REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

Hrvatska se mora bojati samo sebe!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 08.06.24. | 22:30

Pobjeda, uz odličnu igru u Portugalu, odmah je povisila letvicu očekivanja. Hrvatska može protiv svih, ali lopta se mora spustiti na zemlju. Dalić je toga svjestan

"Nema euforije, pred nama je još jako puno posla", odmah je nakon pobjede nad Portugalom (2-1) poručio Zlatko Dalić. Iskusan je, već sedam na klupi reprezentacije, čiji navijači put do depresije do euforije (i natrag) prijeđu brže nego Gvardiol između dva šesnaesterca. I zato je odmah nakon ovog trijumfa podigao ručnu:

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Bila je ovo ipak prijateljska utakmica!", dodao je Dalić, svjestan koliko je njegova momčad odigrala dobro, koliko je nadigrala Portugalce, pobijedivši ih prvi put u povijesti. Da, bila jest prijateljska utakmica, Roberto Martinez tražio je neke svoje odgovore, isprobavao neke svoje ideje. Ali, Portugal je moćan, toliki fond igrača, toliko sjajnih pojedinaca, koji sigurno nisu igrali ispod gasa. Pogotovo kad su vidjeli nasuprot sebi razigranu, poletnu Hrvatsku, vjerujemo da im nije bilo svejedno i da nisu razmišljali o tome kako je riječ o prijateljskom dvoboju. Jer, da su naši igrači bili malo precizniji i dorečeniji u završnici, mogli su domaćini i grubo stradati. I zato ne treba ovu pobjedu shvaćati baš tako olako.

Teško se sjetiti jedne ovakve utakmice Hrvatske, rekli bismo, pogotovo prijateljske. Jer, mi smo poznati po tome da u 'revijalkama' i 'generalkama' ne idemo 100 posto. A ovdje su Modrić i društvo izgledali dominantno, taktički, obrambeno i napadački, gotovo je sve štimalo. Od vratara, zadnje linije, srednjeg bloka do tzv. tranzicije. Od Livakovića, preko Šutala i Pongračića, nevjerojatnog Gvardiola, do Kovačića, Majera, Kramarića, na kraju i Budimira. I svi oni predvođeni besmrtnim kapetanom Lukom Modrićem. A kad im dodamo i sve one, koji su ušli s klupe i također donijeli energiju, konkretne poteze, onda je dojam da Dalić tjedan dana prije Španjolske ima slatke brige. Zato i jest oprezan.

Jer, isto se tako teško sjetiti kad smo na veliko natjecanje otišli s tolikim optimizmom, s toliko malo sumnji u neki novi pothvat. Uvijek smo se brinuli, uvijek su tu bile dvojbe, igrači izvan forme, sumnje u sustav igre, kvalitetu nekih igrača, ne zabijamo dovoljno, ne stvaramo šanse... Sad u Njemačkom dolazimo napucani optimizmom, dolazimo s velikim očekivanjima od samih sebe. Kad vidiš doček Modrića u hotelu, suigrači, koji ga iznenade u sobi i onda se svi zajedno izgrle, kad vidiš Kramarića, koji bezpogovorno odigra lijevo krilo, nekad čak i s bekovskim obvezama, kad vidiš Majera punog života, Šutala kao da nije prošao tešku sezonu u Ajaxu.. to su detalji, koji najavljuju velike stvari i Hrvatska je Europi, definitivno, poslala poruku!

Ali, doista, ne treba srljati. Ako je nekad trebalo biti ponizan, onda je to sad. Polako, doista stop bilokakvoj euforiji, jer, znamo da vrlo brzo sve može otići u drugom smjeru. Uvijek su se, nekako, naši reprezentativci bolje snalazili u ulozi otpisanih, kad je trebalo prebroditi negativu i utišati kritike i sumnje. Tada su bili najjači! Nakon ovoga u Portugalu, bez obzira što je to 'samo prijateljska utakmica', moraju se nositi s optimizmom, s pozitivom i - velikim očekivanjima. Hrvatska je pokazala u Portugalu da bi mogla biti moćna i da se nikoga ne treba bojati. Osim same sebe i svoje, odnosno, naše, javne, masovne samouvjerenosti!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024Portugalska nogometna reprezentacijaZlatko DalićVatreni

Ostale Vijesti