Pedro Nunes/Reuters
Pedro Nunes/Reuters

Savršene pripreme, još samo Brozović i Perišić! Dalić već sad ima prvih 11 za Španjolsku?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 09.06.24. | 08:15

Sve je za izbornika i Hrvatsku, od objave popisa do dolaska u Njemačku, bilo iznad očekivanja. Nema ozljeda, nitko nije podbacio, atmosfera je vrhunska. Vatreni dočekuju Španjolsku s puno optimizma

Da je netko 'nacrtao' Zlatku Daliću ovakve pripreme za Euro u Njemačkoj, uvjereni smo da bi odmah potpisao, ali nismo sigurni bi sam vjerovao da su moguće. Prvo, u Njemačku je poveo svih onih 26 igrača, koje je stavio na prvi popis, još 20.svibnja. Nitko nije otpao, nitko se (zasad) nije ozlijedio. A već je taj detalj, sam po sebi, dosta raritetan. Štoviše, Nikola Vlašić, koji je bio upitan za Euro, koji se utrkivao s vremenom, u Portugalu je izgledao svježe, zdravo, spremno. I pokazao da se i na njega može računati na Euru.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pripreme su, dakle, bile gotovo savršene, barem je takav zaključak nakon pobjede u Portugalu (2-1). Dvije utakmice, dva trijumfa, protiv slabijeg suparnika, Sjeverne Makedonije (3-0) i protiv svjetskog teškaša, Portugala, pokazale su da Zlatko Dalić uistinu ima širok igrački arsenal. Neobično je, ne pamtimo da se to dosad dogodilo, da Hrvatska na veliko natjecanje dolazi bez ijednog velikog upitnika, bez neke strašne brige, sumnje... Jednostavno, sve se posložilo tako da Vatreni šest dana prije prve utakmice protiv Španjolske imaju razloga za optimizam. Dakle, osim što se nitko nije ozlijedio, a Vlašić je ozdravio, vidjeli smo i dvije nadahnute partije, pet pogodaka, još dosta prilika i veliki broj igrača, koji su se nametnuli i pokazali u odličnom svjetlu. Ni za koga se ne može reći da je podbacio, da se s njim ne može računati. U redu, možemo zaključiti da je, primjerice, Stanišić pokazao više od Juranovića, da Pongračić djeluje sigurnije od Erlića, ali ni za koga od njih ne može se kazati da je izgubio mjesto i da na Euro ide na izlet. Za pljesak su svoje role odigrali i Baturina, Luka Sučić i Marco Pašalić, Sosa i pogotovo Šutalo 'resetirali' su se nakon loše sezone u Ajaxu, Majer blista, Budimir je u golgeterskoj, Petković u asistentskoj formi. Mario Pašalić opet je poseban adut s klupe, Kovačić raspoložen, Gvardiol ekstra-klasa u ekstra formi, Kramarić motiviran i - polivalentan. I, naravno, Luka Modrić, nadahnut kao i uvijek, bez obzira na godine, dodatno 'dopingiran' osvajanjem svoje šeste Lige prvaka. Dodajmo svemu tome da je i atmosfera, barem tako izgleda izvana, unutar momčadi izrazito pozitivna. Svi su nasmijani, djeluju stvarno kao skladna obitelj, nikakvih, baš nikakvih problema izbornik nije imao u zadnjih 20-ak dana od objave popisa.

Dojam je nakon Portugala da Zlatko Dalić već sad ima udarnih 11 za Španjolsku, da bi to moglo biti ovih istih 11, koji su startali u Portugalu. Dakle: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramarić. Međutim, ostavimo još poneki upitnik, u ovih šest dana do Španjolske, štošta se može promijeniti. Neki bi rekli i da sve djeluje presavršeno da bi tako i ostalo, no, nećemo 'coprati'. Neka samo i dalje sve ide tim smjerom. Dalić do subote ima zadatak uigrati još neke taktičke finese, dodatno pripremiti momčad za turnirsko natjecanje i, možda najvažnije, sputavati euforiju, koja nakon Portugala lagano kuca na vrata. Nije teško zamisliti prepun Olimpijski stadion u Berlinu, uglavnom u hrvatskim 'kvadratićima', koji očekuje jedino pobjedu i ne samo prolazak skupine, već odlazak puno dalje! Tako je to kad pobijediš Portugal u 'generalki' za veliko natjecanje, na njegovom terenu.

I, još nešto. Za potpuno savršenstvo nedostaju još Marcelo Brozović i Ivan Perišić u svojim pravim izdanjima. Pokazala je Hrvatska da može biti moćna i bez njih, ali s njima u formi, bila bi to još jedna viša dimenzija. Brozoviću nedostaje svježine i jakih utakmica, to se vidi, ali u šest dana može se nadograditi, kod njega to ide brzo. Perišić je klasa, vidi se u svakom dodiru lopte, fali još odlučnosti, neustrašivosti, moći... Ali, i on će sigurno rasti do Španjolske, onda i do Albanije i Italije, poznavajući Perišića, dizat će se kako će turnir odmicati. I biti jaki adut, makar s klupe u završnici utakmice! Perišić i Brozović, glavna preokupacija stožera u kampu u Njemačkoj, ako još i oni budu pravi... Nećemo više, da nešto ne krene ukrivo, jer, zasad doista izgleda nestvarno!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićEuro 2024španjolska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti