Završna faza nebuloznih kvalifikacija: Primorje i Mladost u lovu na Ligu prvaka

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.10.14. | 10:02

Danas su na rasporedu prve, a za 14 dana, 12.11. uzvratne play off utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka. Dakle, dobit ćemo posljednja 4 sudionika grupne faze elitnog klupskog natjecanja. Čak tri momčadi sa lanjskog Final 6 igraju u ovoj fazi natjecanja; Radnički (viceprvak), Primorje (treće), Pro Recco (šesti).

Što zbog odanosti LEN-u u najtežim trenucima (čitaj pokušaju Volpija i Slobode da pokrenu paralelno natjecanje Ligi prvaka), što iz nekih nebuloznih pokušaja širenja baze, samo 4 mjesta su otvorena za ulazak u grupnu fazu pa u kvalifikacijama imamo utakmice dostojne finala Lige prvaka. Pogotovo lani kad smo imali okršaj tadašnjeg branitelja naslova Crvene Zvezde i Pro Recca, a i Primorja i Szolnokija u kojima su što peterci, što gol u zadnjoj minuti uzvrata odlučili o prolasku dalje. Kao da u nogometu u zadnjoj rundi kvalifikacija igraju Real Madrid protiv Chelsea, ili Barca protiv Bayerna.

Ove godine, prvenstveno jer se nekoliko jakih klubova drastično oslabilo, prvenstveno srpskih, imamo manje atraktivnih dvoboja. Igraju:

18.00: VK Radnički Kragujevac (SRB) vs. CSM Digi Oradea (RUM) - D
18.50: OSC Budimpešta(MAĐ) vs. Szolnok (MAĐ) - A
19.00: Crvena Zvezda (SRB) vs. Primorje (HRV) - C
20.30: Pro Recco (ITA) vs. HAVK Mladost (HRV) – B

Slova iza parova su bitna s obzirom da pobjednik iz tog dvoboja zauzima mjesto pod tim slovom u grupnoj fazi:

Grupa A

C.N. Atletic-Barceloneta (ŠPA) – zagarantiran nastup na F6
AN Brescia (ITA)
Olympiakos (GRČ)
ZF-Eger (MAĐ)
Pobjednik D
Pobjednik B

Grupa B

VK Partizan Raiffeisen (SRB)
VK Jug CO (HRV)
Wasserfreunde Spandau 04 (NJE)
Galatasaray  (TUR)
PobjednikA
Pobjednik C

Lani smo dakle imali dvoboj Pro Recca i Zvezde u kojoj je Recco dobio 9:5 u prvoj, a Zvezda uzvratila sa +4 u uzvratu pa su se pucali peterci za prolazak. Szolnoki je odigrao 10:10 doma s Primorjem, a u Rijeci je u zadnju četvrtinu ušao sa 7:6 (na poluvremenu bilo čak 6:3 za Mađare), ali je s dva gola, od čega drugi u zadnjoj minuti Primorje slavilo prolazak.

I u manje kvalitetnim i manje neizvjesnim dvobojima ispadajuće momčadi su doma pobijedile; Vouliagmeni nakon -6 u Kragujevcu, oprostio se s pobjedom 6:5 od Europe, a Sintez nije uspio nadoknaditi -5 iz Oradee, stali su Rusi na +3.

Ove godine ne očekuje se toliko neizvjesnosti. Pro Recco i Primorje bi s dvije uvjerljive pobjede trebali proći dalje. A i Radnički je veliki favorit protiv Rumunja, ali mogli bi u Oradei možda i ne izboriti pobjedu; slično kao i lani protiv Vouliagmenija. Jedinu neizvjesnost nudi mađarski obračun.

Obje momčadi su trenutačno neporažene u domaćem prvenstvu, s po 4 pobjede – primjerice obje su dobile Egera koji je od LEN-e dobio trogodišnji ugovor direktnog plasmana iako to svojim višegodišnjim igrama u Ligi Prvaka ničim nije zaslužio. Szolnoki je lani dakle ispao na zadnjoj prepreci, tada po imenima najjačoj momčadi u Europi, Primorju. Ove godine su se dodatno pojačali dovodeći braću Varga baš iz Primorja, Madarasa iz Recca, golmana Nagyja, Mezeija i Aleksića. Otišao je jedino Gocić. A tu su još Kis, Vamos, Mitrović, Jansik... Sami su krivi za nešto teži ždrijeb jer su u prethodnoj rundi ostali drugi, iza Radničkog.

S druge strane OSC iz Budimpešte ima manje zvučna imena, ali s nizom mađarskih reprezentativaca poput Batorija, Gor-Nagyja, Bunduscha, Kovacza i druge solidne klupske igrača, uz dva stranca Draška Brguljana i Grahama imaju šansu u ovim dvobojima zaprijetiti. Jest, da je Szolnoki favorit pa ne bi bilo iznenađenje da pobjede u obje utakmice, ali moglo bi bit i čupavo u ovim dvobojima.

Napisao: Andrija Martić/Danče.hr

(tekst je prvotno objavljen na portalu dance.hr i prenesen je uz dozvolu autora)


Tagovi

PrimorjeMladostvaterpoloVaterpolska Liga prvaka

Ostale Vijesti