ni čudno kada imaš Hardena, Gordona, Andersona i Arizu u momčadi, a Morey im je tijekom sezone dodao još jednog tricaša, Loua Williamsa. Na kraju je Houston s takvom momčadi s 55 pobjeda bio treća momčad Zapada, a u polufinalu Zapada ih je zaustavio San Antonio.

D'Antoni je kao nasljednika Howarda promovirao Clinta Capelu koji je dobro odradio ono što se od njega tražilo – branjenje obruča, a vidjeli smo i pokušaje promoviranja Sama Dekkera i Montrezla Harrella u startere. Nije izgledalo baš najbolje, ali možda ti pokušaju budu dali nekog rezultata u budućnosti.

DANAS

Ovog ljeta Morey nema previše posla. Ugovor istječe tek Neneu, koji je odigrao jako dobro doigravanje te se uklopio u momčad pa bi Houstonu bilo dobro da ga zadrži. Ako to ne napravi, Morey će trebati nekog pod reketom, a možda bi mogli vidjeti i neko malo jače pojačanje na toj poziciji.

Ako bi Houston nekako uspio doći do Sergea Ibake, a za to na salary capu imaju mjesta ako se odreknu svih cap holdova i negarantiranih ugovora, to bi bio vrhunski potez. Ibaka nije možda toliko sjajan čuvar reketa koliko se to za njega misli zbog velikog broja blokada koje ostvari, ali on i Capela pod košem bi sjajno 'čuvali leđa' razigranim strijelcima.

SUTRA

Iako je to bilo teško očekivati, navijali smo da Houston nekako osvoji naslov prvaka. Kada je već stvar na ovako dobar način dovedena do apsurda, onda neka Morey i D'Antoni za nju dobiju i nagradu. Međutim, ipak je teže zabiti više od protivnika kada u momčadi imaš igrače koji o obrani gotovo niti ne razmišljaju.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

nba rezimeizdvajamo

Ostale Vijesti