Foto: Union SG Official
Foto: Union SG Official

Preko Trnja do Union SG-a! Prije tri godine igrao je za kvartovski klub u Zagrebu, a sad je za 500 tisuća eura transferiran u Belgiju

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.07.24. | 08:00

Fenomenalnu sezonu u Estoniji, gdje je u 16 nastupa skupio 14 pogodaka i tri asistencije, naplatio je transferom u klub koji je prošle sezone osvojio Belgijski nogometni kup i koji je čak 11 puta bio prvak Belgije…

Znate li tko je Promise David? Vjerojatno ne, iako je prije svega tri godine trčao hrvatskim travnjacima. Ovaj Kanađanin nigerijskog podrijetla, koji je tri godine bio član zagrebačkog Trnja (2019. – 2021.), postao je novi igrač belgijskog Union SG-a!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Čak 500 tisuća eura izdvojili su Belgijci za ovog stasitog napadača (1.95m) koji je tako godinu i pol dana u Estoniji okrunio trećim najvećim izlaznim transferom u povijesti tamošnje Premium lige. 

David (22) je u Zagreb stigao iz kanadskog Ontarija. Dvije godine igrao je za Trnje, uglavnom za juniorsku momčad. U društvu svojih vršnjaka David je u 15 utakmica postigao 16 pogodaka. Istovremeno je bio član i seniora, ali sa znatno manjim učinkom pa je tako u pet nastupa jednom poentirao, protiv Vrbovca u gostima kad je Trnje slavilo 3-1 u 15. kolu 3. HNL Središte u sezoni 20./21..

Iako je njegov potencijal bio očit, Promise David se nakon nešto manje od dvije godine u hrvatskoj metropoli odlučio na put 'preko bare'. Sljedeći klub bila mu je američka Tulsa, da bi onda u siječnju 2022. otišao na Maltu gdje je prvo igrao za Vallettu, a potom i za Sirens.

I onda je stigao poziv iz Estonije. Kanađanin nigerijskog podrijetla se tako preko Hrvatske, SAD-a i Malte na kraju zaputio prema Baltiku gdje je 'procvao'!

U prvoj sezoni paralelno je igrao za mladu momčad Kaljua koja se natječe u drugom razredu tamošnjeg nogometa te za prvu momčad kluba koji je član elitnog društva posljednjih 10 godina. I koji je dvaput bio prvak Estonije. Epilog? 42 nastupa i 28 pogodaka. Nije loš početak, mnogi će se složiti.

U sljedećoj sezoni (23./24.), stasiti napadač u potpunosti je prebačen u prvu momčad gdje je nastavio zabijati kao na pokretnoj traci. U Estonskom nogometnom kupu (Eesti Karikas) je u pet nastupa postigao devet pogodaka, dok je u prvenstvu u 16 utakmica skupio 14 pogodaka i tri asistencije. Dakle, kad se zbroji sav njegov učinak otkako je prije godinu i pol dana postao član Kaljua, David je u 63 nastupa postigao 51 pogodak. A to 'velikim' klubovima nije moglo promaknuti.

Interes za njegovim uslugama pokazali su mnogi, ali nitko poput Union SG-a, momčadi koja ima status hit-kluba u Belgiji posljednjih godina iako je riječ o klubu nevjerojatne povijesti. Uostalom, čak 11 puta bili su prvaci Belgije, ali posljednju 'kantu' digli su – prije 89 godina! U razmaku od 1903. do 1935. Union SG napunio je svoje vitrine s trofejima, a osim 11 naslova prvaka, bili su dvaput i osvajači Kupa. A onda je nastala suša…

Godina 2018. bila je presudna za preporod Union SG-a jer tada za sedam milijuna eura klub kupuju Tony Bloom i Alex Muzio, s tim da je potonji imenovan i za predsjednika kluba. Inače, Bloomu to nije prva investicija u nogomet, od 2009. je vlasnik Brightona, a kad je ova dva kluba 'spojio u jedno', Union SG vratio se na stare staze slave.

Budući da se Union SG dosad već isprofilirao kao klub koji relativno nepoznate ofenzivce pretvori u prave svjetske zvijezde (kod njih su eksplodirali Victor Boniface te Kaoru Mitoma), nemali broj ljudi isti epilog očekuje i u slučaju Promisea Davida koji je, eto, ne tako davno trčkarao niželigaškim hrvatskim travnjacima. Preko Trnja od Union SG-a, život zaista piše nevjerojatne priče…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NK TrnjeRoyal Union St. GilloisePromise Davidnogometni transferiLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti