REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

OCJENE - Hrvatska: Užitak je gledati Gvardiola po cijelom terenu. I ovakvu Hrvatsku!

Vrijeme Čitanja: 1min | sub. 08.06.24. | 21:15

U Hrvatskoj gotovo da nije bile slabe točke. Majer je proigravao, Šutalo i Livaković branili, Budimir zabio, Modrić izišao uz pljesak... Spremni smo za Euro!

Evo kako smo ocijenili hrvatske nogometaše i izbornika u posljednjoj provjeri pred Euro u Njemačkoj. Tko je po vama zaslužio plus, a tko minus?

Dominik LivakovićVratar
Započeo je s dvije-tri neprecizno ispucane lopte, ali ne može mu se to previše zamjeriti, jer pritisak Portugalaca na zadnju liniju i njega bio je stalan. A on je ostao miran tek, eto, malo neprecizan. No, kad je trebalo, kad su se domaćini razigrali i počeli prijetiti u nastavku susreta, bio je pravi! Nekoliko odličnih obrana, dobro se snalazio u gužvama pred svojim vratama, a u samoj završnici dvostrukom obranom sačuvao hrvatsku pobjedu.
Ocjena
7
Josip StanišićObrana
Dobar, iako na trenutke malo neoprezan. Kriva procjena centaršuta u prvom dijelu, srećom, Joao Felix nije najbolje regirao, udarac glavom otišao je preko grede. Poneko slabije dodavanje u opasnoj zoni, bez kazne, borio se u nastavku s Leaom, međutim, uglavnom stabilan, koncentriran. Pokušao je nekoliko puta zaprijetiti i u napadu, posebno u prvom dijelu, znamo da to može, ima u sebi. U drugom dijelu ipak rezerviraniji prema naprijed.
Ocjena
6.5
Josip ŠutaloObrana
Osim jedne ili dvije sporije reakcije, sve je bilo odlično. Pravovremen, u zraki u na tlu, u izlascima iz bloka, a nekoliko je puta i vrhunski iznio loptu i započeo opasne akcije Vatrenih. Inače je 'flegma', to se vidi u njegovim nastupima za Hrvatsku, uopće se ne vide posljedice traumatične sezone u Ajaxu. Imao je u nastavku poneki problem s Leaom, ali brzo su ga on i Stanišić doveli u red. Zacementirao mjesto u prvih 11 za start Eura.
Ocjena
7
Marin PongračićObrana
Dojam je da je bio najnesigurniji član hrvatske obrane. Čak i kad Portugalci nisu znali kako ugroziti Livakovića, on je imao slabijih epizoda, trenutaka dekoncentracije. Onda ga je i Semedo pretrčao kod izjednačujućeg gola, nije to bila Marinova dobra reakcija. No, opet, kad se zbroje sve ove situacije u kojima je spasio, spriječio ili blokirao završni udarac, tada mu se, generalno, malo toga može zamjeriti. Dva, tri puta je direktno izbacio loptu, kad se činili da će Portugalci poentirati.
Ocjena
6.5
Joško GvardiolObrana
Njega je užitak gledati, iz utakmice u utakmicu! Bio je hrvatski faktor X, u jednom trenu reagira kao najbolji branič svijeta, već u drugom trči na krilo i slaže 'zicer' napadačima, u trećemu je i sam u prilici i samo ga detalji dijelili od pogotka. Koliko je puta prošao po lijevoj strani, koliko puta vrhunski iznio loptu iz svog kaznenog prostora. I onda, ono izbijanje, u njegovu stilu, ispred Bernarda Silve, pa lažnjak... A sve djeluje tako lagano, kao da te zadatke odrađuje u prvoj brzini. I da, dečko, kojom ti nogom zapravo igraš? Velika snaga Hrvatske za Euro, ako ponovi ovakvu partiju, Vatreni će biti moćni.
Ocjena
8
Marcelo BrozovićVezni red
Igrao do 74.minute. Nije pravi! Vidjelo se to sve više kako je utakmica odmicala, posebo kad je onako zaostao za Cancelom, koji je došao u veliku priliku. Nije srljao u dodavanjima, bio je racionalan, posebno je u prvom dijelu napravio puno dobrih stvari u obrani. Držao je poziciju, nije dao portugalskim majstorima da se razmašu. Igrao na rutinu, koliko je mogao, nedostaje mu forma, nedostaje mu i svježina. Možda ih ulovi u idućih tjedan dana do Španjolske?
Ocjena
6
Luka ModrićVezni red
Igrao do 54.minute. Strijelac s bijele točke, Diogo Costa pročitao je udarac, ali nije imao šanse, bio je Luka iznimno precizan. Opet je zadivio s nekoliko svojih kapetanskih, majstorskih poteza, promjena strane, mirnoćom u posjedu. Imao je, doduše, i dvije-tri neoprezne reakcije ispred svojeg šesnaesterca, ali nisu Portugalci kaznili te greške. Ispraćen je s terena pljeskom, to je sad već tradicija svih stadiona u Europi.
Ocjena
7
Mateo KovačićVezni red
Igrao do 73.minute. Dobro je ušao u utakmicu, odmah zaprijetio, onda i izborio kazneni udarac, često je bio u šesnaestercu. Pamtimo i odlično proigravanje za Budimira, koje, na kraju, nije okončano udarcem na gol. Bila bi lijepa, odmjerena asistencija da je zabio. Budimir. Čuli su se uzdasi na Nacionalnom stadionu kad je sjajno kroz dubinu, okomito, s ruba svog šesnaesterca razigrao suigrače i pokrenuo kontru. Odradio vrlo dobar posao u veznom redu, protiv Portugala je često inspiriran.
Ocjena
7
Lovro MajerVezni red
Igrao do 53.minute. Još jedna dobra Majerova partija, razigran, raspoložen. Kad je Hrvatska izlazila u kontre u polukontre, često je baš on bio igrač viška i gotovo uvijek pronašao je neko rješenje. Je li to bila duga lopta, na sasvim drugu stranu prema Gvardiolu, podvaljivanje napadačima ili snažan udarac, koji je obranio Diogo Costa, svejedno. Majer je bio dio gotovo svake naše opasne akcije, raznovrstan, odlično je koristio prostor. I potvrdio odličnu formu, možda i mjesto u prvih 11 protiv Španjolske.
Ocjena
7
Andrej KramarićNapad
Igrao do 53.minute. Jako dobar na toj lijevoj strani, iako je često ulazio u sredinu, što se od njega i očekuje. Tu je ipak najopasniji. Međutim, odradio je i velik posao u defenzivi, vraćao se i 'duplirao' s Gvardiolom, pokrivao njegove odlaske prema naprijed, spriječio nekoliko portugalskih ubačaja i proigravanja. Taktički je Kramarić, pogotovo u prvom poluvremenu, bio besprijekoran, pravovremen. No, ovog puta ne onako ubojiti i produktivan u šesnaestercu, promašio je dvije lijepe prilike, iz pozicija s kojih obično i redovito zabija.
Ocjena
7
Ante BudimirNapad
Igrao do 67.minute. Bila mu je treća sreća, pravi golgeterski pogodak. Sjajno je pratio udarac Marija Pašalića, izbjegao pažnji čuvara i rutinski zabio. Portugalci su bili uvjereni da je bio u zaleđu, naravno, nije bio, toliko ih je prevario. Njegovi su golovi uglavnom pobjednički, voli pospremati takve 'otpatke' i treba nam takava strijelac. Radio pritisak na portugalske braniče, stvarao im probleme, mogao i dvaput zabiti u prvom dijelu, glavom i nogom. Tada nije, ali jest za povijesnu pobjedu.u nastavku.
Ocjena
7.5
Luka SučićVezni red
Igrao od 54.minute. Bit će on važan igrač Hrvatske u budućnosti, možda već i na Euru. Ovu ćemo partiju ipak pamtiti po promašenom ziceru, mogao je zabiti svoj prvijenac. Bude, ne sumnjamo, uskoro!
Ocjena
6
Mario PašalićVezni red
Igrao od 54.minute. Kako je taj dečko zahvalan igrača za ovu reprezentaciju! Koju god mu ulogu namijeni Zlatko Dalić, on je ispuni, najčešće kad ulazi s klupe, donese neki potez za dugo sjećanje. Odradio je jako dobro posao u veznom redu, kad su vani bili i Modrić i Kovačić i Brozović, Pašalić je lijepo vezao linije. Ali, sve je bacio u sjenu svojim udarcem u gredu, nakon kojega je Budimir zabio za pobjedu.
Ocjena
6.5
Ivan PerišićNapad
Igrao od 54. minute. Naravno da mu još nedostaje snage i moći, brzine, ali Perišić je majstor, koji i te nedostatke zna nadomjestiti. Nekoliko dobrih poteza, njegov je ubačaj zamalo pronašao Stanišićevu glavu, Diogo Costa dobro je reagirao i spriječio našeg braniča da zatrese mrežu. Opasan je u šesnaestercu, bit će on jaki hrvatski adut u Njemačkoj, makar i kao džoker s klupe, ako već neće biti spreman za jaki ritam od početka susreta.
Ocjena
6.5
Bruno PetkovićNapad
Igrao od 67.minute. Njegova rješenja uistinu su posebna i koliko god ponekad bio, u prvi tren nevidljiv, o njegovim se potezima priča. Gurnuo je u šansu Sučića, ostavivši čitavu obranu Portugala u raskoraka, a pred sam kraj sjajno je glavom u šansu gurnuo i Vlašića. Da su njih dvojica bili bolji u završnici, mogao je Petković biti dvostruki asistent.
Ocjena
6.5
Nikola VlašićVezni red
Igrao od 74.minute. Igrao premalo za ocjenu, ali mora se priznati da je u toj minutaži pokazao da je spreman za određenu rolu na Euru. Nije se ni po čemu vidjelo da ga muči ozljeda, da je bio upitan za konačan popis. Ušao je s klupe i bio vrlo korektan, razigran. Šteta što u šansi u kojoj se našao nije bolje reagirao, možda dodao Perišiću.
Ocjena
-
Luka IvanušecVezni red
Igrao od 74.minute. Igrao je premalo za ocjenu, zaradio žuti karton.
Ocjena
-
Zlatko DalićTrener
Sjajna Hrvatska! Voli Dalić te utakmice protiv Roberta Martineza, no, ako ga je Španjolac, dok je bio na klupi Belgije, nadigrao u Kataru, ali ostao bez konačne nagrade (0-0), sad je Dalić nadigrao njega. Hrvatska dugo nije odigrala ovako sadržajnu utakmicu, s toliko prilika. Ideja s Gvardiolom na lijevom boku dobila je konačan blagoslov, zapravo, svaki mu je potez bio ispravan. Pa i ulasci igrača s klupe, svi su oni nešto donijeli. Da, moramo imati u vidu da je ipak riječ o prijateljskoj utakmici, ne treba padati u trans, ali, ovakvu Hrvatsku doista je užitak gledati. Neka se nastavi i na Euru, ako je Portugal bio 'generalka' za Španjolku, ne vidimo zašto se i La Roji ne bismo predstavili jednakim autoritetom. Ušao u povijest i kao prvi izbornik, koji je pobijedio Portugal.
Ocjena
7.5



Tagovi

OcjeneHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniEuro 2024Zlatko DalićJoško GvardiolLuka ModrićAnte BudimirIvan Perišić

Ostale Vijesti