Najava dana: Ajduković u lovu na polufinale, košarkaška poslastica, a ima i nogometa

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 19.07.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili

Ajduković - Monteiro, 11.00

(Tenis, ATP Bastad)

Hrvatski tenisač, 23-godišnji Duje Ajduković po prvi se put u karijeri plasirao u četvrtfinale nekog ATP turnira, on je u susretu 2. kola u švedskom Baastadu svladao Pavela Kotova sa 7-6 (7), 3-6, 6-3 nakon dva sata i 33 minute igre. Duje je već sada osigurao najbolji rezultat karijere, a dvoboj protiv 30-godišnjeg Thiaga Monteira, 85. igrača svijeta, velima mu je prilika i za prvi polufinale na ATP razini. No, treba reći da je Monteiro u prošlom kolu s 2-0 počistio Caspera Ruuda, što najbolje govori o kakvom se zemljašu radi.

Nadal - Navone, 11.00

(Tenis, ATP Bastad)

Španjolski teniski velikan Rafael Nadal (38) plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Bastadu nakon što je u dvoboju 2. kola pobijedio Britanca Camerona Norriea sa 6-4, 6-4. Nadal, koji je eliminiran u prvom kolu Roland Garrosa, a potom preskočio Wimbledon kako bi se što bolje pripremio za Olimpijske igre, upisao je i drugu pobjedu u Bastadu, nakon što je na otvaranju turnira pobijedio Lea Borga, sina švedske teniske legende Bjorna Borga. Današnji Nadalov protivnik je Argentinac Mariano Navone koji je u prethodnom meču eliminirao Indijca Sumita Nagala sa 6-4, 6-2. Iako se radi o odličnom zemljašu, Rafa je veliki favorit za pobjedu.

Tsitsipas - Fognini, 10.00

(Tenis, ATP Gstaad)

Dvoboj uglednih imena, a obojici je igra na zemljanoj podlozi jaka strana. Apsolutni favorit za pobjedu je Stefanos Tsitsipas, 12. igrač svijeta, dok je legendarni Don Fabio pao na 80. mjesto ATP ljestvice. Ipak je Fognini u veteranskim godinama i upitno je može li i dalje biti konkurentan za osvajanje turnira. No, budite sigurni da u njemu i dalje ima goriva za zapapriti život svakome, pogotovo na zemlji. Bit će im ovo peti međusobni ogled, a Grk vodi s 4-0!

Fils - Rune, 11.00

(Tenis, ATP Hamburg)

Dvoboj je ovo mladih tenisača, no prednost, barem na papiru, ipak ima Holger Rune. Danac je trenutno 17. tenisač svijeta, no ima bogato iskustvo boravka u top 10 najboljih. Francuz Arthur Fils tek se prvi puta pokušava probiti među 25 najboljih na svijetu, a trenutno je 28. tenisač svijeta. Dosad su se susreli samo jednom, prije 14 mjeseci, a slavio je Rune s 2-0. Važno je spomenuti da se taj meč igrao na zemlji, što će i danas biti podloga.

Sparta Prag - Pardubice, 19.00

(Nogomet, Češka)

Prvo je kolo nove sezone češkog prvenstva, a za početak imamo dvoboj Sparte iz Praga protiv Pardubica. Naravno, Sparta je veliki favorit za pobjedu, a iza njih su i četiri pripremne utakmice. Ostvarili su pobjede protiv švedskog AIK-a, slovačkog Spartaka iz Trnave, remi protiv Salzburga i poraz od Brondybja. Iza Pardubica je pet utakmica u predsezoni, a učinak im je poražavajući jer nisu nijednom pobijedili. Imaju tri remija i poraze od Komarova te Greuter Furtha.

Jagiellonia - Puszcza, 18.00

(Nogomet, Poljska)

Društvo iz Bialystoka, grada na sjeveroistoku Poljske, koji leži uz slavnu Bjelovjesku šumu, senzacionalno je osvojilo naslov prvaka Poljske u prošloj sezoni i sada su postali lovina preostalim momčadima. To, dakako, znači da će obrana naslova biti još teža nego osvajanje prošle sezone, a za početak se sastaju protiv Puszcze. Radi se o momčadi koja je prošlu sezonu okončala na 12. mjestu prvenstvene ljestvice, a nije zgorega podsjetiti da poljska Ekstraklasa broji 18 klubova. Na prošlosezonskom gostovanju u Bialystoku, Puszcza je teško stradala, poraženi su s čak 4-1.

Bodo/Glimt - Odd, 19.00

(Nogomet, Norveška)

I dok je većina europskih liga tek treba ili je nedavno počela, Norvežani igraju već 16. kolo. Pogled na ljestvicu jasno ukazuje da je Bodo/Glimt prvi favorit za naslov prvaka. Trenutno imaju 33 boda nakon 15 odigranih utakmica, a danas im u goste stiže Odd, pretposljednja od 16 momčadi na ljestvici. No, velika je zgusnutost od 6. do 16. mjesta, tako da Oddu šestoplasirani Strömsgodset bježi samo pet bodova. Posljednja tri međusobna ogleda dobio je Bodo/Glimt i to uz nevjerojatnu dominaciju, koja se najbolje može dočarati gol-razlikom 11-0.

Olimpija - Primorje, 20.15

(Nogomet, Slovenija)

Danas kreće i slovensko prvenstvo, a naslov prvaka brani Celje. Ljubljanska Olimpija završila je na trećem mjestu, što sigurno nije zadovoljilo klupske apetite. Primorje iz Ajdovščine pamtimo iz njihovog europskog dvomeča protiv zagrebačkog Dinama, koji se dogodio prije točno 20 godina. Modri su prošli dalje s ukupnih 4-2, ali su na uzvratu u Sloveniji rasprodali dio ugleda porazom od 2-0. Primorje se vratilo u slovenski elitni rang nakon osvajanja druge lige, gdje su do naslova stigli s dva boda prednosti ispred Nafte. Posljednji službeni dvoboj s Olimpijom odigrali su davne 2011. godine, a tada su Zmajčeki slavili s 5-0.

Njemačka - Japan, 20.00

(Košarka, prijateljska)

Svjetski prvaci danas bi trebali stići do pobjede pred put u Pariz. Iako Japan ima nekoliko ozbiljnih igrača poput Ruija Hachimure, Yutea Watanabea i Keisei Tominage, Njemačka je ipak veliki favorit za pobjedu, a potom i jedan od najvećih favorita za polufinale Igara. Doduše, treba reći da sve reprezentacije dolaze u znatno jačim sastavima nego lani na Mundobasket, čiju su završnicu na Filipinima izabranici Gordona Herberta riješili u svoju korist.

Francuska - Kanada, 21.00

(Košarka, prijateljska)

Posljednje su pripremne utakmice za Olimpijske igre u Parizu i momčadi pomalo bruse formu za najvažnije natjecanje u ciklusu. Večeras nas očekuje prava poslastica, dvoboj reprezentacija koje su u najužem krugu konkurenata SAD-u za zlatnu medalju! Francuska kao domaćin Igara u svojim redovima ima pregršt vrhunskih NBA i euroligaških igrača, a tu je i nova senzacija svjetske košarka - Victor Wembanyama. Što tek reći za Kanadu, koja na papiru ima najjaču momčad svijeta nakon Amerikanaca. Reprezentacija za koju igraju Jamal Murray, Shai Gilgeous-Alexander, RJ Barrett, Dillon Brooks i ostali, može pobijediti bilo koga, pa tako i ne čudi da su danas blagi favoriti za pobjedu.


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dankladioniceSponzorira Germania Sport Kladionica

Ostale Vijesti