Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Hrvatska - najbolja kada je najteže!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 24.06.24. | 08:00

Dalić je stao iza svojih senatora, vrijeme je da mu vrate jednom dobrom partijom. Samo jednom koja će biti na razini onih mnogih koje smo gledali od ove generacije, najveće u povijesti!

Sve se na koncu svelo na tih devedeset i kusur minuta u Leipzigu. I kvalifikacije i pripreme. I Berlin i Hamburg, Neuruppin... I tih sto tisuća hrvatskih navijača koji ovih dana krstare Njemačkom uzduž i poprijeko!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A sve je zapravo kristalno jasno; trijumf nad Italijom vraća nas u Berlin gdje nas čeka Švicarska u osmini finala. Sve drugo vraća nas u Neuruppin. Da se uzmu stvari, stisne ruka srdačnim domaćinima u znak zahvale pa preko Alpa krene se u naše krajeve...

Nakon lekcije od Španjolske i razočarenja s Albanijom, optimizam je bio pri dnu. A onda se polako počeo vraćati. Evocirali smo Italiju na SP-u 2002. Pa Škotsku prije četiri godine. Sjetili smo se bezbroj utakmica koje će potvrditi tezu da je Hrvatska - najbolja kada je najteže!

I takva je potrebna večeras u Leipzigu. Najbolja! U trenutku kada nikada nije bilo teže... Nema produžetaka, nema penala. Samo tih devedeset minuta a preko puta suparnik koji ako išta zna - onda je to igrati ovakve utakmice.


Razbijali su u našem stožeru ovih dana glavu kako probuditi Vatrene. Posložiti tu obranu u kojoj curi na sve strane, malo dignuti taj vezni red koji djeluje poput ispuhanog balona. I na koncu zaključili da ih treba ostaviti takvima i čekati da se sami trgnu. Promjene s kojima idemo na Italiju bile su rezervirane za ofenzivni dio, unatoč činjenici da je Hrvatska primila pet komada u dvije utakmice.

Zlatko Dalić nije išao glavom kroz zid. Nije se odrekao senatora s kojima je gradio najljepše stranice u povijest HR nogometa. Logično je ostavio na klupi Perišića koji će dobiti svoju priliku u nastavku. Ondje nije poslao Brozovića koji je to zaslužio prema igrama, ali Broz je očito igrač kojeg se isplati čekati. I nitko ne poznaje Spallettija kao što ga poznaje Brozović. I obrnuto, dakako!

Izbornik je stao iza svojih senatora, vrijeme je da mu vrate jednom dobrom partijom. Samo jednom koja će biti na razini onih mnogih koje smo gledali od ove generacije, najveće u povijesti!

Na Talijane se ide naoružan strpljenjem. Neće sigurno Vatreni krenuti kao grlom u jagode, već će pokušati kopirati ono što je radila Španjolska. Naravno, koliko će zapravo to moći činiti jer je La Roja u ovom trenutku najbolja reprezentacija na Euru.

Dakle, plan je uzeti posjed i polako plesti mrežu oko Donnarumme. Doduše, za to će trebati maksimalna koncentracija u defenzivi da im se ne dogodi neka brza tranzicija i zalutali metak jer su Španjolska i Albanija pokazale da smo ranjivi u obrani. Pa onda, kako vrijeme odmiče, pojačavati agresiju i pritisak i preuzimati dozu rizika. Trebat će biti učinkovit. I najmanju priliku pretvoriti u pogodak jer sumnjamo da će ih biti puno.

Također, izvjesno je kako će Hrvati igrati na domaćem terenu. Prema sekvencama kojima smo svjedočili na ulicama Leipziga dan uoči utakmice, Red Bull Arena trebala bi biti u kockicama. Potpora neće izostati što je jedan od preduvjeta. Sve drugo imamo. I srce, snagu, znanje i iskustvo.

I jednog velikana za kojeg bi stavili ruku u vatru da će večeras dati i zadnji atom snage da mu posljednja utakmica za Hrvatsku ne bude u skupini na Euru.

OČEKIVANE POSTAVE:

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Sučić

ITALIJA (4-2-3-1): Donnarumam - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian - Cristante, Jorginho - Cambiaso, Barella, Chiesa - Retegui



Tagovi

VatreniHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024Zlatko Dalić

Ostale Vijesti