Reuters
Reuters

Španjolska igra neki drugi sport! A dva bi detalja mogla biti prednost Hrvatske

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 11:00

Javnost u Italiji nije tako kritična prema reprezentaciji, svima je jasno da su Španjolci kvalitetniji. A za utakmicu s Hrvatskom očekujem Spallettijeve taktičke promjene

Sve ste vidjeli, Španjolska je potpuno nadigrala Italiju, u svim segmentima nogometa. Od taktike, agresije, trke, brzine, napadačke i obrambene igre, na sredini terena... Nisam kod Italije vidio ništa od toga, nikakvu pravu energiju, od prve minute i prve šanse Španjolaca bilo je jasno u kojem će smjeru ići ta utakmica. Što se dogodilo s Italijom, teško mi je konkretno reći, ali mislim da je ipak puno toga ovisilo o Španjolskoj. Da je ona zaslužna za slabo talijansko izdanje, kad se promatraju ove dva kola, dvije utakmice, očito je da Španjolska danas igra neki drugi sport u odnosu na Italiju i Hrvatsku. I ne samo njih.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Možda zato i nisam primijetio neke žestoke kritike u talijanskoj javnosti, kao da su svi shvatili da je Španjolska u ovom trenutku, jednostavno, kvalitetnija i da je utakmica bila realan odnos snaga, čak je rezultatski mogli biti i gore. Sad je svima jasno da je utakmica s Hrvatskom ključna, svi se okreću njoj, važno je u tih nekoliko dana podići formu, mentalno i fizički se oporaviti i napraviti sve za pobjedu. Po meni, izgledi su 50-50, nema tu favorita! I Hrvatska i Italija imali su u ove dvije utakmice, s Albanijom i Španjolskom, neke dobre trenutke, negdje su podbacile, ali sad više nema nikakvih kalkulacija. Istina, Italija je naizgled u prednosti, jer ima tri boda, ona ne mora pobijediti da bi prošla skupinu, Hrvatska to mora, ali nema danas u nogometu takvog razmišljanja. Ako igraš na bod i imaš u glavi da samo ne smiješ izgubiti, to ti se vrlo često osveti. Nema čuvanja rezultata, Italija će sigurno ući u utakmicu s mišlju o pobjedi, ne o remiju. A sad, hoće li iz dvoboja izaći sretna, vidjet ćemo.

Hrvatska protiv Albanije opet nije oduševila, opet nije odigrala dobro prvo poluvrijeme. Međutim, gledam i onu drugu stranu. Hrvatska je i protiv Španjolske i protiv Albanije odigrala jako dobro drugo poluvrijeme. Ono što Italiji nije uspjelo. Hrvatska je još jednom pokazala taj svoj karakter, nema odustajanja do kraja, bez obzira što je primila taj gol na samom kraju, Hrvati u svakoj utakmici pokazuju da se nogomet igra 90 i nešto više minuta, da nikad ne odustaju od pobjede. I to je jedan detalj, koji Hrvatskoj daje plus uoči ove utakmice. Drugi je detalj, koji je također na hrvatskoj strani, možda naizgled nebitan, ali na ovakvim turnirima može biti jako važan. Italija se danas oporavlja i odmara, u subotu još malo regenerira i trenira, nedjeljni trening već je dan prije utakmice i on je uvijek specifičan. Taj dan više odmora Hrvatskoj jako dobro dođe, taman dovoljan period da se očisti glava, da se momčad psihološki prebaci s jedne utakmice na drugu, a i trening više može biti dovoljan za dotjerivanje nekih akcija i taktičkih zamisli.

Talijanski navijači uzdaju se u Spallettija i njegovo iskustvo, znamo svi da se radi odličnom treneru, iskusnom, taktičkom majstoru. Siguran sam da će nešto mijenjati, ne bih se čudio da protiv Hrvatske zaigra s trojicom u zadnjoj liniji. Jer, tada bi dobio još jednog igrača u veznom redu, a tu je bitno imati prevagu. Svi znamo da je, bez obzira na formu pojedinih igrača, hrvatski vezni red i srce i mozak momčadi i da Talijani moraju biti vrlo agresivni, spriječiti Hrvate da lagan osvajaju i distribuiraju lopte tim dijelom terena. Najvažniji talijanski igrač trenutno je Nicolo Barella, on će, vjerujem, igrati, a tko bi još mogao uskočiti u momčad, to ne mogu znati. Italija ima problem u napadu, ne stvara mnogo šansi, nema izrazitu napadačku klasu i to bi mogao biti problem u ovakvoj utakmici. Siguran sam da će i Zlatko Dalić nešto mijenjati, da će biti novih igrača, iako, kažem, dan odmora više puno znači. Jer, u dvobojima poput ovoga pobjeđuje glava, tko bude mentalno jači, taj će biti nadomak cilja.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaPaolo TramezzaniTalijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti