NBA REZIME Cleveland Cavaliers: Mora li LeBron sve sam?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.06.17. | 23:59

Kako preko Warriorsa?

Veliko NBA finale je završilo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo nekoliko dana, a do tada ćemo završiti i naš rezime netom završene sezone. Svakog dana smo se osvrnuli na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards * Los Angeles Clippers * Indiana Pacers * Memphis Grizzlies * Utah Jazz * Boston Celtics * Toronto Raptors * Milwaukee Bucks * Oklahoma City Thunder * Houston Rockets * San Antonio Spurs

JUČER                                                   

Prije točno godinu i dva dana LeBron James je poništio sve negativne emocije koje je stvorio među navijačima Clevelanda u čuvenom The Decisionu. Cavaliersi su osvojili naslov, prvi koji je došao u grad nakon više od 50 godina. Slavlje je bilo ogromno, a LeBronove suze radosnice su smekšale i one koji su ne tako davno palili njegove dresove. Svijet pamti pobjednike.

No, Cavsi se nisu smjeli opustiti uoči sezone u kojoj su trebali krenuti u obranu naslova. Golden State je i prije dolaska Kevina Duranta bio u najmanju ruku izjednačen s Clevelandom, a dolaskom jednog od najboljih igrača na svijetu Warriorsi su se nametnuli kao veliki favoriti za osvajanje prstena.

LeBrona je sigurno prošlog ljeta boljela činjenica da njegova momčad ne može odgovoriti na stvaranje sulude momčadi u Oaklandu. Cavsi nisu imali prostora na salary capu kao njihovi najveći protivnici, a jedini način za dolazak neke nove velike zvijezde je bio trade Kevina Lovea. Do toga ipak nije došlo, a Cavsi su u sezonu ušli oslabljeni odlaskom Matthewa Dellavedove i Timofeja Mozgova, igrača koji nisu bili ključni za osvajanje naslova, ali su imali, više ili manje, važne role u njemu.

Koliko je Cleveland bio očajan prošlog ljeta govori činjenica da su morali nagovoriti Richarda Jeffersona da odustane od mirovine kako bi imali dovoljno tijela na rosteru, a nakon dugotrajnih pregovora krajem ljeta je novi bogati ugovor dobio i J.R. Smith. Doveli su i Mikea Dunleavyja iz Chicaga i to bi bilo to.

Već samim pogledom na takav roster bilo je jasno da će Cavsi imati dosta problema tijekom regularnog dijela sezone, barem za njihove standarde. No, vrlo brzo je postalo jasno kako se LeBron i društvo neće previše zamarati regularnim dijelom sezone kako bi se koncentrirali na obranu naslova, ali problema je bilo previše da bi se mogli ignorirati.

LeBron James je odigrao još jednu spektakularnu sezonu, Kyrie Irving je na valu lanjskih nastupa u playoffu strahovito podigao prosjek poena te i onim posljednjim kritičarima pokazao da spada u red najboljih igrača svijeta, a Kevin Love je izgledao puno bolje nego lani. No, iako su njih trojica imali odlične sezone, to nije bilo dovoljno da momčad izgleda dobro. Jednostavno, igra nije bila dobra, a pomoćno osoblje nije pokazalo puno. Veterani su napravili korak prema umirovljenju, J.R. Smith nije mogao pogoditi ni ocean, a Tristan Thompson je pokazao kako ne može napraviti ništa osim skakati u napadu.

Sve se uglavnom moralo rješavati igrom 'jedan na pet' u čemu su James i Irving možda i najveći majstori u ligi, ali uprava je bila svjesna da trebaju dovesti pojačanja kako bi bili konkurentni Warriorsima. Došli su Kyle Korver, Derrick Williams, Deron Williams i Andrew Bogut. Osim Korvera nitko od njih nije donio puno, a poseban je slučaj bio Bogut koji se ozlijedio praktično u prvoj minuti igre za Cavse.

Bez obzira na sve probleme, Cleveland je pokazao da je uvjerljivo najbolja momčad Istoka, a LeBron James je u playoffu svoju igru ubacio u novu brzinu te još jednom dokazao kako je najbolji igrač svijeta nakon Michaela Jordana, a koliko je morao igrati sam, dovoljno govore ove brojke:

Golden State je u ovih pet utakmica imao ukupno 34 poena razlike, LBJ je od tih 240 minuta na parketu bio njih 206 i u tom razdoblju je GSW ostvario ukupnu koš-razliku od 7 poena razlike. U one 34 minute koliko se morao odmarati, koš-razlika na stranu Warriorsa je blla 27 poena. Najbolji primjer je bila treća utakmica - tamo su Warriorsi pobijedili s 5 poena razlike, LBJ je igrao 46 minuta, a tada su Cavsi imali +7. U one dvije minute koje je čovjek odmarao Cavsi su izgubili s 12 razlike.

I zbog toga ovaj tekst o viceprvacima odiše negativom.

DANAS

Nema tu puno toga što Cavsi mogu napraviti ovog ljeta. Već imaju garantiranih više od 120 milijuna dolara na ime plaća, a tek se trebaju odrediti što će s Korverom. U međuvremenu je svima jasno kako moraju dovesti neko pojačanje kako bi parirali Warriosrima, a posljednjih dana u američkim medijima se piše kako pokušavaju napraviti sve da dođu do Paula Georgea i Jimmyja Butlera. To nije baš lako izvesti bez da se u igru uključi Kevin Love, a pitanje je bi li Indiana i Chicago pristali na takav posao. Navijači Cavsa se, dakle, takvim poslovima ne trebaju nadati.

Ono što možda treba brinuti navijače Cavsa je špekuliranje američkih medija da bi LeBron sljedećeg ljeta mogao ponovo napustiti grad i sada otići u Los Angeles, nebitno u koju od tamošnje dvije momčadi. No, to je ipak 'daleka' budućnost, a nama izgleda kao znanstvena fantastika.

SUTRA

Sve je isto kao i lani. Odnosno, sve će biti isto kao i ove godine – dominacija na Istoku, možda malo manja nego prije, i onda otrježnjenje protiv Warriorsa.

(Foto: Action Images/Grafike: Vedran Duhaček)


Tagovi

nba rezimeLeBron James

Ostale Vijesti