Marko Prpic / Pixsell
Marko Prpic / Pixsell

Katastrofa u Fukuoki: Propusna obrana potopila Barakude, Crnogorci idu u četvrtfinale SP-a

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 23.07.23. | 11:17

Jako loša prezentacija Hrvatske u obrambenom dijelu.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija doživjela je pravi potop u Japanu na Svjetskom prvenstvu. Najavljivala se borba za medalje i finale koje bi nam osiguralo plasman na Olimpijske igre, ali ostali smo miljama daleko od nove medalje. U utakmici razigravanja za popunu preostalih četvrtfinalnih mjesta, Hrvatska je izgubila od Crne Gore s 13-12 i igrat će tek za 9. mjesto na prvenstvu. Izabranike Ivice Tucka koštala je doista slaba igra u obrani, čudesni Marko Bijač s 15 obrana spašavao je koliko je mogao, ali podršku suigrača ispred sebe jednostavno nije imao. U napadu su nas vukli Jerko Marinić-Kragić, Zvonimir Butić i Konstantin Harkov, strijelci 10 od 12 naših golova, no kako nam je nedostajalo agresivnosti u obrani, tako smo ostali i bez širine u napadu. Europski prvak tako već na prvoj prepreci u nokaut fazi završava san o medalji, a Crnogorce u četvrtfinalu čeka dvoboj protiv Grčke.

Prva četvrtina nije dala naznačiti u kojem će smjeru ići dvoboj. Nakon nešto više od minutu i pol igre, Barakude je u vodstvo doveo Konstantin Harkov, sigurnom realizacijom peterca. Već u idućem napadu Crnogorci su uzvratili na isti način. Centar Miroslav Perković okrenuo je Marina Čaglja i zaradio peterac, a gol je na svoj konto upisao Đuro Radović, novo pojačanje dubrovačkog Juga. Prvo isključenje na utakmici zaradio je Harkov, a nakon brzog prijenosa lopte, Dušan Matković lijepo je pogodio izvana. Kako su nam Crnogorci uzvratili petercem, tako smo i mi odgovorili udarcem izvana, ali bez igrača više. Fantastično je s pozicije desnog vanjskog bliži kut pogodio Zvonimir Butić iz Jadrana, žabica u rašlje gola Petra Tešanovića.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Vrijedi istaknuti i crnogorski napad s igračem više krajem prvog dijela, kada je Marko Bijač skupio tri fantastične obrane u niti 30 sekundi čiste igre. Njegove spuštanje rampe kapitalizirao je Konstantin Harkov prekrasnim pogotkom s desnog krila, bila je to prva uspješna realizacija igrača više za Barakude.

Gdje je stao u prvoj dionici, najbolji vratar svijeta nastavio je i u drugom periodu igre. Vladan Spaić iznudio je isključenje na dva metra, ostao je dva puta sam na ziceru, ali dašak magije Marka Bijača na golu sačuvao je Barakude. No, jednako je raspoložen bio i Petar Tešanović s druge strane, skinuvši zicer Rini Buriću. Upale su Barakude u crnogorski žrvanj u tom dijelu igre, izabranici Vladimira Gojkovića udarili su iz svojeg najjačeg oružja – igrača više. Brz protok lopte ponovno je pravio probleme Hrvatima u situaciji kada smo s čovjekom manje, brzim golovima Alekse Ukropine i Konstantina Averke Crnogorci vraćaju vodstvo. Kada je na 20-ak sekundi do kraja četvrtine Ukropina iznenadio Bijača iz daljine, nije mirisalo na dobro. Horor dionica Barakuda, osim 3-0 gubitka druge četvrtine, posebno je brinula igra u napadu gdje su agresivni Crnogorci lakoćom zatvarali sve naše pokušaje.

Treća četvrtina nastavila se u istom tonu. Dušan Matković sjajno realizira igrača više i crveno dugme za alarm je upaljeno! Nakon više od pola utakmice, Hrvatska se našla u teškom deficitu od 3-6! Zvono za uzbunu protutnjalo je Fukuokom, a Barakude bazenom. Serijom 4-0 (Marinić-Kragić dva gola, Franko Lazić i Butić), Hrvatska se vraća u vodstvo. Poremetila su nas nova dva peterca za Crnogorce, prvog je ponovno realizirao Đuro Radović i potom Gojković mijenja izvođača. Na pet metara je stao Aleksa Ukropina, no maestralni Marko Bijač ponovno drži hrvatske glave iznad vode. No, kod šuta Dušana Matkovića i Bijač je bio nemoćan i u posljednju dionicu ušlo se s 9-8 vodstvom naših rivala.

Početak odlučujuće četvrtine kao iz snova. Rafalna paljba iz daljine i prekrasni pogoci Ante Vukičevića i Zvonimira Butića ponovno su stavili rezultatsku prednost na našu stranu. Kao i tijekom cijele utakmice, klackalica na semaforu neumorno je radila i nakon golova Vladana Spaića i Đure Radovića (treći gol iz peterca), popularne Ajkule ponovno su povele. I tu kreće igra gol za gol. Odluku je donio Dušan Matković 80 sekundi do kraja, a posljednji šut nije uspio zabiti Luka Bukić, koji je nakon odličnih igara u grupnoj fazi, danas u potpunosti ugasio svoj motor.

Hrvatska - Crna Gora 12-13 (3-2, 0-3, 5-4, 4-4)

Fukuoka: Bazen "Marine Messe"

Hrvatska: Bijač (15 obrana i peterac), Burić, Kržić, Krapić, Lazić 1, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 4, Vrlić, Butić 3, Harkov 3, Popadić.

Crna Gora: Andrić, Mačić, Perković, Averka 1, Čučković, Popadić, Vujović, Đ. Radović 4, Ukropina 2, Spaić 1, Matković 4, V. Radović 1, Tešanović (10 obrana).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska vaterpolska reprezentacijavaterpoloSvjetsko prvenstvo u vaterpoluIvica Tucak

Ostale Vijesti