REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Čini se kako je Chris Sutton bio u pravu!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 20.06.24. | 08:00

Priča o sreći i nesreći su floskule. Hrvatska jednostavno nije stigla spremna na turnir. Svi su zakazali. Od izbora, taktičkih rješenja, fizičke spreme pa do mentalne pripreme. Život u oblacima nikada nije dobar jer je prizemljenje grubo i bolno.

Kažu da je jutro pametnije od večeri, a kakva je bila noć nakon Albanije čut ćemo od izbornika u 11 sati u Neuruppinu u koji se reprezentacija vratila odmah nakon utakmice u Hamburgu. Trening je otkazan, odnosno odradit će ga u hotelskom fitnessu, tako da će samo Zlatko Dalić biti na dispoziciji.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Što god da kaže, jasno je jedno; nismo pravi! U dvije utakmice pet primljenih golova i jedan bod na kontu, skoro tri od četiri poluvremena za zaborav nije slika Hrvatske koju smo htjeli vidjeti na Euru! Znali smo kako nismo u prvom ešalonu favorita, jer to nikada nećemo niti biti, ali malo smo bili ljuti na podcjenjivačke rečenice poput one Chrisa Suttona koji je uoči početka Eura bio jasan:

“Svi očekuju da će Albanija završiti na dnu ove skupine, ali je li ovaj turnir prezahtjevan za ostarjelu Hrvatsku? Imaju kvalitetu u veznom redu, ali hoće li imati i snage?”, pitao se bivši napadač Engleske.

I bio je u pravu. Izgledamo poput probušenog balona i kao takvi moramo na Italiju. Moramo na branitelja naslova i jednog od favorita... Idealno bi bilo da danas Azzurri uzmu bodove Španjolskoj i osiguraju prvo mjesto u skupini pa pragmatičnim pristupom u posljednjem kolu ponude šansu Vatrenima. Međutim, nakon svega viđenog nismo sigurni da su je Hrvati u stanju iskoristiti. Osim ako se ne poduzmu neke drastične promjene.

Pričalo se poslije jučerašnje utakmice u taboru Hrvatske o faktoru sreće, ali u kontekstu da je to Albanija imala, a Hrvatska nije što je u najmanju ruku čudna konstatacija obzirom na to da su nam Albanci mogli zabiti još dva gola u prvom poluvremenu, da su zabili autogol za preokret Hrvatske odnosno da nisu u završnici iskoristili još neku od tih prilika koje su imali.

Priča o sreći i nesreći su floskule. Hrvatska jednostavno nije stigla spremna na turnir. Svi su zakazali. Od izbora, taktičkih rješenja, fizičke spreme pa do mentalne pripreme. Život u oblacima nikada nije dobar jer je prizemljenje grubo i bolno. Ako Španjolska nije bila dovoljno dobro upozorenje, Albanija je pokazala Vatrenu realnost. Hrvatska je bez moći, s veteranskim pristupom, bez krila, ritma, energije i jasne filozofije igre. Robuje se imenima i tek kada kola krenu nizbrdo, pokušava se “ad hoc” rješenjima vaditi vruće kestene iz vatre. Kada je voda do grla, onda se krene u improvizacije...

Do prije par dana se nije znalo može li Perišić igrati cijelu utakmicu, protiv Albanije je na lijevom beku što nije njegova pozicija - gotovo cijelu utakmicu. Išlo se kod Gvardiola u Manchester da mu se objasni pozicija na lijevom beku i što se traži kod njega - a onda ga se drugu utakmicu vraća na stopera. I ne stavlja se Sosa koji ti je jedini lijevi bek na dispoziciji - već tražiš mjesto za Perišića jer ovaj mora igrati.

Marcela Brozovića cijela nacija vidi da je nemoćan - izbornik mu daje dva puta priliku od prve minute. Luka je van ritma ali ne pada Daliću napamet da ga vadi ranije. Nakon Broza, izvaditi još jednog senatora bilo bi valjda previše...

I onda si tu gdje jesi. S bodom na kontu i Italijom kao zadnjom prilikom da demantiraš Suttona i slične. Jer, nakon Španjolske i posebno Albanije - čini se da je čovjek bio potpuno u pravu. I očito su to svi vidjeli osim nas samih.



Tagovi

VatreniHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024Zlatko Dalić

Ostale Vijesti