NBA REZIME Boston Celtics: Zna li klub u kojem smjeru ide?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.06.17. | 17:30

Novi šokantan potez odigrao se danas.

Veliko NBA finale je završilo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo nekoliko dana, a do tada ćemo završiti i naš rezime netom završene sezone. Svakog dana smo se osvrnuli na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat * Chicago Bulls * Portland Trail Blazers * Atlanta Hawks * Washington Wizards * Los Angeles Clippers * Indiana Pacers * Memphis Grizzlies * Utah Jazz

JUČER

U vječnom poslagivanju momčadi, kojim godinama dirigira Danny Ainge, ova je godina trebala biti ona u kojoj sve kockice počinju sjedati na svoje mjesto, odnosno u kojoj se nazire momčad koja bi trebala postati glavni izazivač Clevelandu u Istočnoj konferenciji. I sve je bilo dobro dok danas nije potvrđen potez kojim je sve dobilo novu odgodu. No, krenimo redom.

Celticsi su posljednjih godina marljivu skupljali pickove te nisu zatrpavali prostor na salary capu, sve kako imali mogućnost slaganja velike momčadi. S druge strane, trener Brad Stevens se u svojim prvim NBA godinama nametnuo kao ponajbolji trener lige, a ne baš velikim imenima bogatu momčad je već postavio u kontekst skupine momčadi koje žele titulu prve pratnje Cavsa. U sezoni 2015./16. momčad je, predvođena Isaiahom Thomasom došla do 48 pobjeda, 5. mjesta na Istoku i prvog kruga doigravanja, a lani je trebalo napraviti temelj da se taj učinak ponovi i popravi.

Ainge pametno nije ni trepnuo na činjenicu da Evan Turner želi novi ugovor. Pustio je i Jareda Sullingera, a koncentrirao se na dovođenja Ala Horforda kojeg je Atlanta pustila da ode. Horford je trebao biti onaj 'visoki' partner Thomasu u slaganju momčadi. Nakon njegovog potpisa, u klub je došao još i veteran Gerald Green, novi ugovor je dobio Tyler Zeller, a na draftu je Boston 3. pickom uzeo Jaylena Browna, a u prvoj rundi su birani io Guerschon Yabusele i naš Ante Žižić koji su 'ostavljeni' u Europi na dodatnoj godini. O pickovima druge runde, njih pet, nećemo...

Dolaskom Horfoda postavljena je 'kičma' momčadi, a iako on nije klasični superstar koji bi mogao nositi momčad do naslova, njegovim dolaskom Boston je postao puno bolja momčad. Thomas kao da je dodatno dobio na sigurnosti, a razmahali su se Jae Crowder i pogotovo Avery Bradley, koji su se dokazali i u fazi napada, a ne samo kao defenzivci. Marcus Smart je postao važan igrač s klupe, a to je osnova koja je iznijela sezonu. Solidnu rolu u određenom dijelu sezone je imao Kelly Olynyk, a dobio je Stevens što je htio od Greena, dok su rookie Brown i Terry Rozier s klupe donosili mladenačku svježinu.

Tako posložena momčad je, pod sjajnom trenerskom palicom Stevensa, došla do prve pozije na Istoku. U regularnoj sezoni su Celticsi bili bolji čak i od Cavsa koji su ih u doigravanju potpuno nadigrali dozvolivši im jednu pobjedu u finalu konferencije. Upravo je doigravanje pokazalo slabost ovako složenog rostera – koliko god Boston lijepo igrao tijekom regularnog dijela sezone, doigravanje je pokazalo da ovo nije momčad za najveće domete, a teško je takvu i slagati kada ti je glavni igrač visok 175 centimerara. Svaka čast Thomasu, ali igrači s to, visinom ipak ne mogu predugo trajati, a on ima 28 godina.

Uz sve dobre igre, Boston se veselio činjenici da će na ovogodišnjem draftu dobro proći. Naime, Ainge je Brooklyn svojedobno lijepo 'opljačkao' pa su imali mogućnost zamjene picka s Netsima što su i napravili te su dobili prvi pick. Napokon je Ainge dobio priliku svoj plan oplemeniti vrhunskim talentom koji mu je prethodnih godina ipak bježao. Iako su mnogi, pa i potpisnik redova, tvrdili kako bi Bostonu bilo bolje tijekom sezone napraviti neki trade u kojem bi za paket pickova i mladih igrača dobili Jimmyja Butlera ili Paula Georgea, to se nije dogodilo. Čekao se draft.

DANAS

No, na draftu Boston ipak neće iskoristiti svoj prvi pick i u klub dovesti Markellea Fultza. Već su odrađene sve analize kako bi se dokazalo da Fultz i Thomas mogu egzistirati zajedno, a onda je danas potvrđena vijest kako je Boston svoj pick poslao u Philadelphiju. Sixersi će im zauzvrat poslati treći pick na ovogodišnjem draftu te još jedan visoki pick za sljedeću godinu. To je onaj Lakersa, koji je zaštićen za pozicije 2-5.

Boston tako neće imati prvi nego treći pick, a on bi im mogao donijeti Jaysona Tatuma ili Josha Jacksona, mlade igrače koji imaju veliki potencijal, ali koji nisu na onoj razini kakva se očekuje da će biti Fultz. Doduše, možda Ainge odigra neke dodatne tradeove u kojima bi možda došao do Butlera ili Georgea, ali dojam je ipak da GM Celticsa jednostavno nije želio napokon prelomiti i krenuti u finalno slaganje momčadi već da se još jednom odlučio na taktiku čekanja.

Ainge će trebati odlučiti i što s Amirom Johnsonom, Jonaso Jerebkom i Jamesom Youngom, koji su ostali bez ugovora, odnosno s Tylerom Zellerom, čijih 8 milijuna dolara nije garantirano. Nitko od njih nije dao previše pa bi vrlo lako cijeli kvarter otićiz iz kluba.

SUTRA

Ako ne dođe do nekih velikih promjena, ovaj je roster osuđen na još jednu sličnu sezonu – bit će jako dobri u regularnom dijelu sezone, a u doigravanju neće imati što tražiti. Kao da se čeka da Cleveland 'ispuha', odnosno da glavna opasnost ode sama od sebe...

(Foto: Action Images/Grafike: Vadran Duhaček)


Tagovi

nba rezime

Ostale Vijesti