Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Unatoč svemu, Nenad Bjelica Osijek napušta kao najuspješniji trener novije povijesti kluba

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 29.08.22. | 17:15

Sada već bivši Osijekov strateg u Gradskom je vrtu proveo 723 dana, prvenstva je završio na drugom i trećem mjestu te se u dvije prethodne sezone praktički do samoga kraja borio za naslov prvaka s jednim od najjačih Dinama novijeg doba. No, katastrofalan ulazak u sezonu, ispadanje od Kyzylizhara te dno prvenstvene ljestvice nakon šest uvodnih kola dale su naslutiti da je njegov odlazak iz Gradskog vrta samo pitanje dana. Međutim, nitko nije očekivao da će to biti dan nakon velike pobjede Osijeka nad rivalom iz Splita.

Nenad Bjelica stigao je u Osijek 5. rujna 2020., nešto manje od pet mjeseci nakon što je naprasno napustio zagrebački Dinamo, klub s kojim je osvojio dva naslova prvaka države, praktički i tri, te ostvario povijesne rezultate u Europi.

U prva tri kola sezone 2020./21. Osijek je na kontu imao tek jedan mršavi bod, osvojen u prvom kolu na domaćem terenu protiv Slaven Belupa. Dolaskom Nenada Bjelice, Osijek je u idućih 10 kola upisao osam pobjeda, uključujući i onu protiv Dinama na Gradskom vrtu, te dva remija, protiv Hajduka i Rijeke u gostima. Prvi poraz doživio je tek na gostovanju kod Gorice (1:4) u svojoj 11. utakmici na Osijekovoj klupi, da bi u idućih pet utakmica slavio bez primljenog pogotka. Derbi na (zbog korone) praznom Maksimiru Dinamo i Osijek dočekali su bodovno poravnati. Dinamo je tada slavio pogotkom Mislava Oršića u 15. minuti utakmice, a Osijek je u samo završnici, nakon što je Stefan Ristovski dobio crveni karton, mogao izjednačiti. No, mreža Dominika Livakovića nije se tresla, Dinamo se ustalio na vrhu i na kraju stigao do titule s osam bodova prednosti.

Osijek je praktički prvenstvo izgubio s četiri remija i jednim porazom u periodu od 28. do 33. kola. Do tada je puhao za vrat, neki će reći, ‘nikad jačem Dinamu’. Onom koji je igrao četvrtfinale Europske lige, u sastavu s Mislavom Oršićem, Lukom Ivanušecom, Brunom Petkovićem, Dominikom Livakovićem, Joškom Gvardiolom, Lovrom Majerom, Kristijanom Jakićem, Mariom Gavranovićem...

Sve u svemu, Osijek je svoju prvu sezonu na klupi Osijeka završio na drugom mjestu ljestvice, ostvarivši najbolji HNL rezultat u povijesti kluba s Gradskog vrta.

Iduća sezona, prva i jedina koju je Nenad Bjelica odradio na klupi u kompletu, krenula je odlično, pobjedama nad Šibenikom i Hajdukom te izbacivanjem poljskog Pogona iz Szczecina. No, uslijedio je remi bez pogodaka sa Slaven Belupom, potom i teški poraz od CSKA u Sofiji. U prvenstvu je pala Rijeka na Rujevici, ali su dva 0:2 poraza, od Istre 1961 i Dinama, te remi s Lokomotivom prvi put zatresle Gradski vrt te Osijekove ambicije s Bjelicom na klupi.

Nenad Bjelica i Osijek su na taj potres reagirali s nevjerojatnom serijom od čak 21 utakmicom bez poraza. U tom periodu Osijek je zabilježio sedam remija, dva protiv Hajduka i Lokomotive te po jedan protiv Dinama, Rijeke i Gorice. Osijek je u međuvremenu jesen završio bodovno izjednačen s Dinamom i Rijekom, a na zimu se dodatno pojačao ‘kapitalcima’ Kristijanom Lovrićem, Mijom Caktašom i Marinom Leovcem.

Osijek je bio u igri za oba trofeja, a onda je krenuo pad. Rijeka je nakon produžetaka slomila Bijelo-plave u Kupu, Osijek je potom posustao i u prvenstvu domaćim ‘nulama’ protiv Gorice i Hajduka, no česti kiksevi Dinama i Hajduka zadržali su Bjeličinu momčad u utrci za naslovom sve do završnice prvenstva. Osijek je imao sve u svojim nogama, a svim pobjedama do kraja mogao je osvojiti naslov.

No, porazi od Rijeke na Rujevici (1:3) i Dinama na Maksimiru (0:3) između kojih se ugurao domaći remi s Istrom 1961 (2:2) bili su posljednji čavao u lijesu Osijekovih ambicija, odnosno snova o naslovu prvaka.

Iako je Osijek s Nenadom Bjelicom ostvario drugo i treće mjesto u prvenstvu, iako se borio za naslov sa skupocjenom Dinamovom momčadi, sve su se češće čule kritike oko Bjeličinog pragmatičnog i defenzivnog stila igre, mnogi su mu zamjerili ulazak u javnu raspravu s upravom kluba u trenucima kada se lomilo prvenstvo, a navijači su mu spočitavali kako si je on, svojom retorikom, ali i pojačanjima koja je doveo, sam nametnuo pritisak osvajanja naslova, o kojem nitko u Gradskom vrtu prije ionako nije sanjao.

Sve češće se spominjala plaća njega i njegovog stručnog stožera, no sve su te priče ponovno utihnule pred početak aktualne sezone. Osijek je zadržao praktički cijelu momčad, dodatno pojačanu sjajnim Dionom Drenom Beljom. Očekivao se europski iskorak, prvi plasman u grupnu fazu euro-natjecanja te nastavak borbe s Dinamom za trofeje u domećem prvenstvu. Osijek, tvrdili su mnogi, nikada nije imao tako širok i dobar kadar kao ove sezone.

Krenulo je odlično, pobjedama nad Goricom Kyzylizharom u Europi. A onda je krenula noćna mora. U idućih sedam utakmica Osijek je zabilježio tek dva remija, protiv Slaven Belupa i Varaždina u Gradskom vrtu, a gubio je redom od Kyzyzlizhara na Gradskom vrtu (0:2), Lokomotive (1:2), Istre 1961 (0:1) i Dinama (2:5).

Svi su znali da je njegova epizoda u Gradskom vrtu završena, samo je bilo pitanje kada će napustiti klub. Međutim, nitko nije očekivao da će to biti dan nakon velike pobjede Osijeka nad rivalom iz Splita. Bijelo-plavi su sinoć na Gradskom vrtu nadigrali Hajduk, pogotovo u prvom dijelu, slavili s 2:1, sve se činilo da bi se Bjelica nekako mogao zadržati na Osijekovoj klupi i dočekati taj često zazivani Pampas, a onda, šok.

Nenad Bjelica od danas više nije trener Osijeka.

Sve u svemu, ne može se osporiti činjenica da je Nenad Bjelica rezultatski bio najbolji trener Osijeka, pogotovo ako uzmemo njegov učinak u HNL-u u kojem je prvenstva završavao na drugom i trećem mjestu, dugo se borivši s jednim od najjačih Dinama novijeg doba za naslov prvaka.

Nenad Bjelica je u 87 utakmica na klupi Osijeka zabilježio 49 pobjeda (odnosno 56.3 posto), 23 remija i 15 poraza. Bjelica je prosječno osvajao 1.95 bodova po utakmici, a ukupna gol razlika Osijeka u njegovom mandatu bila je 136:77.

 Iz Osijeka odlazi kao peti najdugovječniji trener kluba (723 dana), a dulje od njega su na klupi Bijelo-plavih bili Zoran Zekić (1305 dana), Ljupko Petrović (1063 dana), Milan Đuričić (drugi mandat, 910 dana), Milan Đuričić (prvi mandat, 730 dana) te Miljenko Mihić (730 dana)


Tagovi

NK OsijekOsijekNenad BjelicaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti