Joao Rico/PIXSELL
Joao Rico/PIXSELL

U lovu na stotku, u lovu na Perišića: Dan kad je Krama promijenio povijest Vatrenih

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 09.10.24. | 13:00

I sedam godina kasnije Andrej Kramarić još je tu. Izbornik je čitavo vrijeme tražio najbolju napadačku opciju, mijenjao, 'kopao'. Ali, boljeg i standardnijeg od Kramarića još nije pronašao. Iako nije 'prva špica', Kramarić je najbolji strijelac Dalićeve ere

Tada možda i nismo bili svjesni, ali danas, sedam godina kasnije, ta dva gola imaju još veću važnost. Kao onaj Bokšićev na istom mjestu, u Kijevu, 20 godina prije, tako su i ova dva, shvatili smo kasnije, promijenili povijest Vatrenih. Tog 9.listopada 2017., istrčala je Hrvatska u Kijevu 'slomljena', s malim šansama da ugleda SP u Rusiji, s izbornikom, koji je igrače upoznao dva dana ranije na aerodromu i prema njima osjećao ogroman respekt. Znao je da su izgledi da će se dugo zadržati na klupi mizerni, da je mnogo veća vjerojatnost da će ući u povijest kao neuspješan.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, Andrej Kramarić imao je drugačije planove. Te je večeri u Kijevu, prije točno sedam godina, 9.listopada 2017., kad smo bili u grču i strahovali od 'propasti', pokazao ono što najbolje zna. I po čemu je prepoznatljiv čitavu karijeru. Dva pogotka, u njegovom stilu, ukazao se u 'božanskom liku' kad je najviše trebalo, za velikih 0-2. Hrvatska je otišla u repasaž, potom i u Rusiju, a dalje je sve povijest... Jedino je Kramarićevo prisustvo u reprezentaciji i dalje sadašnjost, a pred njim još neki dosezi, koje bi vrlo lako mogao ostvariti. Dakle, odigrao je Kramarić dosad 98 utakmica za Hrvatsku, već ovog listopada, protiv Škotske i Poljske mogao bi i on ući u 'klub 100'. A što se pogodaka tiče, ima i tu još riješiti neki posao. Zabio je dosad 29 golova i samo mu je jedan potreban da uđe među one, koji su zabili više od 30. Davor Šuker (45), Mario Mandžukić i Ivan Perišić (33). On je sad na tih 29, koliko je zabio i Eduardo da Silva, no, jasno, on je već odavno u mirovini.

Kao mali, pričao je to više puta, obožavao je Krama baš Šukera, bio mu je san zabijati poput njega, igrati za Vatrene. I, mnoge je snove već ostvario, Šukera, vjerojatno, nikad neće dostići, ali, mogao bi postati prvi do njega. Pet ga pogodaka dijeli od tog drugog mjesta vječne liste, pet pogotka dijeli ga da prestigne Perišića i Mandžukića. Mario više nije u utrci, Ivan jest, ali s obzirom na sve što mu se događalo, pitanje je koliko dugo i s kojim učinkom. Kramarić je ipak dvije godine mlađi, još uvijek u pravoj formi i nije isključeno da će Andrej jednog dana svoju reprezentativnu karijeru završiti kao drugi strijelac Hrvatske u povijesti. Stepenicu ispod 'idola'.

Ono što je Kramarić već ostvario jest neslužbeni naslov najboljeg strijelca dosadašnje Dalićeve ere. U ovih sedam godina otkako je Dalić na klupi, zabio je Krama 24 od svojih 29 golova. Nitko toliko! A tim su više te brojke visoke, ako znamo da Dalić čitavo vrijeme traži prvog napadača, 'prvu špicu', nakon odlaska Mandžukića, jer Kramarić to nije. U toj je potrazi Kramarića seljakao po raznim pozicijama, bio je i polušpica i špica, jedno krilo, drugo krilo.

Znali su mu spočnitnuti da je sebičan, da razmišlja samo o pogotku, znao je Dalić s njim rješavati i neka nezadovoljstva, međutim, kad se sve zbroji, boljeg i standardnijeg strijelca od Kramarića još nije pronašao. I sedam godina poslije tog debija, poslije utakmice, koja je i njemu promijenila život, Dalić svaku reprezentativnu akciju počinje s pitanje: 'Tko će uz Kramarića igrati u napadu?'. Jer, zna se da Krama, kad je zdrav i spreman, nije upitan. I, još neko vrijeme neće biti, to je očito. Za njega govore golovi, važni i oni manje važni, iako svaki od tih 29 ima neku posebnu priču. Zabijao je na dva SP-a i jednom Euru, ovom zadnjem, zabijao je u Ligi nacija, naravno, kvalifikacijama. Ali, poznavajući Kramu još iz juniorskih dana, znamo da je uvijek gladan golova, da je svaki idući onaj koji najviše želi zabiti. I taj 30., za koji ne sumnjamo da će doći, bit će mu najvažniji! Da, i nećemo se iznenaditi ako dođe do 34, 35, možda i više, ako jednog dana napusti Vatrene kao prvi pratitelj Davora Šukera.

Te večeri, prije sedam godina u Kijevu, konačno je izašao iz sjene, ali teško je bilo zamisliti da će još 2024. trajati, zabijati i biti najbolji strijelac najuspješnije ere Vatrenih! I da ne misli stati. Smiješi mu se stotka, tu je negdje i tridesetica...

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaškotska nogometna reprezentacijaAndrej Kramarić

Ostale Vijesti