Ziberi za Germanijak: „Hrvatska ima velike šanse na Svjetskom prvenstvu“

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.06.24. | 09:00

S bivšim igračem Futsal Dinama i članom reprezentacije Sjeverne Makedonije porazgovarali smo o nedavno završenoj sezoni u kojoj je njegov klub ostao na milimetar do Serie A, ali i o lokalnim zbivanjima u hrvatskom futsalu.

Iako se najčešće u pravilu bavimo domaćim futsalom, danas se okrećemo malo zapadnije, u susjednu Italiju koja je umalo svjedočila jednoj 'filmskoj' futsalskoj priči čiji je protagonist, između ostalih, bio Sadat Ziberi, bivši prvotimac Futsal Dinama i hrvatske U21 reprezentacije, a danas član seniorske reprezentacije Sjeverne Makedonije.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, Ziberi igra za klub iz omanjeg talijanskog grada Pordenonea na samom sjeverozapadu države. Pretprošle sezone Pordenone je ušao u talijansku Serie A2 Elite, drugi rang talijanskog futsala, u kojem su imali jedan od najmanjih budžeta lige, a potom su ostali na korak do povijesnog plasmana u Serie A i to na prilično nesretan način, nakon slabijeg raspucavanja šesteraca.

Pordenone je redovni dio sezone Serie A2 Elite skupina A završio drugi te je za plasman u elitu razigravao kroz dodatne kvalifikacije. U četvrtfinalu je s ukupnih 6-5, teže od očekivanog, Pordenone izbacio Sporting Altamiru, a potom je nakon velikog preokreta izbacio Leonardo u polufinalu.

„U prvoj utakmici Leonardo je slavio s 4-1, svi su nas upisali. No, u uzvratu smo, uz podršku naših navijača, odigrali jednu od najboljih utakmica sezone, pobijedili smo 6-2 i prošli u finale“, govori nam za početak Ziberi koji je zabio dva pogotka u toj utakmici, a u cijeloj sezoni zabio je 25 golova, čime se isprofilirao kao jedan od najboljih strijelaca druge lige.

Finale se igralo protiv osvajača skupine B, Vitulano Drugstore Manfredonije. Igralo se na neutralnom terenu, u Faenzi, u kojoj utakmice povremeno igra i talijanska futsalska reprezentacija. Utakmicu je prenosio SkySports, a Pordenone je u dvorani imao 'domaćinsku' atmosferu.

„Na finale je došlo nekoliko buseva navijača, dolazile su kolone kampera i auta, bilo je i 20-ak ultrasa lokalnog nogometnog kluba. Probudili smo mjesto, jer, imali smo priliku postati jedini klub iz Pordenonea koji bi igrao najviši rang nekog sporta“.

Manfredonija je vodila s 1-0 i 2-1, a upravo je Ziberi, najbolji strijelac Pordenonea u prošloj sezoni, zabio za 2-2 i produžetke, i to dalekometnim udarcem iz voleja nakon ubačaja iz kornera (gol možete pogledati OVDJE). Ipak, nakon lošijeg raspucavanja šesteraca, Pordenone je ostao bez prve lige...

„Naravno, ostaje žal. Nitko nije očekivao da ćemo doći do finala doigravanja jer nam je budžet bio upola manji od najboljih klubova druge lige. U Pordenoneu ja sam, recimo, jedini potpuni profesionalac, svi ostali rade uz igranje futsala. Cilj nam je bio ostanak, a na kraju smo stigli na korak do prve lige. No, nakon što je splasnulo razočaranje, osjetili smo ponos i zadovoljstvo", rekao nam je Ziberi koji će ostati u Pordenoneu i iduće sezone, a to će mu biti osma u Italiji.

Naravno, u razgovoru smo se osvrnuli i na nedavno završenu sezonu HMNL-a.

„Naravno, drago mi je da je naslov osvojio 'moj klub' Futsal Dinamo. Baš sam se dopisivao s jednim prijateljem iz zagrebačkog kvarta u kojem sam živio, nakon 0-6 poraza u trećoj utakmici, napisao sam mu da još ništa nije gotovo, posebno jer poznajem 'glavu' trenera Matije Đulvata. Nakon te pobjede, znao sam da Dinamo, pred krcatom dvoranom Bad Blue Boysa, ne može izgubiti majstoricu".

Sudeći po tekućem prijelaznom roku, koji službeno još nije niti počeo, iduća sezona HMNL-a bit će spektakularna.

„Momčadi se drastično pojačavaju, ali mislim da će prednost imati momčad koja zadrži kontinuitet, odnosno barem 80 posto prošlosezonskog kadra. Uostalom, sezona je duga, a redovni dio sezone i doigravanje su dva potpuno različita natjecanja. Recimo, u Italiji je momčad koja je bila prva u redovnom dijelu ispala već u četvrtfinalu od osmoplasirane“.

Ziberi ima velika očekivanja i od hrvatske reprezentacije na predstojećem Svjetskom prvenstvu koje se od 14. rujna do 6. listopada održava u Uzbekistanu.

„Mislim da Hrvatska ima velike šanse proći skupinu, a u nokaut fazi nema istaknutih favorita i sve je moguće. Mislim da Hrvatska ima igračku kvalitetu, stručni stožer je jako dobar, a svima je, dakako, veliki motiv igrati na Svjetskom prvenstvu“.

Nakon što je predstavljao Hrvatsku u mlađim kategorijama, Ziberi je već dugi niz godina član seniorske reprezentacije Sjeverne Makedonije.

„U dogovoru sa savezom propustio sam trenutno okupljanje budući da mi je sezona završila prilično kasno. Pripremamo se za kvalifikacije za Euro 2026. u Latviji i Litvi. Skupina je teška, Portugalci su dakako neprikosnoveni, no vjerujem da se kraj Nizozemske i Andore možemo izboriti za drugo mjesto i playoff za plasman na Euru smotru. Ovo je zadnji vlak da se ova generacija plasira na veliko natjecanje“.

Za kraj, pitali smo Ziberija hoće li ovog ljeta sudjelovati na nekom od 'kvalifikacijskih' turnira Germania kupa?

„Moji su se nedavno preselili u Švicarsku, tako da ću u Zagrebu biti puno manje nego inače. Naravno, ako se moj dolazak poklopi s nekim turnirom na kojem nastupa moja ekipa Jet Star Lumin Digital, odigrat ću turnir. No, evo, nakon završene sezone odigrao sam svoj prvi turnir u Italiji. Malonogometni turniri ovdje nisu razvijeni kao na našim prostorima, ali i ovo je početak“, rekao nam je za kraj za razgovor uvijek raspoloženi Ziberi.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti