Marko Lukunic/Pixsell
Marko Lukunic/Pixsell

Što je Josip Šutalo radio ovo ljeto?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 09.10.24. | 08:00

Nakon skepse i nepovjerenja nakon što je upao u turbulentno razdoblje Ajaxa, Josip Šutalo dojmi u Amsterdamu do te mjere da ga vide kao vođu Kopljanika

Zlatko Dalić može mirno spavati. Osim što mu je situacija s kadrom znatno bolja nego je to bila za prošlu akciju u rujnu, posebno u odnosu na Euro - u utorak je stiglo zeleno svjetlo iz liječničke ordinacije za Josipa Šutala.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Stoper Ajaxa odradio je magnet koji nije pokazao - ništa! Izlazak iz igre protiv Groningena očito je bio zbog nakupljenog umora. Sada već iskusni Šutalo nije htio ništa riskirati kada je osjetio ložu ali na koncu se pokazalo kako je sve u redu i stoper bi trebao krenuti od prve minute u subotu protiv Škotske u Maksimiru. Kako je na treningu bio i Perišić, odnosno svi s popisa Zlatka Dalića izuzev Matea Kovačića koji ima privatnih obaveza - lako je za zaključiti kako je izbornik dobio ono što je zazivao cijelo ljeto; neki duži period za implementaciju svojih ideja, upoznavanje s novim sustavom igre i stvaranje određenih navika kroz treninge i vježbe.

Vrijeme je presudan faktor, a on se zapravo najbolje manifestira upravo u situaciji Josipa Šutala. Kada je stigao u Ajax, upao je u krizu “Kopljanika” te ponio možda i najveći teret kritika. Vadili su mu mane sa svih strana. Od igračkih nedostataka pa do osobne razine. Unatoč činjenici da je riječ o standardnom braniču treće reprezentacije sa SP-a (doduše, u Dohi je zaigrao tek u utakmici za treće mjesto) i stoperu koji je u dresu Vatrenih imao punu minutažu u tri ključne utakmice skupine Lige nacija (dva puta Danska i Francuska) na putu do finala, Šutalo je dočekan sa zavidnom razinom skepse.

Vjerojatno se razlozi kriju u visini transfera od dvadeset milijuna eura koliko ga je Ajax platio Dinamu, odnosno u činjenici da je došao u Amsterdam dok je tamo stolovao Sven Mislintat, sportski direktor koji je kasnije završio pod istragom zbog sumnje u sukob interesa. Nakon što su potjerali Mislintata, u Ajaxu su odlučili u jednom trenutku staviti čak devet igrača na transfer listu (od 13 koliko ih je doveo Nijemac). Među njima Bornu Sosu koji je pronašao utočište u Torinu, Jakova Medića koji igra u Bochumu ali i Josipa Šutala, jedinog iz terceta Hrvata koji je na koncu ostao u Ajaxu. I oduševio u ovoj sezoni.

Očito je bilo do prilagodbe i opće situacije u klubu jer Šutalo je u ovoj sezoni - nezamjenjiv! Trenutno je na 14 nastupa u ovoj sezoni a trener Francesco Farioli prije nekoliko dana je u eter pustio rečenicu divljenja staloženosti igre hrvatskog reprezentativca uz dodatak kako Josip Šutalo polako preuzima ulogu vođe Ajaxa. Hvale ga i komentatori pa se jedan od njih, Marciano Vink, bivši reprezentativac Nizozemske i aktualni komentator na ESPN-u, u poluvremenu utakmice s Groningenom javno zapitao:

“Što je Šutalo radio ovo ljeto? Puno je napredovao u odnosu na ono gdje je bio ranije”.

U rodnoj mu Čapljini. Odmarao glavu od Eura i pritiska koji su mu stvorili cirkusanti u Nizozemskoj. Iako, poznavajući Josipa, njemu je na jedno uho ušlo a na ono drugo brže bolje izašlo. Uostalom, kada smo ga pitali za Van Bastena koji mu je zamjerio što ne zna engleski jezik, samo se nasmijao i rekao:

"Siguran sam da ga neću razočarati i veselim se što ću ga upoznati i što ćemo pričati - na engleskom".

I eto - od pokojnika stigao do pukovnika u par mjeseci. Očito površan pristup nije svojstven samo za ove prostore u kojima je najbitnije čiji si a ne kakav si. Josip Šutalo je bio ostavština Svena Mislintata. Kao takav je etiketiran i ništa nije bilo bitnije od toga. Odmah je završio na crnoj listi. OK, nije niti Šutalo bio baš na razini onoga što je danas - ali jasno da mu je trebalo neko vrijeme za prilagodbu na novu sredinu kao i činjenica da je stigao u prilično turbulentnu situaciju u Ajaxu.

Kako bilo, Šutalo je danas na razini koju su u Amsterdamu priželjkivali, a na koju nas je navikao u Maksimiru odnosno u dresu reprezentacije Hrvatske i bit će jaka snaga Zlatka Dalića u predstojećim sudarima sa Škotskom i Poljskom u kojima se čekira karta za odlazak u nokaut fazu Lige nacija. Skupa sa Ćaleta-Carom i Gvardiolom trebao bi činiti zadnji liniju ispred Livakovića. Iako u Ajaxu igra u klasičnoj varijanti 4-3-3, utakmice s Portugalom i Poljskom u Osijeku pokazale su kako nema problem s adaptacijom na novi sustav. Protiv Portugala je bio korektan, u Osijeku impresivan - Josip Šutalo je adut za ono što Vatrene čeka u Zagrebu i Varšavi.

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Josip ŠutaloHNSVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti