REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Jedan igrač s klupe...

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.06.24. | 20:00

Hrvatska je uvela svoj bogati arsenal, a Albanija je imala čovjeka, koji je hodao po rubu od tragičara do junaka čitave sezone

Ovo je trebao biti tekst o Anti Budmiru. O junaku hrvatske pobjede protiv Albanije, o čovjeku, koji je napravio sve suprotno od onoga zbog čega je ušao s klupe. Ideja je bila da uhvati skok i centaršute, da zabije pogodak, a on je upisao dvije asistencije po tlu, još jedno sjajno dodavanje, koje Mario Pašalić nije pretvorio u gol. Pokazao je Budimir igračku inteligenciju, oni koji ga znaju, nisu iznenađeni. On je više od običnog centarfora. Nažalost, Budimir na kraju nije bio junak..

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je vodila 2-1, imala sve u svojim nogama i Dalić je uveo s klupe sav svoj arsenal talenta i kvalitete, a Sylvinho je uveo Arbëra Hoxhu. Kao što ga je Sergej Jakirović uveo na Rujevici u samoj završnici borbe za naslov. Potez očajnika, rekli bismo. Ali, taj je Hoxha u samoj završnici okrenuo utakmicu. Koja je već bila riješena. Čuli ste za film 'Dva igrača s klupe', ako ga i niste gledali, Hoxha je 'jedan igrač s klupe'. Čovjek, koji je čitavo proljeće proživljavao noćnu moru i bio vrlo blizu liste najvećih Dinamovih promašaja prijelaznih rokova. Brz jest, ali ništa ne može riješiti. U gol-šansi ne reagira kako bi trebao. Nije to igrač za Dinamo! Tako su ga (budimo iskreno, smo ga) okarakterizirali nakon nekoliko utakmica u modrom dresu. Ali, to je Dinamo, posebno Dinamo, koji pati u borbi za naslov. Nema druge prilike, spašavaj se tko može.

A kad se sve zbroji, Hoxha je odigrao sezonu iz snova.

"Samo sam želim u Dinamo. Ništa me drugo nije zanimalo. A sad želim s Albanijom na Euro. Respektiramo Hrvatsku, divimo joj se, da zaigram na Euru protiv Modrića, to bi mi bilo ostvarenje snova. Nemojte nas podcijeniti, imamo jaki nacionalni naboj, nećemo u ovoj skupini biti promatrači", pričao nam je u siječnju u Rovinju na Dinamovim pripremama. I, pet mjeseci kasnije, baš je on jedan od junaka, ako ne i glavni junak, albanskog remija protiv Hrvatske (2-2).

A ono 'crno pače' s početka priče postao je labud. Ne može zabiti zicer protiv Hajduka, Gorice, Lokomotive... Uzvici s tribina u tom trenutku nisu za ove retke. Ali, ukaže se Hoxha protiv Betisa, asistira protiv Betisa, za rušenje Španjolaca. Zabije gol PAOK-u, za 1-3, tada se činilo da se Dinamo vraća u igru, Nije se vratio, ali to nije njegova greška. No, hodao je po rubu, od prvih 11 do klupe, kao igrač koji nije pojačanje nego prinova.

"Izborit ću se ja, samo mi treba vremena", rekao je jednom Hoxha.

A kad ga je Sergej Jakirović uveo na Rujevici, u 83.minuti, mnogi su se dinamovci hvatali za glavu. Gdje ćeš njega? A on je prošao, zabio gol ljevicom, gol za naslov prvaka. Isto rako je ušao protiv Hrvatske. Livaković je ukrotio njegov udarac, ali bio je to tek početak. Hoxha se poigrao s našim braničima na njegovoj lijevoj strani, isprovocirao pogodak za izjednačenje. Od tragičara sezone Dinama, postao je junak svoje zemlje i jedan od detonatora hrvatskog debakla na Euru. I protiv Italije donio je pomak u igri, Albanija je s njim bolja i opasnija. Kao i Dinamo, kad uđe s klupe. Opet, nije slučajno da ulazi s klupe...Ima takvih igrača!

Kaže jedna šala: Da je Hoxha zabio ono što mu je Livaković obranio, skočilo bi 30 tisuća njihovih navijača u Hamburgu i - Sergej Jakirović! Naravno, ne to je šala. Ali, Dinamov trener dobio je igrača s klupe, dolaskom Pjace, on će to još više i biti... Ali, s klupe donosi puno, to je - nogomet! Naslovna fotografija, na kojoj Hoxha tiješi Modrića govori više od 1000 riječi!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacijaArber HoxhaEuro 2024Vatreni

Ostale Vijesti