REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Tri kornera, tri gola: Demiral i Günok odveli Turke u četvrtfinale, poentirao i gradišćanski Hrvat

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 02.07.24. | 22:46

Iako Turci nisu oduševili, na njihovu pobjedu možemo gledati i s pozitivne strane - barem će njihovi mediji više pisati o reprezentaciji, a manje o 'transferima'... Što se tiče poteza utakmice, usprkos dva pogotka Demirala, MOTM je definitvno Günok koji je u 90+3. čudesno obranio pokušaj Baumgartnera

Trka, presing, intenzitet. I neumoljiva kiša u Leipzigu. I golovi iz kornera. Eto, ukratko smo opisali utakmicu Austrije i Turske u kojoj su na kraju izabranici Vincenza Montelle bili sretniji i spretniji pa su tako s 2-1 pobjedom izborili prolazak u četvrtfinale Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Neočekivani heroj utakmice bio je Merih Demiral, dvostruki strijelac na ovom ogledu koji je prvo zabio u 1., a onda i u 59. minuti. Kod prvog mu je 'asistirao' austrijski vratar Pentz, koji je slabo reagirao te praktički odbio loptu na nogu turskog stopera koji je potom iz blizine bio neumoljiv.

Drugi gol bio je sličan, a opet prilično različit. Jer, nije tu bilo sreće, bio je to plod dogovora i vrlo vjerojatno uigrane šablone. Na sjajan ubačaj wunderkinda Arde Gülera iz kornera Demiral je izvrsno reagirao, napao je prvu vratnicu pa onda sjajno glavom poentirao za 2-0.

Čudan dojam dobili bismo kad bismo pogledali semafor. Jer, Austrija je bila bolja, stvarala je više prilika, dok su Turci – zabijali.

Iako, kad se priča o herojima, ne smije se zaboraviti ni Günok. Jer obrana koju je izvukao u 90+3. minuti bila je stvarno nevjerojatna, baš za prste polizati. Sasvim sigurno među pet najboljih u dosadašnjem prvenstvu!

Od velikih prilika Austrije iz prvog dijela pamti se ona iz pete minute. Opet nakon kornera. Baumgartner je zakasnio, odnosno ispred njega je sjajno reagirala turska obrana koja je nekako uspjela otkloniti opasnost. Dominirali su Austrijanci, pritiskali, sjajno je bilo gledati taj Rangnickov Gegenpressing, ali… Nogomet se igra za golove, ne za dojam.

U drugom dijelu je ogromnu priliku zapucao Arnautović. Iako Marko 'ima' takve situacije, ovaj put je Günok imao spreman odgovor na pokušaj najboljeg topnika u povijesti Austrije. Turci su nedugo kasnije poentirali za 2-0, a onda su u 67. minuti Austrijanci smanjili.

Korner. Posch je sjajno prenio ubačaj Sabitzera, na drugoj vratnici potpuno je sam ostao Gregoritsch, inače gradišćanski Hrvat, koji nije imao težak posao poentirati. Očekivalo se da će taj pogodak promijeniti odnos snaga na terenu, odnosno da će se s njim momentum u potpunosti okrenuti u korist Austrijanaca, ali usprkos velikom pritisku do kraja utakmice, Günok više nije morao po loptu u mrežu.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (HTV)

Ovu utakmicu ispratili su Nizozemci, a oni će sigurno biti zadovolji viđenim. Jer, oni su se lako obračunali s Rumunjima, dok bi s Turcima trebali imati čak i manje problema. Nije do Oranja, do protivnika je.

Iz kuta nepristranog gledatelja, šteta je što više nećemo gledati taj Rangnickov apstraktan, a opet toliko zarazan pristup nogometu i kako je sve svoje ideje fenomenalno prenio na svoje igrače. Turci? Nisu oduševili, vjerojatno ni sami ne znaju kako su došli do četvrtfinala. Ali, gledajte to s pozitivne strane – barem će njihovi mediji više pisati o reprezentaciji, a manje o transferima. Malo mira za sve ostale. Barem do nedjelje.

Austrija - Turska 1-2

Strijelci: 0-1 Dermial (1.), 0-2 Dermial (59., Güler), 1-2 Gregoritsch (67., Posch).

Stadion: Red Bull Arena (Leipzig), gledatelja: 38.305.

Sudac: A. Soares Dias (Portugal).

Žuti kartoni: Schmid, Lienhart (Austrija) Kokcu, Yuksek (Turska).

Crveni kartoni. /.

Austrija (4-2-3-1): Pentz - Posch, Danso, Leinhart (65. Wober), Mwene (46. Prass) - Seiwald, Sabitzer - Laimer (65. Grillitsch), Baumgartner, Schmid(46. Gregoritsch) - Arnautović

Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Bardakci, Demiral, Kadioglu - Yuksek(58. Ozcan), Ayhan - Yilmaz, Kokcu(83. Kahveci), Yildiz (77. Yokuslu) - Güler (77. Akturkoglu)



Tagovi

Austrijska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaEuro 2024Merih DemiralMichael Gregoritsch

Ostale Vijesti